Добавете ценово известие

Инфлацията в еврозоната достига най-високата си стойност в историята

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 01.12.2021
Цена злато (XAU-BGN)
1,00 BGN/oz
  
- 0,00 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
1,00 BGN/oz
  
- 0,00 BGN

Индексът на потребителските цени, измерващ нивото на инфлация в еврозоната, ще се покачи до 4,9% през ноември 2021 г., сочат предварителните данни на Евростат. Това ще е най-драстичното ѝ покачване в историята на единния валутен съюз. През октомври растежът на показателя беше от 4,1%.

Вижте повече по темата: Къде изчезва инфлацията

Предварителните данни за конкретни страни показват още по-голямо покачване на инфлацията. В Германия, която е двигателят на еврозоната, предварителните данни очакват ръст от 6%. Това е най-високата стойност от май 1992 г. досега. От института Flossbach von Storch изчисляват, че в реално изражение темпът на растеж на потребителските цени е три пъти по-висок.

Германия обаче няма да е страната, в която инфлацията расте най-бързо. Според достъпните към момента предварителни данни тази спорна чест се пада на Литва (9,3%), следвана от Естония (8,4%) и Латвия (7,4%).

Във Франция, втората най-голяма икономика във валутния съюз, индексът на потребителските цени се очаква да се покачи с 3,4% през ноември, което ще е най-високият му растеж от юли 2008 г., когато показателят се повиши с 3,6%. Ако обаче през декември се регистрира по-висок растеж, предишната пикова стойност в страната беше регистрирана чак през юли 1997 г. (3,7%).

Кое движи инфлацията в еврозоната

Разбивката на Евростат показва, че най-голям растеж през ноември се наблюдава при цените на енергийните продукти. Тяхното поскъпване е с 27,4% спрямо същия месец на миналата година. Повече цените на енергийните продукти можете да чуете в епизода на нашия подкаст, разглеждащ цената на природния газ (линкът е към Spotify).

В останалите категории цените нарастват съмнително близо до целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2%. Храните и алкохолните продукти се очаква да поскъпнат с 2,2%, неенергийните индустриални стоки – с 2,4%, а услугите – с 2,7%.

Вижте повече по темата: Какво е инфлация

Очевидно е, че според данните растежът се дължи основно на енергийните продукти. Нарастването на показателя може да изглежда като следствие единствено от временните ефекти, движещи цените на енергията нагоре. Тъй като е малко вероятно те да продължат да се наблюдават и през цялата 2022 г., то поскъпването на продуктите и услугите за европейските потребители едва ли ще продължи да се наблюдава и догодина.

Както сме коментирали нееднократно обаче, растежът на цените е следствие от печатането на необезпечено евро, което се случва с безпрецедентна скорост от началото на 2020 г. В инфографиката по-долу разглеждаме конкретно цените на храните в Европа, но причинно-следствената връзка се отнася и към всички други стоки и услуги изобщо.

Инфографика: Връзка между цените на храните и печатането на пари в Европа


В някои сектори на потребителското кредитиране комбинацията от печатане на пари и изкуствено занижени лихви надува непропорционално високо търсене. Това е напълно вярно за недвижимите имоти, където този коктейл вече взриви имотен балон през 2008 г.

Вижте повече по темата: ЕЦБ: Расте рискът от взривяването на поредния имотен балон

По всичко личи, че негативните ефекти от изкуствено потисканите лихвени проценти и безкрайното инфлиране на еврото вече са подготвили почвата за бъдещите проблеми в отрасъла, тъй като в последния си доклад за финансовата стабилност Европейската централна банка предупреди, че следващият имотен балон може да се взриви в средносрочен план, което ще доведе до заплаха за икономиката на Стария континент. Тревогите са основателни – към днешна дата финансовото състояние на Европа е по-тежко от всякога, основно заради инфлацията и изстрелването на задлъжнялостта, движено в немалка степен отново от ЕЦБ, която монетизира задълженията на страните от еврозоната.

Вижте повече по темата: Кредит и дълг: Наркотиците, които убиват съвременната икономика

Така високата инфлация няма да се разреши, докато централните банки, в частност ЕЦБ, не започне да извлича пари от обращение и не спре на лихвения процент, който е сред най-важните индикатори в икономиката.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още