Срок за обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни.
Добавете ценово известие

Как да пътуваме с големи суми пари в брой ?

Публикувано от Tavex в категория Анализи, Златен вестник на 19.09.2017
Цена злато (XAU-BGN)
4256,09 BGN/oz
  
- 16,87 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
49,99 BGN/oz
  
+ 0,06 BGN

В наши дни пътуванията се осъществяват изключително лесно. В последните години неимоверно е нараснал броят на туристическите и бизнес пътуванията, а когато хората пътуват, парите им пътуват с тях. Често се оказва, че транспортирането на пари през граница е по-сложен бюрократичен процес отколкото имиграцията и движението на хората през граница.

Всяка година ситуацията става все по-сложна в световен мащаб. Не съществуват общи правила и организация за тяхната регулация дори на регионално ниво (например в рамките на Европейския съюз (ЕС)). 

Парите в брой все още са ключов елемент в международния бизнес. В много части на света банковите преводи и чековете не са предпочитано платежно средство, затова е необходимо плащанията да се осъществяват в брой.

Международният бизнес е все още зависим от тези плащания, което означава, че парите в брой могат да доведат до злоупотреби. Именно затова правителствата създават множество правила и регулации, които контролират движението на пари през границите

TRY В наличност

Турска лира

Продаваме 0,0590 0.056 0,0560 0.059 0,0590
Купуваме 0,0560
Сравнение Известие Добавете към количката

Ще е тo „пари в брой“? 

На първо място, когато говорим за правилата по отношение на изнасяне на пари в чужбина, трябва да сме наясно какво точно се има предвид под „пари в брой“. Повечето държави изискват задължително деклариране на парите, които се използват като разплащателно средство.

Условието за деклариране е валутите да са законно платежно средство или да могат да бъдат изкупени. Например, евровите банкноти и монетите са недвусмислено считани за „парични средства“. Но какво е правилото за валутите, излезли от обращение, като например немската марка, която вече не се използва и не е законно платежно средство? 

Тази валута също се смята за „парично средство“, тъй като банкнотите продължават да бъдат изкупувани от Немската централна банка. От друга страна, ако превозвате например френски франкове, италианска лира, финландска марка или гръцка драхма, това не се счита за пари в брой. Тези валути не се изкупуват от никоя централна банка и вече нямат статут на парично средство.

Развивайки в детайли темата за „пари в брой“, има и други примери, които ще упоменем. Сертифициран чек, пътнически чек, монети от благородни метали със статут на законно платежно средство – трудно е да се определи дали всички тези квази пари са пари в брой или не. 

Например, пътническите чекове изискват два подписа, за да бъдат считани за официално платежно средство. Ако чекът има само един подпис, не би трябвало да бъде определян като пари в брой. Някои страни приемат това тълкуване, други не. Същото важи и за другите видове чекове.

Ако чекът може да бъде незабавно използван и всички предпоставки за това са налице (присъства име на бенефициента, съответните подписи и т.н.), чекът се счита за платежно средство. Неподписан личен чек не се счита за пари в брой. 

Тези дефиниции могат да бъдат използвани и при предплатените дебитни карти, които са заредени с пари. За митническите органи е много трудно да определят стойността на кредита по тези карти, тъй като не съществува стандартна технология за разчитане на стойността им.

А ако носите със себе си златни или сребърни монети? Тези продукти също могат да бъдат определени като пари в брой, тъй като много от най-популярните монети като Американският орел, Канадският кленов лист и австралийските златни монети имат номинална стойност, посочена върху лицевата им страна. 

Така че едно златно кленово листо, което има реална стойност над 1000 щатски долара, има правна номинална стойност от 50 щатски долара. Така че по закон, ако имате 10 монети от 1 унция Канадски кленов лист, в действителност имате да декларирате 500 долара (както и всяка допълнителна стойност, която трябва да се оповести за самото злато като стока).

Основно правило! Ако носите нещо, което може да бъде използвано като разплащателно средство или да го обмените за такова, значи носите пари в брой! Обикновено най-сигурният вариант е да се консултирате с различните митнически органи, ако се съмнявате в тяхната дефиниция за пари.

Винаги е по-добре да изглеждате наивни и да поискате мнение директно от персонала. Ако си правите оценка въз основа на собствената си логика за това какво е и какво не е пари в брой, в крайна сметка окончателното решение ще бъде на властите независимо от Вашето мнение по въпроса. 

Винаги можете да опитате да оборите тези решения в съда, но е по-добре да избягвате подобни проблеми, като попитате митническите служители за техните тълкувания от самото начало.

Преминаване през граница с пари в брой

След като обсъдихме какво е и какво не е пари в брой, сме готови да преминем през границата с тях. Сега е време да научите сложните правила за пренасяне на пари в брой с вас в чужбина.

Нека първо разгледаме регулациите в ЕС. Съществуват три основополагащи принципа, които важат за всички държави-членки: това са свободното движение на стоки, хора и капитал. Можем да кажем, че „капиталът“ включва и парите в брой. Така че теоретично според законите на ЕС можем безпроблемно да пренасяме неограничено количество пари през границите на ЕС.

В действителност обаче ситуацията изглежда по малко по-различен начин. Оказва се, че съществува вътрешен контрол върху движението на пари в брой в рамките на ЕС. Пътник, който се движи между Италия и Австрия например, трябва да декларира суми над 10 000 евро, ако митнически служител го спре за проверка.

Франция също има подобна практика, както и някои от новите източноевропейски страни-членки. Има строг контрол и наблюдение над движението на пари в брой в някои “позакъсали” европейски държави като Кипър и Гърция. Моят съвет е винаги да се консултирате с местните власти за специфичните правила за износ или внос на пари в брой.

Що се отнася до напускането на пределите на ЕС, съществува задължителна декларация, която трябва да бъде попълнена, за всички суми над 10 000 евро. Повечето държави-членки вече използват стандартен формуляр, който е достъпен на всички езици. Всеки път, когато напускате ЕС, трябва да декларирате. 

Без да декларира пътникът рискува конфискация и/или даване под съд. Тази декларация е необходима за предпазване от наркотици, пари, които се използват с цел тероризъм, укриване на данъци и много други престъпни практики. Контролът е създаден с добра цел.

В повечето страни от ЕС това е само декларация, констатиране на факт с колко пари пътуващият преминава през границата, каква е целта на пренасянето на тези пари и какъв е източникът им. Някои страни от ЕС могат да поискат информация и доказателство по отношение на източника на средства, други – не. Всяка държава прилага различни правилата по границите.

Важно е да се отбележи, че някои страни – например България, изискват митническа декларация, която включва и информация за данъците, които са платени преди износа на парични средства над определена сума (към настоящия момент – 30 000 лв.). В този смисъл правилата за внасяне и изнасяне на пари могат да бъдат изключително разнообразни и е важно е да бъдат проучени.

Изненадващо, дори и в рамките на дадена страна, паричните средства могат да подлежат на контрол. Обединеното кралство дава право на всеки полицейски служител да конфискува парични суми с недоказан произход, като сумите могат да бъдат едва 1000 хиляди лири.

В САЩ е известно също, че полицаите могат да проверяват и конфискуват големи парични суми, движещи се между различните щати. Единственият начин да получите тези пари обратно е да се обърнете към съд за връщане на конфискуваните средства.

Така че, когато пътувате в страната или в чужбина с големи суми пари, винаги взимайте със себе си възможно най-много документи. Всеки документ, доказващ произхода на средствата, ще Ви бъде от полза: банково извлечение, служебна бележка от работодател, фактура от клиент и т.н.

Ако получавате парични средства от друго физическо лице, поискайте личните му/й данни (в най-добрия случай поискайте копие от паспорт или лична карта) и ги накарайте да подпишат изявление, че те са ви дали тези пари. Често може да се случи да се нуждаете от доказателство за източника на средства, за това по-добре документирайте дейностите си.

Транзит

Когато пътувате транзитно (например имате прикачване при самолетно пътуване между няколко страни), правилата за деклариране на средствата могат бъдат малко сложни. Ако напускате пределите на ЕС, трябва да декларирате само в последната държава от съюза, в която имате престой.

Това би означавало, че в случай, че пътувате от Румъния до Китай през летище Франкфурт, трябва да декларирате във Франкфурт, въпреки че за Вас това представлява само транзитна зона и Вие реално не навлизате в територията на Германия. За да направите тази декларация, трябва да намерите митницата. Повечето летища са зле информирани в случаи на транзит.

Ако попитате полицейски служител дали трябва да декларирате, когато пътувате транзитно, често може да получите грешен отговор. В повечето случаи те не са експерти или не са наясно с действащата митническа процедура. Така че моят съвет е винаги да отивате на митницата на последното летище преди да напуснете ЕС.

Подобен проблем съществува и в Канада, и Съединените щати. Когато влезете в една от тези две държави, те имат пълни имиграционни и митнически проверки при влизане, но не и при излизане от страната. 

Много хора и служители на летището приемат, че това означава, че няма никакъв контрол. Но нека подчертаем, контрол има и Вие трябва да намерите митницата, където да декларирате.

Имайте предвид че в Съединените щати и Канада трябва да декларирате суми, които надвишават 10 000 щатски долара. И внимавайте с валутните курсове – в Канада, под долари се има предвид канадски долари, което се равнява на около 7 000 щатски долара.

Както дошло, така си отишло

Едно добро правило, по което можете да се ориентирате, когато влизате или излизате от дадени страни като чужденец, е, че повечето страни ще ви позволят да напуснете страната си с еквивалентна сума на тази, с която сте влезли. 

Така че ако влизате в някоя държава с 20 000 долара, обикновено можете да напуснете (като не забравите да декларирате) със същата сума, тъй като е ясно, че парите не идват от вътрешна икономическа дейност.

Как се теглят пари от банкомат, когато сте в чужбина? 

Нещата стават по-трудни, когато си тръгвате с повече пари, отколкото сте влезли – при теглене от банкомат например. Да приемем, че пътникът е изтеглил пари от местен банкомат. 

Тези средства, ако бъдат изразходвани, ще означават че пътникът е разполагал със сума, надхвърляща сумата от първоначалната декларация за влизане. Така че ако разполагате с  допълнителни пари, съхранявайте разписките от банкомат и/или други документи, за да докажете как са увеличили средствата по време на престоя Ви.

Не „смърфирайте“

„Смърфиране“ може да звучи като забавен термин, но всъщност може да доведе до сериозни последици. Ако сте един пътник, който носи със себе си 50 000 долара и пътувате със съпругата си и с трите си деца, не можете да разпределите по 10 000 долара на всеки член от семейството (за САЩ), за да избегнете декларирането. 

Декларирането трябва да бъде извършено само от лицето, което притежава средствата. Много хора са хванати в „смърфиране“, което означава, че взимат цял куп малки смърфове със себе си (семейство и приятели), като всеки се разполага с 10 000 долара, за да се пренасят големи суми през границите.

Това действие е незаконно и в повечето страни ще ви създаде огромни трудности с местните власти. Малките сини човечета от комикса може да са много сладки, но малките човечета, изправяни пред ударите на закона

Бъдете изрядни

При преминаване на граница се уверете, че внимателно сте попълнили митническите декларации. Ако не разбирате нещо, по-добре не гадайте и помолете митнически служител за помощ. Някои страни са доста пластични по отношение на декларациите и не се интересуват особено от това, което сте написали във формуляра.

От друга страна, има държави, които са много стриктни и искат да декларирате парите, с които пътувате, до последния цент, копейка, стотинка, пенс и т.н. Винаги се опитвайте да декларирате парите колкото е възможно по-точно. В някои страни като Беларус или Украйна малка грешка във формуляра може да доведе до увеличаването Ви в митническата корупция.

Това ще доведе до заплахи за конфискация или дори арест и в крайна сметка ще Ви поискат подкуп. В очите на някои корумпирани чиновници, ако носите много пари, трябва да бъдете достатъчно щедър, за да отделите малка сума и за тях. За да избегнете такива ракети, бъдете възможно най-прецизни, когато попълвате формулярите.

Не се притеснявайте да задавате огромно количество въпроси в името на това да не бъдете обвинени в корупция. Тази практика е много разпространена и в много африкански и азиатски дестинации.

Контрабандата на пари без декларация може да изглежда лесна, но всъщност е винаги рисковано. Много митнически власти имат кучета, обучени да надушват пари. Много автомобили биват спирани по пътя си към и от Швейцария и проверяват специално за наличието на пари. 

На много летища митнически служител стои точно на входа на самолета, за да провери за последно за недекларирани пари. Не рискувайте и по-добре декларирайте парите си!

Също така имайте предвид, че някои страни с висока степен на престъпност са много чувствителни към движението на големи количества пари в брой. Това се отнася по-специално за страните от Южна и Централна Америка, където търговията с наркотици генерира огромни парични обеми.

Доскоро в страни като Белиз беше почти невъзможно да се изнасят суми над 10 000 долара, дори ако сте декларирали по-висока сума при влизането си в страната. Белиз ще ви изпрати директно при звеното за финансово разузнаване, където ще бъдете разпитани за Вашите парични движения.

Много други страни постъпват по подобен начин с пътници, които имат пари, за да са сигурни, че движението на пари в брой е легитимно. В тези случаи често е също толкова важно да се обясни каква е предвидената употреба за тези големи парични суми, колкото доказването на източника на средства. 

Случва се пътници да прекарват 24 часа под арест, докато полицията и другите власти отделят време да разследват ситуацията със средствата.

Парите са уникална стока, с която преминавате през границите. Бъдете наясно с митническите правила във всяка страна, която посещавате, както и с всяка страна, през която преминавате транзитно.

Пътникът трябва да бъде внимателен и да съблюдава правилата. Изявления като „Не бях наясно“, няма да са Ви от никаква помощ, ако пътуване с големи суми пари. Принципът е, че, ако сте достатъчно умни да притежавате големи суми пари в брой, ще сте достатъчно умни да се запознаете и със съответните правила. 

В наши дни парите са изключително наблюдавана стока и е жизнено важно да не правите никакви грешки, когато пътувате. Дръжте себе си и парите си в  безопасност: ДЕКЛАРИРАЙТЕ!

Как да организираме финансите си при пътуване и с алтернативни методи на пари в брой?

В допълнение на изложените тук съвети си струва да обърнем внимание и на друг популярен вариант при пътуване в чужбина – разплащателни банкови сметки и свързаните с тях инструменти, като дебитни и кредитни карти.

Откриване на банкова сметка онлайн е достъпна услуга за всяко физическо лице днес, предлагано от почти всички търговски банки в България. По отношение на заплащането при откриване на банкова сметка – цената може да е различна при различните търговски банки. 

Как да си отворя банкова сметка с дебитна или кредитна карта онлайн?

Вариантите са основно два: чрез посещение на физически офис на банката и/или онлайн – друг много удобен и достъпен начин за откриване на българска карта и разплащателна сметка с възможност за безпроблемното ѝ използване в други страни.

Всеки банков потребител днес знае какво е кредитна карта, както и как се поставя карта в банкомат,  затова няма да се спираме върху този въпрос. По-скоро ще насочим вниманието си върху други важни въпроси, свързани с използването им. Банките у нас предлагат избор между различни видове кредитни карти с кратък срок за издаване на кредитна карта.

Имайте предвид че различните банки имат различни изисквания за кредитна карта, съответно трябва да отговаряте на определени условия, за да получите одобрение за кредитна карта. Те начисляват и различни лихви по кредитни карти – специфики, с които следва да се запознаете предварително. 

Небанкови институции, като „Аксес Файнанс“ (издателят на кредитна карта бяла карта), предлагат възможност за издаване на платежен инструмент с възможност за международно разплащане. 

Преди да изберете услуги като тази е добре да се запознаете с аспекти като бяла карта месечни вноски, както и с инструкции за активиране на бяла карта в сайта на търговеца и/или като се свържете с тях. 

Независимо от кой доставчик ще получите кредитна карта, имайте предвид, че използването им идва и с редица предимства. Тук се открояват възможността да следите в реално време всички движения, като Mastercard баланс, разплащателна сметка блокирани суми, текуща наличност и други, както и възможността за издаване на кредитни карти с онлайн заявка.

Джеймс Пикеринг

www.e-worldbanknotes.com

Taвекс ЕООД не поема отговорност за актуалнсот на данните в статията.

Коментари

  • Валентин Стойков преди 6 години

    "А ако носите със себе си златни или сребъни монети? Тези продукти също могат да бъдат определени като пари в брой, тъй като много от най-популярните монети като Американският орел, Канадският кленов лист и австралийските златни монети имат номинална стойност, посочена върху лицевата им страна."

    Когато им е изгодно ги разглеждат като пари. А когато трябва да се облагат с ДДС (сребърни монети) - не са пари, стока са...

Препоръчваме Ви да прочетете още