Добавете ценово известие

Колко злато има в една космическа совалка ? Инфографика

Публикувано от Tavex в категория Анализи, На фокус на 14.06.2017
Цена злато (XAU-BGN)
1,00 BGN/oz
  
- 0,00 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
1,00 BGN/oz
  
- 0,00 BGN

Златото се използва интензивно в индустрията и технологията, най-вече заради качествата си на проводник. Разглеждайки качествата за електропроводимост на металите, няма как да не отбележим ,че  в ежедневната употреба среброто е с най-висока проводимост, следвано от медта и златото.

В неежедневна употреба (като например при създаването на космическа совалка) златото превъзходжда медта и среброто, заради своята устойчивост, по-висока температура на топене и факта, че не корозира. Златото e най-добрия проводник от природните елементи, защото има неизменно висока проводимост без последици по метала (за разлика от среброто) и може да се използва за всички видове проводници (високо и ниско честотни, както и ниско и високо топлинни). Разбира се, цената също е от значение, затова и най-честите проводници използвани в днешно време са сплави.

При строенето на космически совалки, обаче цената не винаги е водещия фактор, там най-важно е да се използват възможно най-надежните, издържливи и ефективни материали ето затова в конструкцията присъства и златото.

Ето как в една космическа совалка се използват общо над 40 кг. злато.

Инфографика, показваща употребите на злато в производството на космическа совалка.
Колко злато има в една совалка

1. Илюминатори

Стъклата на илюминаторите на космическата совалка съдържат тънки слоеве злато най-вече с предпазна цел. Златото има свойства да отразява голяма част от инфрачервените и други вредни лъчи.

2. Предпазните термоплочи

При навлизането на совалката в атмосферата, високите температури причинени от триенето са основен проблем, с който инженерите трябва да се справят. Тук златото съчетано с други метали и сплави се използва за да пренасочи топлината към “термичния щит” на совалката.

3. Супер проводник

Златото се използва в някои от компонентите на совалката като високо ефективен електрически проводник. Не малка част от апаратурата е високо сенситивна и е направена с възможно най-добрите материали.

4. Изолация

Златното фолио е предпочитано от учените в НАСА, заради по-високите си рефлективни способности, но и заради добрата си термоизолация.

5. Щит за най-важните компоненти

Не на последно място, критичната микроелектроника на совалката е запечатана в златна капсула, за да се минимизира риска от повреда породена от високоенергийни лъчи идващи от слънцето.

6. В двигателите на совалката

Златото като част от сплави се използва в двигателите на совалката. Ефективността на компонентите изработени от златната сплав дават често до три пъти по-добри резултати когато са подложени на високи температури и стрес.

Златото и космоса

За финал, няма как да не спомем отново, че златото , заедно с редица други елементи, се синтезира при образуването на супер нова в космоса и пристига на Земята с метеоритен дъжд. Вече сме Ви разказвали тази история в една друга инфографика и не искаме да се повтаряме. Не се притеснявайте, ако сте я пропуснали, все още имате възможност да проследите процеса.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още