Добавете ценово известие

Кратък пътеводител до Албания. Инфогрфика

Публикувано от Tavex в категория Анализи, Пътуване на 21.08.2017
Цена злато (XAU-BGN)
4208,34 BGN/oz
  
- 0,59 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
54,74 BGN/oz
  
+ 0,28 BGN

Двадесет години след краха на комунистическия режим в страната, Албания вече успява да застане наравно с останалите държави от Източна Еевропа и да разкрие своя блясък като туристическа дестинация.

Със своята, контрастна за Балканския полуостров, култура, археологически забележителности, села, в които сякаш времето е спряло и природа, съчетаваща планинския пейзаж, характерен за Балканите и плажове, типични за Средиземноморието, Албания плавно се превръща в новата топ дестинация в Европа.

В нашата семпла инфографика Ви споделяме, най-важното за всеки, който ре решил да посети страната, а именно кратък ориентир как да стигнем, какво ни трябва, за да пребиваваме там и две предложения към какви дестинаци да се насочим.

Първото и най-важно нещо, при пътуване за Албания е да се снабдим с местната валута – Албански лек, но нека видим какво още ни трябва.

 

Как да сигнем до Албания ?

 

За съжаление от България няма директни полети, повечето прекачвания се правят през Виена, но пък полета ви трае около 6 часа. Междуародното летище “Майка Тереза” е на 25 км от столицата Тирана. В момента транспортната мрежа не е добре уредена и трябва такси до града. Тъй като езика не е най-сходния за разбиране в сравнение с другите балкански страни, един приличен английски ще свърши работа.

 

С автомобил:

Може да изберете два маршрута на пътуване

Пъривият e малко по – дълъг, но с по-добра пътна мрежа.
България – Гърция – Албания
През Солун и Йоанина и влизате в  Албания през  границата  Какавиа – Ктисмата.
Приблизително разстояние 720 км.

Вторият:
България – Македония – Албания.
През Скопие и  Охрид, като влизнето в Албания става през границата ГПКК Ќафасан.
Приблизително разстояние 540 км.


Пътни Такси

 

Има въведена и такса от €1 за първите 60 дни престой в страната. За всеки допълнителен ден се заплаща по €1 на ден. При заплащане на таксата получавате касова бележка, която трябва да пазите, защото е възможно на излизане от страната да се наложи да я покажете.

При излизане от Албания се заплаща такса от 2 Euro и полученият на влизане пътен сертификат се връща.

Таксата от €10 на човек (при навлизане в страната), която до скоро се събираше, вече е премахната.

 

Митнически изисквания

Освен посочените в инфгорафиката позволени за внос без обмитяване  вещи и стоки за лична употреба, е важно да знаете, че при преминаването на границата не се декларира валута в размер до 1 млн. албански леки /прибл. 7300 евро/. В случай, че финансовите средства надвишават посочените суми, гражданинът следва да попълни митническа декларация.

При изнасяне на закупени на територията на Албания стоки и вещи за лична употреба митническите власти изискват фактура или касов бон.

Документи за пътуване и визов режим

Българските граждани могат да влизат, преминават и пребивават на територията на Република Албания без виза, до 90 календарни дни в рамките на 180 дни с валидни задгранични паспорти или лични карти. Срокът на валидност на документите за самоличност трябва да изтича най-малко три месеца след датата на влизане в страната.

При продължителен престой, в съответствие с местното законодателство, следва да се оформят документи, позволяващи дългосрочно пребиваване в страната.

Къде да отидем

Двата най-големи морски курорта са Дуръс и Саранда.
Повече за тях очаквайте скоро в нашия блог.

Източник на информация: www.mfa.bg

Със съдействието на: Rаpsody Travel

 

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още