Добавете ценово известие

Ниската инфлация и политическото напрежение изстреляха цената на златото

Публикувано от Георги Вулджев в категория Анализи на 14.08.2017
Цена злато (XAU-BGN)
4208,34 BGN/oz
  
- 0,59 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
54,74 BGN/oz
  
+ 0,28 BGN

През изминалата седмица между 7-ми и 11-ти август бяха отчетени някои доста интересни движения на пазара. Цената на златото, а и на среброто, се изстреляха стремглаво нагоре, а пък динамиката в курса на долара бе точно обратната и всичко това в контекста на разочароващи данни за нивото на инфлация и ескалиращо политическо напрежение както на вътрешно, така и на външно ниво в САЩ. Имаме доста информация за смилане, но нека първо започнем в основното – данните за инфлацията в САЩ.

Последните данни публикувани от Бюрото по трудова статистика в САЩ показаха, че цените на потребителските стоки са нарастнали с 1.7% на годишна база през юли, което е под консенсусната прогноза от 1.8%. Междувременно, цените на стоките за производство изненадващо паднаха с 0.1%, което е  най-значителното понижение в растежа на производствените цени за последните 11 месеца. Появиха се много коментари в медиите, че е възможно тези развития да доведат до забавяне на вдигането на лихвените проценти от страна на ФЕД. Повечето експерти сега вече изглежда са почти на 100% сигурни, че няма да видим друго вдигане на лихвените проценти чак до Декември.

Колко вероятно е лихвата да се увеличи предварително

Междувременно е възможно ФЕД да предпочете да се фокусира върху инициирането на дългоочакваното съкращаване на своя баланс, което наскоро коментирахме. Това съкращаване на практика би представлявало едно “скрито” вдигане на лихвените проценти, чиито ефект върху пазарите зависи от това по какъв начин ФЕД ще реши да го предприеме. Както споменахме, централната банка най-вероятно ще се опита да бъде много предпазлива предприемайки това съкращаване и да минимизира ефекта, което то ще окаже върху лихвите и ликвидността в банковата система.

Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън.
Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън.

Но, съдейки по репутацията на председателя на ФЕД, Джанет Йелън – нейната остра предпазливост при ръководенето на паричната политика – е възможно самото съкращаване на баланса на ФЕД също да се забави до декември, ако инфлацията продължава да е разочароваща. За разлика от вдигането на лихвите, Йелън никога не е давала твърдо обещание, че ще инициира съкращаването на баланса тази година. Намеквала го е, като вероятност, но никога не го е заявявала твърдо. Така Йелън има свобода да се адаптира според макро данните за икономиката на САЩ и да отложи съкращаването на баланса, ако данните не са достатъчно благоприятни.

Данните за пазара на труда засега са изключително добри – най-добри от времето на настъпването на кризата насам. Данните за инфлацията обаче, както виждаме, не покриват очакванията на експертите и се отдалечават от прословутите 2%, които ФЕД иска да види преди предприемането на каквато и да е по-рестриктивна парична политика (вдигане на лихви/съкращаване на баланса)

Цена на златото – най-висока за последните два месеца

Връщайки се в настоящето обаче, нека погледнем какво се случи с цената на скъпоценните метали през изминалата седмица. Спомнете си, че през първата седмица на август цените на златото и среброто остро паднаха след публикуването на силно позитивните данни за състоянието на пазара на труда в САЩ. Tози спад не се задържа, защото само няколко дни по-късно, през миналият вторник, на 8-ми Август, цените и на двата метала започнаха главоломно да се покачват.

Лице на 1 унция златна монета Виенска Филхармония В наличност

1 унция златна монета Виенска Филхармония

Продаваме 4389,00 лв. 4319 4319,00 4389 4389,00
Купуваме 4319,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

Цената на златото скочи с 2.6% от 1256.4 до 1289.2 долара за унция в рамките на четири дни от вторник до петък. Междувременно, тази на среброто скочи с 5.5% от 16.22 в понеделник до 17.11 в петък. Това са много сериозни движения в цените на давата благородни метала – такива каквито не сме виждали от доста дълго време. Подчертаваме, че възходящият тренд започва още в началото на седмицата, преди да бъдат публикувани данните, както за цените на производствените стоки (четвъртък), така и за цените на потребителските (петък). Какво тогава предизвика този скок в цените на златото и среброто още в началото на седмицата?

Две думи: политическо напрежение

Цената на златото успя да достигне най-високото си ниво за последните два месеца основно поради нарастването на политическото напрежение между Северна Корея и САЩ. Не забравяйте, че златото и среброто се ползват като хедж срещу всякакъв вид несигурност – не само финансова, но и политическа. А през последните седмици политическата несигурност, особено в САЩ, която е най-голямата суперсила в света, значително се влоши. На вътрешно ниво основно поради факта, че разследването на предполагаемите връзки между президента Тръмп и Русия продължават, водени от бившия началник на ФБР Робърт Мюлер, а на външно поради факта, че “дипломацията” между Северна Корея и САЩ става все по-остра.

Миналата седмица президентът Тръмп в прав текст заплаши Северна Корея с война, ако продължи със своите провокации и заплахи срещу САЩ. Тази заплаха от страна на Тръмп дойде след извършването на още един рунд тестове на балистични ракети от страна на Северна Корея, с оповестяването на които комунистическата държава изглежда целеше да сплаши и провокира останалия свят. В отговор на заплахата на Тръмп пък Северна Корея заплаши, че е способна да удари някои от Тихоокеанските военни бази на САЩ.

Отдавна не сме се намирали в ситуация, в която напреженията между две държави с ядрени оръжия са били толкова изострени. Въпреки че заплахите и на двете страни са по-вероятно блъф, и нито една от тях не би рискувала реална ядрена война, изострянето на реториката, напълно логично кара пазарите да се притесняват, което води до повишено търсене за универсалните хеджове срещу риск – златото и среброто.

Много е вероятно Тръмп да се опитва да използва конфликта със Северна Корея за отвличане на вниманието на публиката от вътрешните проблеми и заплахи за неговата администрация – конкретно продължаващото разследване срещу него поради съмненията, че има тайни връски с руската държава. Неспособен напълно да се отърве от тези подозрения, Тръмп може би се опитва да отвлече вниманието на американската публика чрез външнополитически авантюризми.

Слаб щатски долар, силно инвестиционно злато

Нещо което е много важно да се отбележи в този контекст е влиянието на тази политическа несигурност върху курса на долара, който е основният конкурент на активите инвестиционно злато и инвестиционно сребро. Политическата несигурност в една страна винаги води до спад в курса на нейната валута, защото инвеститорите не могат да са сигурни в стабилността на настоящата администрация и нейните политики. Съответно няма как да са сигурни каква ще е и бъдещата икономическа политика в тази страна.

Ако напреженията между Тръмп и Северна Корея продължат да ескалират (каквато изглежда е тенденцията засега), това ще продължи да стимулира растежа в цените на златото и среброто през идните седмици още повече. Поради непредвидимостта както на Тръмп, така и на Северна Корея е трудно да се прогнозира какво ще се случи оттук нататък. Но в контекста на факта, че инфлацията в САЩ се забавя и вероятността от по-ранно вдигане на лихвите от страна на ФЕД е все по-ниска, можем да очакваме, че цените на благородните метали ще продължат да се покачват, дори политическото напрежение да се уталожи.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още