Добавете ценово известие

Остават ли инвеститорите в злато заспали с дни?

Публикувано от Tavex в категория Анализи, На фокус на 22.12.2017
Цена злато (XAU-BGN)
4323,85 BGN/oz
  
+ 5,66 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
55,21 BGN/oz
  
+ 0,02 BGN

Без съмнение сте чували за една или друга борсова аномалия, като например честите спадове, които фондовите борси отчитат през летните месеци. Именно за тях се отнася фразата „през май продаваш, после заминаваш”. Освен подобни добре познати аномалии, има и много други, за които повечето инвеститори никога не са чували. Тези отклонения са особено интересни и могат да са доста доходоносни за инвеститорите. Съществуват такива и при ценните метали.

Остават ли инвеститорите в злато заспали с дни?

За тази цел ще разгледаме представянето на златото по отделни дни от седмицата.

Първата графика показва как се представя цената на златото в долари на годишна база от 2000 г. насам (черно блокче), както и представянето на метала на годишна база през отделните дни на седмицата (сини блокчета) в този период.

Възвръщаемостта е изчислена на базата на цената при затваряне на борсата, т.е. представянето във вторник е равно на средностатистическата разлика в проценти между цените при затваряне на борсата в понеделник и съответно във вторник.

Графика: Представяне на златото по дни от седмицата за периода 2000-2017 г.

Представяне на златото по дни от седмицата за периода 2000-2017 г.

Както показва графиката, един ден определено се отличава – петък. С възвръщаемост на годишна база от 7,5% този ден отразява почти цялата годишна доходност от 8,84% за периода.

От друга страна, нищо особено не се случва на пазара на златото между понеделник и вторник. Във вторник цените дори спадат леко.Разликата, която е измерена за период от най-малко 4 585 работни дни, очевидно е доста голяма. Този факт предполага, че тези модели не са съвпадение.

Инвеститорите в злато сякаш наистина са потънали в дълбок сън от понеделник до вторник или поне показват много малка активност през тези дни.

1 унция Златна монета Австралийско кенгуру 2024 лице В наличност

1 унция златна монета Австралийско кенгуру

Продаваме 4489,00 лв. 4439 4439,00 4489 4489,00
Купуваме 4439,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

Търговията със злато през дните от седмицата

Каква е тенденцията? Следващата илюстрация разглежда индекс на представянето на златото от началото на хилядолетието (в златен цвят) заедно с това на отделните дни от седмицата (в други цветове).

Графика: Индексирано представяне на златото по дни от седмицата за периода 2000-2017 г.

Графика, показваща индексираното представяне на златото по дни от седмицата за периода 2000-2017 г.

Както се вижда от графиката, цените основно лъкатушат през първите четири дни от седмицата. Едва през 2009 г. сряда (зелената линия) също успява да генерира по-сериозна средна възвръщаемост.

Печалбата от цената на златото през целия период от почти 17 години се постига най-вече в петъците. Синята линия, която проследява общата възвръщаемост, реализирана  в петъчен ден, показва постоянна нарастваща тенденция. Много често в петък цените дори успяват да се покачат, въпреки че се отчита спад в цената на златото за целия период на годината, както е през 2014 г. например.

Kазано накратко, петък наистина е един необичаен ден.


Адаптация на български: Детелина Димова

 Тази статия не е инвестиционен съвет или стратегия и отразява субективното мнения и анализ на автора.

 

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още