Обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни
Добавете ценово известие

Пътеводител до Виетнам - дестинации, разходи, спестяване, заминаване.

Публикувано от Tavex в категория Анализи, Пътуване на 02.11.2017
Цена злато (XAU-BGN)
1,00 BGN/oz
  
- 0,00 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
54,07 BGN/oz
  
+ 1,33 BGN

Вероятно в много военни филми сте виждали пейзажи от Виетнам, но нищо не може да ви подготви за епичната му красота. Макар да не е най-любимата ми страна, няма как да се пренебрегне изключителното очарование на Виетнам и вкусната традиционна храна. Посетителите разполагат с богато разнообразие от забележителности, сред които да избират: между природните прелести на планината Сам и залива Халонг, през човешкото майсторство, проличаващо от свещените храмове и пагоди, до оризовите тераси и плажовете. Населението е преживяло дълги и мрачни периоди на колониализъм, комунизъм, война и бедност. Няма как да не се докоснете до ужасяващото минало на народа, белезите, които все още могат да се видят по лицата и телата на местните. Подобно на Индия, много пътешественици или се влюбват в страната или я намразват. Откровено казано, трудно е да се пътува през Виетнам, но въпреки предизвикателствата, ще откриете едно много интересно и привлекателно място.

Дестинации

  • Ханой
  • Хо Ши Мин
  • Хой Ан
  • На Транг

Разходи

Настаняване – Ако си търсите нещо скромно, цената на нощувка в хостел започва от 100 000 виетнамски донга (VND) ( 8 – 9 лева). В случай че искате да отседнете на по-приятно място, може да се наложи да платите почти двойно повече. Нощувката в самостоятелна двойна стая струва поне 425 000 VND. Макар преди да са се намирали рядко, сега хостели никнат в цялата страна и приютяват пътуващи с ограничен бюджет. Повечето хостели предлагат безплатен безжичен интернет, а много от тях дори включват в цената безплатна закуска или безплатна бира в определени часове на деня. В тях рядко се намира оборудване за самостоятелно готвене, тъй като храненето навън излиза доста евтино. За стая с двойно легло в евтин хотел ще платите около 225 000 VND на вечер с включени WiFi и закуска.

Храна – Можете да си намерите супа фо или ястие с ориз за 20 000 VND. Повечето ресторанти също са евтини – от порядъка на 45 000-95 000 VND. Колкото по-луксозен (и по-посещаван от туристи) е ресторантът, толкова цените са по-високи. Западната храна също е по-скъпа. Литър вода в супермаркет струва около 15 000 VND, а за бира или безалкохолно в ресторант ще платите между 20 000 и 35 000 VND. Ако възнамерявате да готвите сами храната си, основните продукти за готвене за 1 седмица излизат най-малко 400 000 VND. Най-добре купувайте всичко от местните пазари, там продуктите са най-евтини и най-пресни. Имайки предвид това, храната в страната е толкова евтина, че най-лесно (и обикновено най-евтино) е просто да разчитате на местната храна, приготвена на улицата.

 

Транспорт – във Виетнам автобусният транспорт е изключително евтин. Билетът за обществен автобус в град Хо Ши Мин струва не повече от 4 000 VND. Нощните автобуси, макар и неудобни, излизат едва 100 000-500 000 VND и ще ви отведат до много градове във Виетнам (така също ще спестите и от нощувка). За пътуване с автобус от Хо Ши Мин до намиращия се наблизо Пном Пен в Камбоджа ще платите около 320 000 VND на човек. Влаковете също са достъпни. Например пътуването с влак от Да Нанг до Ханой (791 км) излиза от порядъка на 750 000 VND. С нискотарифните авиолинии можете бързо да стигнете до друга точка на страната за не повече от 400 000 VND.

Занимания – Много от забележителностите на Виетнам са свързани с природната красота на страната и затова посещението им няма да ви струва много. За организирани екскурзии, като например в тунелите Ку Чи, ще платите между 100 000 и 200 000 VND. Цените за двудневните екскурзии от Ханой до залива Халонг започват от около 850 000 VND и могат да нараснат главоломно. Офертите за половиндневни готварски класове и колоездачни обиколки са ориентирани основно към туристи, затова и струват малко повече. Цените им са от порядъка на 300 000 VND и нагоре. Ако искате да се спускате с кану в района на Да Лат (страхотна идея!), ще ви излезе поне 450 000 VND.

Примерен дневен бюджет– между 680 000 и 900 000 VND (50 – 80 лева)
(Бележка: Този бюджет предвижда да нощувате в хостел, да ядете вкусната улична храна и да се придвижвате с обществен транспорт. Ако се настаните в по-луксозен хотел или се храните навън по-често, предвидете по-голям бюджет!)

 

Как да спестите пари

Опитайте вкусната улична храна – Обикновено храната е невероятна, наистина евтина и я приготвят точно пред вас. Ако предпочетете да ядете само местната храна, ще спестите пари. На тротоарите отвън можете да си намерите най-изгодните оферти – изберете между супа фо, хляб, сандвичи с месо (наречени бан ми), понички или банани за около 20 000 VND всяко.

Пътувайте през нощта – ако планирате дълго пътуване, хванете някой от така наречените „спящи“ автобуси или влакове. Така ще спестите пари за нощувка. В зависимост от това с коя компания пътувате, може дори да имате възможност да полегнете удобно, докато през нощта прекосявате страната до следващата си дестинация.

 Вземете туристическия автобус – Излиза по-евтино да пътувате с туристически автобус в страната, отколкото да използвате местен транспорт, защото получавате цена „за туристи“ при купуване на билет на автогарата. Ако пътувате от единия до другия край на страната, ще ви струва около 1,200 000 VND. Летете на ниски цени – виетнамските нискотарифни авиолинии VietJet и FlyVietnam са изключително достъпни и ако искате да добавите допълнителен багаж към резервацията си, ще ви струва едва 150 000 VND. Това е чудесен вариант за хора, които разполагат с кратко време, в което да посетят различни региони на Виетнам.

Пазарете се здраво – Туристите обикновено плащат повече от местните за всичко – било то за рикша (триколка такси), дрехи или улична храна. Пазарете се по-смело от обикновено и не подценявайте опцията просто да си тръгнете.

Не си купувайте SIM карта– във Виетнам безжичният интернет е много разпространен — може да намерите безплатен WiFi в почти всеки хотел, магазин, ресторант или супермаркет. Освен ако не е наложително да имате връзка по време на дълго пътуване с автобус или в селските райони, по-добре не си купувайте SIM карта и забравете за нуждата от постоянна свързаност с останалия свят.

Пoсъветвайте се с персонала на хостела – Преди да тръгнете от хостела, попитайте ги колко ще струва това, което сте набелязали да правите. Колко би струвало пътуването до музея? Колко ще струва да ви ушият подобна рокля? Те ще могат да ви помогнат със съвети за пазарене.

Кои места да посетите във Виетнам

Любувайте се на пагодите – пагодите са най-отличителните архитектурни забележителности на Виетнам и могат да се видят в цялата страна. Известни са със своята забележителна и сложна резба. Пагодите се използват като светилища и храмове и се ценят дълбоко от виетнамците.

Разходете се из Ханой – виетнамската столица умело съчетава френския колониализъм с културата на изтока. Насладете се на следобедна разходка по тесните улички в старата част или открийте някои от многобройните храмове и галерии, пръснати из оживения град. Не пропускайте да посетите историческия музей, където ще намерите артефакти от пъстрата история на Виетнам, както и мавзолеят на Хо Ши Мин. Ханой е удобна отправна точка, ако искате да пътувате за по няколко дни до залива Халонг, Хуа Лу и Там Кок. Това е един забързан и хаотичен град, така че просто му се насладете!

Отдайте се на почивка или приключения в Далат – Далат е сгушен сред хълмовете на Централното плато и е популярна дестинация за туристи, които искат да отдъхнат сред планините, затова и хората идват тук, търсейки спокойствие. Други пък ходят там, за да практикуват различни приключенски спортове, които се организират на фона на красивата природа. Хълмовете около Далат са дом на множество традиционни племенa. Може да посетите селата им, но в града също има набор от забавления. Посетете дворците с творчески наименования Дворец I, Дворец II и Дворец III.

Обиколете делтата на Меконг – делтата представлява мрежа от свързани водни пътища с дължина 60 000 км., които се разпростират на територията на три провинции. Районът е пълен с малки занаятчийски селца, пагоди от времето на кхмерите, мангрови гори, овощни градини и отличителните плуващи пазари. Най-добрият начин да усетите живота тук е да отидете на някой от множеството турове с лодка или колело. Отделете няколко дни, за да се насладите на този поразително красив регион. Аз си направих разходка с велосипед и това се оказа едно от най-запомнящите се изживявания по време на престоя ми в страната.

Пропълзете през тунелите Ку Чи – Пропълзете през обширната мрежа от тунели с дължина почти 500 км., използвани от Виет Конг във войната със САЩ през 60-те години на миналия век. Обиколката започва с разказ за самите тунели, след което посетителите могат да пропълзят през лабиринта и да стрелят с автомати „Калашников“ по мишени. Това е отрезвяващо преживяване и не се препоръчва за хора, които страдат от клаустрофобия. Но ако искате да научите повече за ужаса на виетнамската война, това е задължителна спирка. Билетът струва около 100 000 VND на човек.

На лов за авантюристични изживявания в Сапа – Това е най-популярният регион за преходи в северен Виетнам и тук може да се видят всякакви типове туристи. Сапа се слави с племената, живеещи на хълмовете, богатата растителност, красивите пътеки за разходки и  удивителните планински пейзажи. Ако обичате да сте навън и искате да видите всичко накуп, задължително трябва да посетите Сапа. За да избегнете навалицата, елате извън сезона или предвидете по-дълги преходи до тези части, където не ходят много хора. Най-лесно ще е да поостанете тук за около седмица и да покарате колело, да правите преходи, да си отдъхнете или да се включите в готварски клас.

Посетете Национален парк Кук Пуонг – На около 120 км. югозападно от Ханой се намира най-старият национален парк на Виетнам, Кук Пуонг. Разположено на територия от 222 кв. км., това място е дом на над 2000 дървесни вида и на някои наистина редки диви животни, като например димния леопард, делакуровия лангур и оустъновата цивета. Това е любимият ми парк във Виетнам и единственото място, където не се сблъсках с тълпи от туристи. Входната такса е 40 000 VND.

Пошляйте се в Хой Ан – Хой Ан е една от най-известните дестинации сред посетителите на страната. Тук е пълно с къщи и сгради с културно-историческа стойност, както и с чаровни старовремски кафенета. Благодарение на малките си размери, градчето е удобно за вървене. Освен това можете да си купите костюм (имат огромен пазар за дрехи), да хапнете, да посетите близките плажове или пък да си отдъхнете край реката. Със сигурност е мястото, което най-много ми хареса във Виетнам. Много пътешественици избират града за спирка, на която да си отдъхнат от постоянното пътуване. Това е разведряващо място и затова си струва да поостанете малко.

Опознайте град Хо Ши Мин – Познат също като Сайгон, град Хо Ши Мин е най-големият град във Виетнам и определено си струва да го разгледате. Подобно на повечето градове във Виетнам, моментално ще се сблъскате с шума на мотопеди, прелитащи през уличките в колониален стил. Пазарът Бен Тан е задължителна отбивка, ако искате да си купите невероятна храна, а освен това има много какво да се прави в околността. Ако летите до летище Таншоннят, си заслужава да прекарате ден-два в града. Ако търсите добър хостел, препоръчвам да нощувате в The Common Room Project.

Разходете се в залива Халонг – сред емералдово зелените води на залива Халонг се намират повече от 3000 острова – това е и една от най-популярните туристически дестинации в страната. Остров Кат Ба е чудесен избор за разходка и много туристи отиват на някоя от организираните обиколки на пещери. Екскурзиите обикновено започват от Ханой и са с продължителност от 3 до 5 дни. Намерете си добър туроператор, тъй като много от тях преувеличават с предложенията си или лъжат за това как изглеждат лодките им (посъветвайте се с персонала на хотела, в който сте отседнали, или с пътешественици, които са се върнали от там).

Раздвижете се в Муй Не – Въпреки че е рибарско селище, Муй Не е важна туристическа дестинация и е много популярен за уиндсърфинг и кайтсърфинг. Струва си да видите и хълмистите пясъчни дюни, които са основната атракция и се намират наблизо.

Разгледайте Ми Сон – Ми Сон представлява набор от хиндуистки руини, които датират от времето на империята Чампа. Чампите управлявали централен Виетнам от 3-ти до 19-ти век. Храмовете, намиращи се тук, са с голямо историческо значение, но много от тях са станали жертва на заобикалящата ги джунгла и в момента са в занемарено състояние. Не се надявайте да видите великолепно запазени останки, подобно на  Боробудур или Ангкор Ват. Входната такса е 100 000 VND за чужденци.

Посетете пещерите във Фонг Нха-Ке Банг– Ханг Сон Донг е известна с това, че е най-голямата пещера в света. Намира се на територията на национален парк Фонг Нха-Ке Банг. Тя е намерена от местен човек през 1990 г. и по-късно преоткрита от британски екип, изследващ пещерите през 2009 г. Можете да си намерите обиколка на тази спираща дъха пещера. Ще останете завладяни от красотата й. Таксата за вход е от порядъка на 150 000 VND на човек.

Гмуркайте се в На Транг – Околността е пълна с морски курорти, което създава усещането за градска атмосфера. И все пак красивите пясъчни ивици и кристалната вода го правят най-популярното място за скубадайвинг във Виетнам. Две гмуркания струват около 1,700 000 VND, а курс за водолази – 9 000 000 VND.

Насладете се на оризовите тераси – Освен с виетнамската война, Виетнам най-често се свързва с многобройните оризища. Може да видите такива в долината Муонг Хоа. Ако никога не сте виждали оризови полета, трябва да си отделите време да разгледате тези във Виетнам. Може да ги посетите и да научите за производството на ориз и да направите зашеметяващи снимки на фона на удивителните природни гледки на страната. Подобни турове нормално струват около 300 000 VND на човек.

Отдъхнете си в Хуе – Хуе обикновено остава извън радара, поради което е една по-спокойна отбивка за туристите. Разходете се по крайбрежието на красивата река Парфюм и до императорската цитадела. Не пропускайте да разгледате и гробниците на императорите.

 

Публикация на Матю Кепнис
Превод Детелина Димова

 

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още