Добавете ценово известие

Турската лира спадна до нова рекордно ниска стойност

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 15.05.2023
Цена злато (XAU-BGN)
4355,45 BGN/oz
  
- 41,91 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
52,01 BGN/oz
  
- 0,66 BGN
турска лира златна монета

Очакваният равен резултат от изборите за президент на Турция и възможността за балотаж на 28 май понижи доверието към страната и нейната турска лира на международните пазари, където тя достигна до нова най-ниска стойност в историята. Към момента на писане един щатски долар струва 19,67 лири. По този начин нейната валута подобри отрицателното постижение, достигнато в края на миналата седмица, когато се търгуваше при обменен курс от 19,6545 лири за долар.

Вижте повече по темата: Турска лира – хроника на един предизвестен крах

Лирата постигна най-ниската си стойност спрямо еврото на 8 май, когато закратко едно евро се търгуваше за 21,64 лири за евро. От тогава тя е „поскъпнала“ с приблизително 0,8%, до 21,140 лири за евро, но в сравнение с началото на годината губи 7% срещу единната валута.

Загубата на покупателна способност на турската лира

Обезценяването на турската лира е хроничен феномен. То се дължи на паричната политика на централната банка, която не спира да печата валута и да потиска лихвата. Всъщност през февруари основният лихвен процент беше понижен отново – от 9 до 8,5%, след като през ноември бе свален от 10,5 до 9%. Ако Ердоган, който заема поста от 2014 г., бъде преизбран за президент, този паричен подход ще продължи. Политикът неведнъж е коментирал, че е противник на самата институция на лихвите и предпочита основният лихвен процент да е нисък.

Инфографика 1: Индекс на потребителските цени, парично предлагане и курс турска лира спрямо щатски долар


Един от резултатите от тази инфлация е скоростното поскъпване на цените на стоките и услугите. То е отразено и от официалната статистика, според която индексът на потребителските цени се повиши с 44% през април 2023 г. в сравнение със същия месец на миналата година. Стойността е почти двойно по-ниска от ноември миналата година, когато индексът на потребителските цени се повиши с почти 86% на годишна основа.

Вижте повече по темата: Защо инфлацията в Турция надхвърли 80%

Причината за „забавянето“ на растежа e базовият ефект. Тъй като цените вече бяха много високи през април 2022 г. (базовият месец), щеше да е трудно те да продължат да растат с темпове от близо 90%. Все пак дори индексът на потребителските цени регистрира поскъпване на стоките и услугите от почти 50% в сравнение с април миналата година. Ако използваме друг месец за съпоставка, например декември 2021 г., цените на крайните потребителски стоки и услуги в Турция нарастват със 120%.

Лирата ускори загубата си срещу щатския долар от началото на февруари, когато Югоизточна Турция и Сирия бяха засегнати тежко от земетресения. Само в рамките на този период доларът поскъпна с над 40% в сравнение с нея. Тогава коментирах, че именно поевтиняването на валутата е единственият възможен сценарий и точно той се случва.

Не забравяйте да се абонирате за подкаста в удобната за вас платформа.

Турците отново се предпазват чрез инвестиционно злато

Последните налични данни на World Gold Council са за първото тримесечие, т.е. изключват април и май. Въпреки че през този период цената на златото в турска лира се увеличава с 11%, жителите на страната са купили впечатляващите 50,5 тона златни кюлчета и монети. Това е най-силното тримесечие в историята, поне откакто институцията събира данни за местния пазар. За съпоставка, през същия период на миналата година покупките са пет пъти по-малко.

Инфографика 2: Покупки на златни кюлчета и златни монети в Турция


Населението има традициите да купува инвестиционно злато, за да предпази покупателната си способност. Сходни динамики видяхме и в началото на пандемията, когато те буквално изпразниха запасите от злато на Капалъ чарши.Точно тогава, през третото тримесечие на 2020 г., беше регистриран предишният рекорд по покупки на златни монети и кюлчета – 49 т.

Вижте повече по темата: Как златото спасява хората от фиаското на турската лира

Инвестиционното злато блести в ролята на защитник на покупателната способност в Турция. От началото на 2020 г., т.е. от периода непосредствено преди пандемията, цената на злато в турска лира е нараснала с 340%. Отново за сравнение, през същия период официалният индекс на потребителските цени се увеличава със 170%. Читателите на анализите ни знаят, че според мен той занижава действителното увеличаване на крайните цени. Но дори реалният растеж да е двукратен, инвестиционното злато пак ще запазва покупателната способност на жителите, както прави и в случая на Великобритания, който коментирах неотдавна.

Реакцията на пазарите

Едва ли е изненада, че според пазарите турската лира ще продължи да губи покупателна способност. Според данни за форуърдните сделки, цитирани от Wall Street Journal, очакванията са след година един долар да се равнява на 29 лири, което ще е спад от още 50% за валутата на южноевропейската страна.

По-интересна е динамиката по отношение на основния лихвен процент. Докато имаше шанс опозиционният кандидат Кемал Калъчдароглу да спечели президентския пост още на първи тур, едномесечните овърнайт индекс суапове в Турция се изстреляха до над 40%. Това беше ясна индикация, че според инвеститорите местната централна банка щеше да обърне паричната политика на печатане на лира и потискане на основния лихвен процент. Те отново се понижиха, след като стана ясно, че ще има балотаж в края на месеца.

Обезценяването на лирата може да доведе и до проблеми с платежния баланс на Турция. Tой е на дефицит през почти всеки месец от началото на 2020 г. насам, а само до юли падежират правителствени облигации за над 7 млрд. долара. По текущия курс те се равняват на почти 140 млрд. турски лири, колкото беше целият дефицит през януари. Колкото повече лирата се обезценява, толкова по-скъп ще става дългът на страната. Това е особено вярно в контекста на скорошното ново покачване на лихвите по правителствените ѝ облигации.

Препоръчваме Ви да прочетете още