Добавете ценово известие

Украйна продава злато за милиарди от началото на войната, за да внася стоки

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 20.07.2022
Цена злато (XAU-BGN)
4259,82 BGN/oz
  
+ 17,59 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
54,02 BGN/oz
  
+ 0,02 BGN

От края на февруари, когато започна руската инвазия, Украйна е продала злато за над 12 млрд. долара. Това става ясно от изказване на гуверньора на местната централна банка Катерина Рожкова пред националната телевизия, цитирано от Reuters. Целта е осигуряването на валута, с която да се плаща за вноса на стоки и услуги в страната, а не за да се поддържа курса на украинската гривна.

Вижте повече по темата: Осем причини да инвестираме в злато

По думите ѝ:

Продаваме това злато, за да могат нашите вносители да купуват необходимите за страната стоки и услуги.

От февруари до края на април, когато са последните налични данни, страната е платила за внос общо малко над 10 млрд. долара. Това означава, че голяма част от импорта на нападнатата страна е осигурен чрез продажбите на благородния метал.

Сделките на Украинската централна банка за пореден път показват, че златото е сигурно средство за съхраняване на стойност, което много бързо може да се продаде срещу валута, т.е. има висока ликвидност. Също така то не носи рискове от контрагента. Струва си да припомним и коментара на Централната банка на Сърбия, според която:

В дългосрочен план, златото е най-значителният защитник и гарант срещу инфлационните и други финансови рискове.

Откъде Украйна има толкова злато?

Към момента на писане един тон чисто злато струва 54,8 млн. долара. По последни данни на World Gold Council от месец май, Украинската централна банка притежава 27,1 тона злато. Даже и да вземем предвид, че през последните месеци имаше по-висока цена на злато, отколкото е днес, целият запас от жълтия метал на Украйна би струвал около 1,6 млрд. долара. За да е получила над 12 милиарда долара, централната банка трябва да е продала около 220 тона злато. Приблизително толкова са целите запаси от жълтия метал на страни като Белгия (227 тона) и Полша (228,7 тона).

Въпреки че липсват подробности по сделките със злато, извършвани от Украинската централна банка, не е невъзможно тя да е продала подобно количество. Възможно е тя да е взела златото назаем от други институции или да е получила част от него като международна помощ. Също е възможно централната банка да е използвала запасите от злато на местни финансови и нефинансови компании.

Подобни хипотези се доказват от това, че според World Gold Council местната централна банка не е осъществявала транзакции със злато през 2022 г. Последната отчетена такава е от декември миналата година, когато тя закупува 0,3 тона. Предишната продажба на метала е осъществена през ноември 2017 г.

Вижте повече по темата: Как покупките на централните банки влияят върху цената на златото – инфографики

Във всеки случай страната използва златните си резерви, за да се предпази от негативните последици от войната. Не е случайно, че само от началото на годината централните банки по света са увеличили запасите от злато с почти 120 тона. Особено активни в покупките на благородния метал през последните години са страните от Централна и Източна Европа, включително Полша, Чехия, Унгария и Сърбия.

Колко би спечелила Украйна от запаса си от метала?

Да предположим, че Украинската централна банка продаваше собствените си запаси от злато. Колко би спечелила тя тогава?

По-голямата част от резерва на страната е натрупан преди 2002 г. За последните две десетилетия тя добавя 12 тона при средна цена през този период от 1143 долара за тройунция. Ако останалите 15 тона са придобити след 1990 г., тяхната средна цена би била 369 долара за тройунция. Така общо Украинската централна банка би платила около 561,5 млн. долара за създаването на запас от злато от 27,1 тона. Както стана ясно, ако беше продала запаса си по днешна цена (а през последните месеци цената на златото беше още по-висока), тя щеше да получи 1,4 млрд. долара.

Така нейната печалба би била завидните 149% – още едно доказателство, че в дългосрочен план покупателната способност се предпазва най-добре чрез злато.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още