Обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни
Добавете ценово известие

Варшава - култура, архитектура и полъх от миналото

Публикувано от Tavex в категория Пътуване на 10.08.2017
Цена злато (XAU-BGN)
4264,69 BGN/oz
  
+ 69,50 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
54,07 BGN/oz
  
+ 1,33 BGN

Какво изниква в съзнанието ви, когато чуете Варшава? Нещо далечно, непознато, комунистическо, дори студено, независимо дали става въпрос за времето или студената война? Може би с право градът извиква у вас тези асоциации, все пак полската столица е била почти изцяло разрушена по време на Втората световна война, а много от сградите, построени след това, принадлежат към характерната комунистическа архитектура.

Но нека ви подхвърлим още няколко интересни асоциации – Шопен, Мария Кюри, замъци, ЮНЕСКО. Точно така – Старият град на Варшава е напълно възстановен и благодарение на успешните реставраторски дейности е включен в Списъка на световното културно наследство. Нека ви предложим една виртуална разходка из града, а кой знае – в крайна сметка може да предизвикаме интереса ви и да ви убедим да си организирате приятна разходка до полската столица.

Полското НДК

Първата спирка в нашия списък е Дворецът на културата и науките и то не защото тази сграда е най-интересната, а защото е най-високата и е разположена в центъра на града. Именно заради това е доста вероятно да е първата сграда, която ще видите. Както подсказва името, сградата е построена в характерния комунистически облик през 50-те години на 20-ти век и наподобява изключително много Московския държавен университет – подарък от Сталин за полския народ.

Снимка на Двореца на културата във Варшава.
Дворецът на културата във Варшава.

Най-хубавото на тази сграда е, че ако се качите на върха й (срещу известна такса), ще се насладите на невероятна гледка към града и ще видите отблизо една от най-високите часовникови кули. А също така това е едно от малкото места в центъра на града, откъдето няма да видите сградата на Двореца на културата и науките. Във вътрешността се помещава още Музеят на технологиите, който предлага богата експозиция и множество интерактивни секции.

Старият град, русалката, замъци и църкви

След като обходихме този монумент, можем спокойно се насочим към Стария град (ако ви е необходима табела, търсете следния текст – Stare Miasto). Разхождайки се из стария квартал, ще се натъкнете на монумента на крал Зигмунт III Ваза на площад Замкови. Той е висок 22 метра, така че със сигурност ще го намерите и без да се налага да се оглеждате за табели. Кралят е изобразен в реалния му ръст и в лявата си ръка държи меч. Според легендата, ако мечът падне, ще се случи голямо нещастие. Ако приемем, че това не се случи, можем спокойно да продължим нататък към следващия обект – Царския замък Кролевски.

Построен е през 14-ти век, но подобно на много други сгради, е напълно разрушен по време на Втората световна война. Възстановен е през 80-те години, като за целта са използвани отломки от разрушената сграда. Залите в замъка придават автентична атмосфера, тъй като колекцията е била спасена и сега е отново изложена в залите на двореца. Разходката в Стария град продължава и до площад Ринек Старего Мяста, който предлага чудесни възможности просто да се разходите или да седнете в някой от многобройните ресторанти или кафенета. Ако сте решили да опитате типично полско ястие, ще ви издадем, че то се нарича бигос и е съставено от месо, гъби, колбаси и кисело зеле. Ако предпочитате да хапнете традиционен десерт, бихме ви препоръчали мазурек – сладко изкушение на кексова основа с различни видове плънка. Преминавайки през площада, не пропускайте и статуята на войнствената русалка, която е символ на града.

Паркът на фонтаните се намира в близост до Стария град и е следващата ни спирка. Името не е случайно – това е един от парковете с най-многобройни фонтани в Европа. Ще бъдете заобиколени не само от звуците на ромоляща вода, а също и от светлинни ефекти, музика, дори и воден екран, който проектира картини от Варшава. Друг забележителен парк, който си струва да посетите, е паркът Лаженки. Ще останете приятно изненадани от Двореца на водата, а по време на разходката си ще достигнете и до паметника на полския композитор Фредерик Шопен. Ако ви е интересна историята на гениалния композитор, можете да посетите музея, посветен на живота и творчеството му. Ако имате достатъчно време, бихме ви препоръчали и еднодневна екскурзия до Желазова вола, където е родното място на Шопен. Самият музей е  малък и със скромна експозиция, но по-интересното е, че на това място се организират концерти и, ако успеете да се сдобиете с билет, ще се потопите в уникалната атмосфера на салона, където Шопен създава първите си произведения. Друга интересна личност, която е родена във Варшава и оставя белег в световната история, е Мария Кюри. Тя също има къща-музей, където можете да се запознаете с данни за живота и работата й. Тази ярка личност е носител на две Нобелови награди.

Няма как да пропуснем да споменем църквите в града. Поляците са едни от най-ревностните католици, което ни навежда на мисълта, че църквите са от изключително значение за тях. Най-забележителните, които си струва да споменем, са Църква Успение на св. Богородица и Св. Йосиф, на върха на която има голям зелен глобус, и катедралата св. Йоан. Тя е една от трите катедрали във Варшава и е с най-голямо значение за историята на града. Там са се извършвали коронации на полски владетели, а тленните им останки се пазят в криптата.

Дворецът Виланов е следващият обект в списъка ни. Този архитектурен шедьовър не е за изпускане, нищо че се намира встрани от основните забележителности. Позлатените тавани, огледалните стени, красивият интериор, а и прекрасните градини му дават прозвището полският Версай. (Главната снимка на статията показва този дворец)

Както споменахме в началото на статията, студеното време не е мит и вероятността да ви застигне дъжд по време на разходката не е никак малка. За да оползотворите времето си качествено, можем да ви предложим следния набор от музеи, където може да се намери за всекиго по нещо – Националната художествена галерия, Военният музей, Историческият музей. Струва си да споменем и затвора музей Павиак, символ на репресиите от времето на Втората световна война.

Съвремие

Щом се наситите на множеството паркове, монументи и музеи, които полската столица предлага, можем да се насочим към други интересни места и занимания. Този посткомунистически град не се е отърсил от своето минало, а по-скоро търси начини да съчетае миналото си с настоящето. Едно нетрадиционно предложение е да обиколите баровете във Варшава с комунистически ван. По време на пътуването полските екскурзоводи ще ви предложат различни видове полска водка и предястия и ще ви разведат из най-емблематичните барове на полската столица. За любителите на водка и бира има различни тематични барове, където да се насладите на любимата си напитка. Piw Paw и Plan B са сред знаменателните заведения в града.

Варшава е град, преминал последователно през бурен разцвет, пълна разруха, а в последните години през активно възстановяване. Горещо ви препоръчваме да се запознаете с уникалната история на града, да се насладите на архитектурните шедьоври и на интересните места, които си заслужава да бъдат посетени. Уверяваме ви, че с всяка изминала година креативните приумици на местните стават все повече и повече.

Единственото, което ви остана за перфектно изкарвне е да се сдобиете с полски злоти, самолетни билети и хотел.

На добър час.
Мартина Петрова

 

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още