Добавете ценово известие

Цените на храните в Европа са по-високи от всякога

Публикувано от Даниел Василев в категория Анализи, Златни вести на 05.10.2021
Цена злато (XAU-BGN)
3883,29 BGN/oz
  
+ 27,84 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
44,95 BGN/oz
  
+ 0,00 BGN

Можете да чуете анализа в подкаста ни. Не забравяйте да се абонирате в удобната за вас платформа, за да не пропускате новите ни коментари.

Цените на храните в Европа се покачват с 4,5% през август на годишна основа, сочат последните данни на Евростат. От началото на 2021 г. растежът им е от малко над 2%. Така те достигат до най-високата си стойност в историята.

Глобално картината е почти същата. През август индексът на цените на храните на Организацията по прехраната и земеделието (ОПЗ) към ООН се изстреля с впечатляващите 32,9% спрямо август 2020 г. В сравнение с юли тази година той също регистрира покачване, макар и по-умерено – от 3,4%. Така той достигна най-високите си номинални и реални стойности от 2011 г. досега. Индикаторът измерва ценовите изменения в петте категории на водещите хранителни продукти: зърнени култури, растителни масла, млечни продукти, захар и месо.

Вижте повече по темата: Инфлацията в Германия расте най-бързо от началото на XXI в.

В последния си доклад, публикуван през септември, от ОПЗ посочват, че:

Цените на храните глобално се покачиха скоростно през август след два последователни месеца на спад, водени от силно поскъпване на международните цени на захарта, житото и растителните масла.

Инфографика: Цените на храните: В Европа и глобално

Какво се случва с цените на храните в България и Румъния

България следва общите тенденции за Европейския съюз. Това означава, че и в двете страни цените на храните достигат рекордни стойности.

Данните на Евростат за България се простират до декември 1996 г. Те ясно открояват хиперинфлацията по време на „Виденовата зима“. Тогава цените на храните се покачват три пъти между януари и февруари 1997 г. До март 1998 г. ръстът им е петкратен. Въпреки това цените им от пика на хиперинфлационната криза до август 2021 г. нарастват с над 100%.

Вижте повече по темата: Паричното предлагане в България и Румъния расте най-бързо от началото на кризата

От началото на 2021 г. до края на август цените на храните в страната поскъпват с над 3%. Между август 2020 и август 2021 г. ръстът им е от 3,6%. Ако сравним август 2021 г. с декември 2019 г., когато се предполагаше, че икономиката е стабилна, ръстът е от 5%.

В Румъния динамиката е малко по-различна. Там историческият рекорд на цените беше постигнат през юни тази година. През следващите два месеца общият индекс на цените на храните се понижава леко – с 0,7%. Въпреки това от началото на годината храните поскъпват с 2,4%. Между август 2020 и август 2021 г. покачването им е от 2,1%, а между декември 2019 г. и август 2021 г. – от 5,7%.

Защо храните поскъпват?

Поскъпването на хранителните продукти се дължи на временни и постоянни феномени. Тук ще разгледаме всяка от тези категории. По този начин ще разберем какво можем да очакваме в дългосрочен план.

Временните влияния върху цените

Тук попадат няколко феномена:

  • Суша и замръзване на някои реколти

Заради замръзване на част от реколтата в Бразилия, цената на захарта глобално се покачва. Освен захарта са засегнати и житните насаждения в страната, основно заради сухото време. В САЩ също се наблюдава спад на реколтите, но негативните ефекти в тази продуктова категория се компенсират от по-силния добив в ЕС, Аржентина и Украйна.

Проблемите с реколтата в Малайзия доведоха до свиване на запасите и производството на палмово масло в Малайзия. В ЕС се наблюдаваше ръст на търсенето на масла от рапица, отново заради свиващите се запаси. Това доведе до глобално поскъпване на цената му.

  • Ръст на вноса в Китай

Китай, най-големият вносител на месни продукти глобално, още не се е възстановил от африканската чума по свинете. През 2019 г. тя заличи 30% от броя на животните в страната. Към момента на писане те все още са с 5% по-малко от преди пандемията.

Вижте повече по темата: Китай иска цялото злато и банките ѝ вече могат да го имат

Затова страната компенсира недостига с увеличен внос през последните две години. През август той нарасна с 2,2% на годишна основа. Покачването обаче е основно на импорта на пилешки продукти, докато спрямо предходния месец се понижава вносът на свинско.

Дългосрочните въздействия върху цените

  • Поскъпването на горивата

Както сме посочвали и другаде, поскъпването на горивата по всяка вероятност ще продължи. Прогнозата пред петрола е да достигне 90 долара за барел до края на годината. Към момента на писане американският лек струва 75,9 долара за барел, а брент – 79,4.

Вижте повече по темата: Германската централна банка очаква най-високата инфлация от 30 години насам

Енергийният индекс на Bloomberg показва, че от началото на годината петролът поскъпна с почти 100%. Други енергийни категории обаче регистрират още по-значителен растеж. В зависимост от източника, въглищата поскъпват с между 220 и 320%. Природният газ на борсата в Нидерландия, се изстреля с над 500%.

  • Печатането на пари продължава

Разбира се, най-важният двигател пред нарастването на цените на храните и на всички други продукти е увеличаването на паричното предлагане от централните банки. Ръста на парите в обращение е икономическата дефиниция за инфлация. Тъй като все повече пари преследват стоките, тяхната покупателна способност се понижава. Затова потребителите следва да се замислят за предпазване на покупателната си способност дългосрочно.

Вижте повече по темата: Как да спестяваме правилно?

Именно по тази причина цените на храните растат. В Европейския съюз например за последните две десетилетия те поскъпват средно с почти 70%. Предвид безпрецедентното печатане на необезпечени пари, можем да очакваме цените на храните да продължат да растат и в дългосрочен план.

Вижте повече по темата: Златото: Спасителят на покупателната способност

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още