Компаниите с най-голяма пазарна капитализация

Споделете тази статия

По дефиниция най-големите компании, спрямо пазарна капитализация, често са най-ценeните от инвеститорите в абсолютно изражение. Нека хвърлим един бърз поглед на това какви компании са съставяли топ 5 през годините.

 

Петролът надолу, технологията нагоре

През 2001 г. петролът се търгува за около 30 долара / барел. По това време само една петролна компания (Exxon) заема място сред първите пет в списъка по пазарна капитализация по това време.

Десетилетие по-късно, през 2011г., цените на петрола скочиха до $ 100 за барел. На този етап три от петте най-големи компании по пазарна капитализация са в петролния бизнес: Exxon, PetroChina и Royal Dutch Shell.

Днес: Барел петрол отново се търгува на нива близки до $ 40, само че в списъка на петте компании по пазарна капитализация, няма нието един петролен гигант. Вместо това списъкът е изцяло заменен от технологични компании, включително Apple, Alphabet, Amazon, Facebook и Microsoft.

Мащабът

Мащабът винаги е бил на мода, но вече е постижим по начин, който никога досега не е бил възможен.
За да достигне до повече хора, Walmart трябваше да изгради повече магазини, да разшири сложните си вериги за доставка и да наеме нови служители. Това отнема много капитал и работна сила, а залозите са високи за всяко ново разширяване.

От друга страна, компания като Amazon може да донесе повече приходи с по-малко работа или риск. Мащабът позволява на технологичните компании да станат по-големи, без да бъдат затънали от много от проблемите, с които могат да се сблъскат компании с милиони служители.

Най-добрите световни технологични компании също така могат да градят конкурентни предимства, които изключително турдно могат да бъдат изместени. Докато петролните компании се борят за ограничено предлагане и крайните им продукти са физически стоки, Google и Facebook имат ключови бизнеси, които са наистина уникални и най-добрите в това, което правят.

 

Споделете тази статия
Категори:  
Цена на златото (XAU-BGN)
2991.35 BGN/1Oz + 0.00 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
42.0385 BGN/1Oz + 0.00 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Коментари

Дачко Дачков
24.03.2018, 16:28

Бих добавил също че маркеткап-а на тези компании е съизмерим с БВП на страни в първата 20-ца по големина.Т.е. те са по-големи от повечето държави и като такива един срив в акциите им може да е очаквания черен лебед ,който да срине световната икономика.На фона на търговски войни,множество прокси конфликти,растящ дълг ,ниски лихви,дипломатически скандали и какво ли още не ,това би отвяло кулата от карти във финансовия свят.

Добавете коментар

Влезте във Вашия профил, за да може да оставите коментар по статията.

Цена на златото (XAU-BGN)
2991.35 BGN/1Oz + 0.00 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
42.0385 BGN/1Oz + 0.00 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Най-четени

Манипулира ли се инфлацията – Защо и Как?

Как се стигна до кризата в Турция?

Препоръчани

Как да пътуваме с големи суми пари в брой ?

6 съвета за сигурно съхранение на злато и сребро в дома от Питър Шиф

Ограбват ли златните концесии България?

8 причини да кажем да на златото

Колапсът на Венецуела

 

Получавайте първи най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Прочетете още

Инвестирайте в злато с Tavex
Kъм магазина
0 ПРОДУКТ