Добавете ценово известие

Компаниите с най-голяма пазарна капитализация

Публикувано от Tavex в категория Златен вестник на 23.11.2017
Цена злато (XAU-BGN)
4333,88 BGN/oz
  
+ 6,65 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
55,25 BGN/oz
  
+ 0,04 BGN

По дефиниция най-големите компании, спрямо пазарна капитализация, често са най-ценeните от инвеститорите в абсолютно изражение. Нека хвърлим един бърз поглед на това какви компании са съставяли топ 5 през годините.

 

Петролът надолу, технологията нагоре

През 2001 г. петролът се търгува за около 30 долара / барел. По това време само една петролна компания (Exxon) заема място сред първите пет в списъка по пазарна капитализация по това време.

Десетилетие по-късно, през 2011г., цените на петрола скочиха до $ 100 за барел. На този етап три от петте най-големи компании по пазарна капитализация са в петролния бизнес: Exxon, PetroChina и Royal Dutch Shell.

Днес: Барел петрол отново се търгува на нива близки до $ 40, само че в списъка на петте компании по пазарна капитализация, няма нието един петролен гигант. Вместо това списъкът е изцяло заменен от технологични компании, включително Apple, Alphabet, Amazon, Facebook и Microsoft.

Мащабът

Мащабът винаги е бил на мода, но вече е постижим по начин, който никога досега не е бил възможен.
За да достигне до повече хора, Walmart трябваше да изгради повече магазини, да разшири сложните си вериги за доставка и да наеме нови служители. Това отнема много капитал и работна сила, а залозите са високи за всяко ново разширяване.

От друга страна, компания като Amazon може да донесе повече приходи с по-малко работа или риск. Мащабът позволява на технологичните компании да станат по-големи, без да бъдат затънали от много от проблемите, с които могат да се сблъскат компании с милиони служители.

Най-добрите световни технологични компании също така могат да градят конкурентни предимства, които изключително турдно могат да бъдат изместени. Докато петролните компании се борят за ограничено предлагане и крайните им продукти са физически стоки, Google и Facebook имат ключови бизнеси, които са наистина уникални и най-добрите в това, което правят.

 

Коментари

  • Дачко Дачков преди 6 години

    Бих добавил също че маркеткап-а на тези компании е съизмерим с БВП на страни в първата 20-ца по големина.Т.е. те са по-големи от повечето държави и като такива един срив в акциите им може да е очаквания черен лебед ,който да срине световната икономика.На фона на търговски войни,множество прокси конфликти,растящ дълг ,ниски лихви,дипломатически скандали и какво ли още не ,това би отвяло кулата от карти във финансовия свят.

Препоръчваме Ви да прочетете още