Добавете ценово известие

Производствената инфлация в Китай постигна 26-годишен връх

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 10.11.2021
Цена злато (XAU-BGN)
3878,05 BGN/oz
  
+ 6,99 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
44,85 BGN/oz
  
- 0,26 BGN

Индексът на производствените цени в Китай, наричан още „производствена инфлация“, нарасна с впечатляващите 13,5% през октомври на годишна основа, показват данните на местната статистика. Това е най-скоростното му изстрелване от 26 години насам.

Покачването на цените на производителите е и значително по-високо от очакваното от анализатори, интервюирани от Bloomberg. Те предвиждаха ръстът да е от „само“ 12,3%. През септември покачването на годишна основа също беше значително – от 10,7%. От април тази година ръстът на производствената инфлация в страната, която е и най-големият износител на стоки глобално, нараства с темпове над 6% на годишна основа.

Вижте повече по темата: Как Китай се превърна в глобалния експортен хегемон

Официалните данни за потребителските цени в страната отчитат ръст на инфлация от 1,5% през октомври спрямо октомври 2020 г. През септември покачването беше още по-ниско – 0,7%.

Огромното значение на показателя производствена инфлация

Макар повечето анализатори да се съсредоточават върху индекса на потребителските цени, наблюдаващата се производствена инфлация, заедно с увеличаването на паричното предлагане, може да покаже какви ще са динамиките на цените в бъдеще.

Вижте повече по темата: Какво е инфлация

Индексът на производствените цени измерва цените на производствените стоки, които компаниите в една страна получават за производството си. Важно е да се има предвид, че в него не се включват разходите за транспорт и дистрибуция на въпросните производствени материали.

Той е важен индикатор за бъдещите динамики и на цените на потребителските стоки. Причината е, че макар компаниите невинаги да увеличават цените си толкова бързо, колкото поскъпват материалите, които използват в производството, те в един момент са принудени да го направят.

Вижте повече по темата: Как производството движи икономиката и какво се случва с него при кризите

Това не трябва да учудва никого. Всички фирми съществуват, за да реализират печалба. Колкото повече нарастват цените на производствените им фактори, толкова повече се понижава маржът на печалбата им. Затова, за да запазят показателите си, те прехвърлят нарастващите цени върху крайните потребители.

Вижте повече по темата: До какво може да доведе лидерството на Китай в износа за света

Растящата производствена инфлация е особено важна в Китай. Страната е износител на стоки и услуги за целия свят, а ролята ѝ на такъв нарасна още повече в хода на пандемията. През октомври 2021 г. търговският излишък (измерващ разликата между износа и вноса) на Поднебесната империя достигна 84,5 млрд. долара – най-високата си стойност в историята.

Инфографика: Представяне на търговията и производството в Китай


Представянето на страната е още по-впечатляващо, като се има предвид, че анализаторите очакваха нейният търговски излишък да е 66,5 млрд. долара. В действителност той е с почти 30% по-висок.

Китай и Европа

През 2020 г. Китай изпревари САЩ като водещ търговски партньор на Европа. Общият стокообмен между двете е възлизаше на 709 млрд. долара, а този между ЕС и САЩ – на 671 млрд. долара. Данните на Евростат показват, че през 2021 г. търговският дефицит на ЕС продължава да расте. През периода между януари и август 2020 г. той възлизаше на 120,4 млрд. евро, а през същия период на следващата година – на 138,7 млрд. евро.

Повече за търговските отношения между Европейския съюз и Китай може да се види в инфографиката по-горе. Да видим обаче отговорът на по-важния въпрос – дали и кога наблюдаващата се производствена инфлация ще се отрази върху стоките и услугите, които пазаруваме.

Кога ще усетим растящата производствена инфлация

На първо място, трябва да се има предвид, че растящата производствена инфлация не се отразява директно върху крайните цени. Тоест, когато чуваме, че производствената инфлация се е покачила с 13,5% през миналия месец, цените на потребителските стоки няма да се покачат със същия темп през следващия. Покачването на стойността на стоките и услугите е процес във времето.

Същевременно не трябва да забравяме, че цените на конкретни стоки могат да нараснат значително над общите индекси и на потребителските цени, и на производствените цени.

На второ, трябва да се имат предвид флуктуациите във валутните двойки. Статистиката на Китай измерва промените в цените в юани. Но Европа внася от Китай в евро, като дори от 2013 г. насам Европейската централна банка и Народната банка на Китай имат договорен суап за валута (съответно евро и юан). Неговото действие беше продължено през 2019 г. за още три години.

Ако в рамките на една година покачването на цените в юани е например от 7%, но китайският юан се обезцени спрямо еврото със 7%, то потребителите на Стария континент на практика няма да усетят растеж. В действителност обаче от началото на 2021 г. юанът поскъпна спрямо еврото именно с малко над 7%. За потребителите това само ще утежни натискът върху цените, идващ от Китай.

Защо да очакваме покачване на цените

Тъй като производствените цени се покачват по-бързо от обезценяването на местната валута, тяхното нарастване ще се усети от потребителите. Този процес ще се наблюдава в бъдеще време. Тоест цените на стоките, идващи от Китай, ще продължат да се покачват през следващите месеци.

Вижте повече по темата: За пръв път от десетилетие – инфлацията в Румъния изпреварва заплатите

Има и още една причина това да се случва. През октомври индексът на мениджърските поръчки в производството в Китай се понижи неочаквано (вижте инфографиката). Той се намира под границата от 50 пункта. Това означава, че производственият сектор на страната остава в контракция.

Вижте повече по темата: Законът за търсене и предлагане

По-малкото налични стоки допълнително ще повишат цените на стоките и услугите. Затова започва да действа икономическият закон за търсене и предлагане. Според него, при понижаването на предлагането на една стока, която няма заместител (както на практика вносът от Китай няма заместител за нас в Европа), нейната цена се покачва.

В заключение, можем да очакваме стоките, идващи от Китай (т.е. болшинството от стоките, които купуваме като потребители), да продължат да растат. Процесът се движи от свиващото се производство и изстрелването на производствените цени. Той ще продължи да се наблюдава поне в обозримо бъдеще, даже въпреки поевтиняването на юана, и ще влоши високата инфлация, която изпитваме в Европа.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още