Срок за обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни.
Добавете ценово известие

Търсенето на инвестиционно злато постигна осемгодишен рекорд

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 04.02.2022
Цена злато (XAU-BGN)
4278,66 BGN/oz
  
+ 31,51 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
50,28 BGN/oz
  
+ 0,28 BGN

На фона на лекото понижение на цената през 2021 г., покупките на инвестиционно злато се изстреляха, става ясно от последните данни на World Gold Council. Общото търсене на златни кюлчета и златни монети е достигнало 1180,4 тона, ръст от малко над 31% на годишна основа. Това е най-високата стойност от 2013 г. досега, когато потреблението възлизаше на почти 1730 тона.

Вижте повече по темата: Търсенето на инвестиционно злато през първото полугодие е най-високо от 2013 г. насам

Основният двигател зад силното представяне са златните кюлчета. Покупките на такива се покачват с 50% в сравнение с 2020 г. и възлизат на 804,3 тона. При инвестиционните златни монети се наблюдава маргинален спад от по-малко от 1% до 291,3 тона. Медальоните и възпоминателните монети също регистрират високо търсене, което се покачва с 23% до малко под 85 тона.

Вижте повече по темата: 55,7 млрд. долара: Индия отчете рекордно изкупуване на злато

Тенденцията на висок интерес към инвестиционното злато се наблюдаваше и в повечето страни на Балканския полуостров. След много силни 2019 и 2020 г., през миналата година покупките на златни кюлчета и монети в България нараснаха трикратно на годишна основа. В Турция търсенето спадна с 49% до 61,4 тона, но то беше компенсирано от търсенето на бижута от злато, което се покачи с 31%. Тя е и страната с най-голямо понижение спрямо 2020 г.

В много държави, за които World Gold Council събира информация, потреблението нараства с двуцифрени темпове. Най-силно то се покачва в САЩ – с 69% до 116 тона. В Китай, която е най-големият пазар на инвестиционно злато в света, покачването е с 44% на годишна основа, до 285,5 тона.

Инфографика: Динамиките в търсенето на злато

Защо потребителите търсят инвестиционно злато?

Основната причина, поради която се увеличава търсенето на инвестиционно злато, е скоростното обезценяване на валутите. След като водещите централни банки по света започнаха да печатат интензивно фиатни пари (т.е. да осъществяват инфлация) в началото на 2020 г., отне известно време преди те да се отразят и върху цените.

Вижте повече по темата: Защо се печата рекордно количество валута, а според централните банки инфлацията я няма

Когато това се случи, през изминалите месеци видяхме поредица от инфлационни рекорди глобално. По всичко личи, че те ще продължат и през новата година. Данните показват, че през януари беше постигната най-високата стойност в историята на еврозоната.

Изправени пред риска от обезценяване на използваната валута, потребителите масово се насочиха към инвестиционното злато. Това не е изненадващо – в дългосрочен план именно то е активът, който по най-добър начин запазва покупателната способност.

Други сегменти на търсене на злато

Общо търсенето на физическо злато през миналата година възлиза на 4021 тона. Така 2021 г. е по-силна година от 2020 г., но въпреки това потреблението все още не се е върнало на равнището си от преди пандемията, когато достигна 4334 тона. Представянето беше подпомогнато значително от покупките през четвъртото тримесечие, когато търсенето се изстреля с 50% на годишна основа – най-високият темп от десетилетие.

Централните банки приключиха годината с десет месеца като нетни купувачи на злато. За цялата 2021 г. те са добавили 367,5 тона злато към запасите си. Най-големите потребители сред тях са Тайланд (90,2 тона), Япония (80,8 тона), Индия (77,5 тона), Унгария (63 тона) и Бразилия (62,3 тона).

Вижте повече по темата: Как покупките на централните банки влияят върху цената на златото

При производството на бижута също се забелязва бързо възстановяване. Ръстът на търсенето от отрасъла е 52% спрямо 2020 г., с което той се връща на потреблението си от 2019 г. – 2123,6 тона. Най-големите пазари на бижута – Индия и Китай, отчитат и най-скоростния растеж, респективно от 93 и 63%. В почти всички страни, анализирани от World Gold Council, темповете на покачване са двуцифрени.

Не така стоят нещата при борсово търгуваните фондове. Те приключиха годината с нетен отлив на злато, а причината за това е понижаващата се цена на благородния метал. Притежаваното от тях количество глобално се сви със 192 тона към края на декември. Най-голям е спадът в Северна Америка (-10%), а в Азия запасите им се изстрелват с 22%.

Вижте повече по темата: Може ли да се доверим на златните борсово търгувани фондове

С възстановяването на производството виждаме, че и търсенето на злато се върна на равнището си от преди пандемията. Растежът е от 9%, до общо 330 тона. Темпът на покачване в индустрията е малко по-висок, отколкото е в отрасъла на електрониката.

Предлагането на злато

За много производители 2021 г. беше рекордна година. Това е вярно и за Dundee Precious Metals в България.

Вижте повече по темата: Dundee Precious Metals постигна рекорден добив на злато в България

Глобално минният добив се покачва с 2% до 3560,7 тона. При рециклираното злато обаче се наблюдава значителен спад – от 11% до 1149,9 тона. Това може да се дължи на факта, че потребителите като цяло понижават продажбите си на злато, както и на забавянето на работата на рафинериите. Последното се дължеше на висок брой служители с позитивни проби, особено през есента и зимата, които не можеха да посещават работата си.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още