Срок за обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни.
Добавете ценово известие

Класация: Кои са трите най-популярни златни монети в България

Публикувано от Даниел Василев в категория Анализи, Лични финанси на 01.11.2021
Цена злато (XAU-BGN)
4252,50 BGN/oz
  
+ 15,73 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
50,02 BGN/oz
  
+ 0,31 BGN

Макар златото да не е толкова популярен инвестиционен и спестовен актив в България, колкото например в Турция или Германия, то е много добре прието и търсено от потребителите у нас. Това не е случайно – между Освобождението и 1945 г. златото у нас е пари и много хора го помнят като такива. Всъщност даже до 1990 г. на левовете пише, че са обезпечени със злато в Българската народна банка, макар това да не е вярно.

В настоящата инфлационна криза, жълтият метал заблестя още по-ярко. Това е видно от изключително високото търсене на златни монети от началото на 2021 г.

Вижте повече по темата: Как Живков тайно подари българския златен резерв на Москва

Преди пандемията пазарът на инвестиционно злато в България се различаваше значително от Сърбия и Румъния. Традиционно у нас сред най-предпочитаните златни монети са френските 20 франка, докато в съседните страни най-търсени са австрийските дукати. Част от тези различия се промениха през последната година и половина и най-вече от началото на 2021 г.

Вижте повече по темата: Как златото спасява хората от фиаското на турската лира

Тук ще разгледаме какво показва статистиката на Tavex относно най-продаваните златни и сребърни монети, които бяха най-търсени от потребителите в България за изминалите осем месеца.

Най-продаваните златни монети в България

От началото на годината търсенето на австрийски златни дукати с номинал от 1 дукат нарасна значително и изпревари френските франкове. Ето как изглежда челната тройка на най-търсените златни монети в България.

1. 1 австрийски дукат

Параметри на австрийския дукат
Чистота 23,66 карата (98,6% чисто злато)
Тегло 3,49 гр
Номинална стойност 1 дукат
Диаметър 19,75 мм

Златна монета австрийски 1 дукат с лика на Франц Йосиф I

Дукатите в Европа са най-еднаквите монети като златно съдържание, като те започват да се секат още през XVI в. Австрийската златна монета с номинал от 1 дукат се сече между 1872 г. и началото на Първата световна война. Затова на гърба на златния австрийски дукат даже и днес е посочена годината 1915 г., която е предпоследната в 68-годишното управление на Франц-Йосиф, изобразен на лицевата страна.

Вижте повече по темата: Унгарски форинт: История на най-инфлираната валута и спасяването ѝ чрез злато днес

В нашето съвремие Munze Osterrich продължава да произвежда копия на златната монета, която се е изсичала в самото начало на Великата война. Историята на самия автрийски монетен двор започва още през 1194 г., когато Ричард Лъвското сърце се откупва от плен от дук Леополд V срещу 12 тона сребро. С тях в последствие дукът сече сребърни монети. Днес той произвежда някои от най-разпознаваемите златни монети глобално.

2. австралийско кенгуру и виенска филхармония (с тегло по една тройунция)

Втората позиция сред златните монети се разделя между австралийското кенгуру и виенската филхармония.

  • 1 тройунция австралийско кенгуру
Параметри на австралийското кенгуру
Чистота 24 карата (99,9% чисто злато)
Тегло 31,1 гр
Номинална стойност 100 австралийски долара
Диаметър 27,3 мм

Златна монета австралийско кенгуру една тройуниция от 2019 годинаТази златна монета е в производство от 1989 г., когато на лицето ѝ е разположен символът на Австралия – кенгуруто. То заменя златния къс, който се е асоциирал с континента като производител на злато.

Вижте повече по темата: Австралия вещае спад на добива и ръст на търсенето на злато глобално

През 2001 г. златното кенгуру чупи рекорда за най-масивната златна монета, която е и законно платежно средство. Perth Mint решава да пусне такава с тегло от 1 тон чисто злато. Тя има диаметър от 80 см и дебелина от 12 см.

 

  • 1 тройунция виенска филхармония
Параметри на виенската филхармония
Чистота 24 карата (99,9% чисто злато)
Тегло 31,1 гр
Номинална стойност 100 евро
Диаметър 37 мм

Златна монета Виенска Филхармония една тройунция от 2016 годинаЗлатната монета виенска филхармония с тегло от тройунция е друг изключително популярен инвестиционен продукт на Munze Osterrich. Тя дебютира през 1989 г. и още през 1992 г. се превръща в най-добре продаващата се златна монета в света, според World Gold Council. Тя ще постигне този статус и през 1995, 1996 и 2000 г.

Златната виенска филхармония е първа и в други отношения. Тя е първата монета в Австрия, произведена от чисто злато (чистота от 999.9). През 2002 г. тя става единствената засега златна монета, деноминирана в евро, която е законно платежно средство.

Лице на 1 грам абонаментно златно кюлче Tavex нов дизайн В наличност

1 грам абонаментно златно кюлче Tavex

Продаваме 157,00 лв. 142 142,00 157 157,00
Купуваме 142,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

На лицевата страна на монетата е изобразен органът, намиращ се в реалната Виенска филхармония, построена през 1842 г. На нея също са посочени теглото, чистотата на златото, годината на изсичане и номиналната стойност. На гърба са изобразени контрабас, четири виолончела, фагот, арфа, виенски рог и текста “WIENER PHILHARMONIKER”. Дизайнът, дело на главния гравьор на австрийския монетен двор Томас Песендорфер, е спечелил няколко награди. Той никога не е променян от пускането на виенската филхармония.

3. Златни монети от 20 франка: Наполеон, Мариана и Вренели

Третата позиция се споделя от три златни монети. Това са френските Наполеон и Мариана и швейцарските Вренели. Всички от тях са с номинална стойност от 20 швейцарски франка. Да ги разгледаме в детайли.

Параметри на 20 френски франка Наполеон
Чистота 21,6 карата (90% чисто злато)
Тегло 6,45 гр
Номинална стойност 20 френски франка
Диаметър 21 мм

Златна монета 20 френски франка с лика на Наполеон IIIЗлатните 20 френски франка Наполеон са сечени в средата на XIX в. и са много еднородни по отношение на съдържанието на чисто злато (5,806 грама). Те са сред емблематичните френски монети, стоящи в основата на латинския валутен съюз.

Вижте повече по темата: Латинският паричен съюз: дядото на еврозоната

На лицевата страна на монетата е изобразен Шарл Луи-Наполеон Бонапарт, племенникът на Наполеон I. Монетите, сечени през 1852 г., носят надпис LOUIS-NAPOLEON  BONAPARTE на лицевата страна и REPUBLIQUE FRANÇAIS на гърба. Между 1853 и 1860 г. те стават съответно NAPOLEON III EMPEREUR и EMPIRE FRANÇAIS, като се добавя „бог да пази Франция“.

Параметри на 20 френски франка Мариана
Чистота 21,6 карата (90% чисто злато)
Тегло 6,45 гр
Номинална стойност 20 френски франка
Диаметър 21 мм

Златна монета 20 френски франка с лика на МарианаЗлатната монета от 20 френски франка Мариана ни пренася в епохата на Третата френска република. Тя се сече между 1898 и 1914 г. На лицето ѝ също стои надписът: „Боже, пази Франция“, а на гърба – известното LIBERTE EGALITE FRATERNITE (свобода, равенство, братство).

Монетата не носи лика на владетел. Вместо това на нея е изобразена Мариана (откъдето идва и популярното ѝ название). Във Франция тя се приема за символ на свободата и разума. На гърба стои галският петел, свързан дълбоко с историята и културата на Франция.

 

Параметри на 20 швейцарски франка Вренели
Чистота 21,6 карата (90% чисто злато)
Тегло 6,45 гр
Номинална стойност 20 френски франка
Диаметър 21 мм

Златна монета 20 франка Швейцария ВренелиПроизвеждана с прекъсвания между 1883 и 1949 г., 20-те швейцарски франка Вренели е най-популярната инвестиционна златна монета в Швейцария. Чрез тях се чества независимостта и суверенитета на Швейцария.

Затова на лицевата страна на монетата е изобразена Хелветия – женският образ, асоцииращ се и със страната. Тя е швейцарският еквивалент на американската Дама Свобода (Lady Liberty), която е и изобразена на Статуята на свободата.

Вижте повече по темата: Историята на швейцарската рафинерия Valcambi

Като част от Латинския валутен съюз Швейцария не сече собствени златни монети до 1883 г. Тя използва белгийските, италианските и френските такива като законно платежно средство. Но след като Франция я обвинява в „паразитизъм“, алпийската страна създава емисия на собствените си франкове. Част от тях са и 20-франковите златни монети.

Вренели не е официалното име на монетата. То се използва като умалително за млада жена в Швейцария и идва от изображението на дамата Хелветия на лицето на монетата.

В следващите класации ще разгледаме кои са най-популярните сребърни монети, както и златни и сребърни кюлчета в България. Всички монети в класацията са достъпни за покупка онлайн в сайта на Tavex.

Интересувате се от инвестиционно злато

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още