Добавете ценово известие

Балон ли е златото?

Публикувано от Tavex в категория Златен вестник на 21.02.2012
Цена злато (XAU-BGN)
3882,30 BGN/oz
  
+ 14,61 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
44,94 BGN/oz
  
- 0,09 BGN
балон ли е златото

Това бе златно лято за инвестиционното злато. Видяхме излитаща цена на златото. Затова за пореден път „експертите“ декларираха, че има балон в жълтия метал и че спекулантите рискуват сериозни загуби, ако „инвестират“ сега в злато. Първият въпрос, който трябва да си зададе читателят, е дали тези експерти ни предупреждаваха за технологичния балон през 1990-те години и дали ни предпазиха от безумния жилищен балон, който се спука преди няколко години и вкара света във финансова криза.

Вижте повече по темата: Кога да очакваме нов взрив на имотен балон

Същите тези експерти, който пропуснаха очевидните балони, сега търсят и намират под вола теле – те гръмко провъзгласяват, че има балон там, където няма. През 2008 г., когато световната финансова криза навлезе в нов етап и цените на петрола, златото и селскостопанските продукти се повишиха рязко, те също декларираха балон, както и неговото спукване при последвалата корекция. Но в последствие спадналата цена на златото се възстанови и продължи да чупи нови рекорди. Тогава нямаше балон; сега също няма.

Особено интересен а фактът, че когато се говори за балон, никога не изтъкват сериозни аргументи, освен че цената се е покачила значително. Разбира се, цената може да се качва, без да има балон, какъвто е случаят със златото. Ето и защо според нас няма балон при метала:

Спекула за злато

На този етап спекулата е минимална. Вложителите в инвестиционно злато са добре информирани и разбират, че купуват метала, за да се предпазят от инфлация и масовата обезценка (девалвация) на световните валути.

Кредит за спекула

Основна характеристика на всеки балон е дълг или кредит, използван за спекула. Няма ли дълг, значи няма балон. Ако си спомним за кредитните ни милионери по време на кризата от 1990-те години, те взимаха заеми в левове и купуваха валута. А чудовищният жилищен балон бе изтъкан изцяло от банков дълг. Когато видим, че средният българин или американец ипотекира жилището си и със заема купува злато, тогава вече може да сме сигурни, че имаме балон. Засега това не се наблюдава.

Спекулативни акции

Когато има спекулативен балон, акциите на компаниите, свързани по някакъв начин с балона, излитат в стратосферата. Инвеститорите и спекулантите очакват феноменални перспективи в сектора. Това се случи както със технологичния балон, така и със жилищния балон. Това до момента не се случва в сектора за добив на злато. Точно обратното, през последните години цените на тези компании значително изоставаха от цените на златото. Това е солиден индикатор, че все още сме далеч от фазата на балона.

Масова психоза

Това е в общи линии най-лесният и най-простият критерий дали има балон, или не. В условията на балон, народът се хвърля да „инвестира“ по най-безогледен начин. Участието е масово – всички са на пазара. Има стръв, има хъс. Всеки следи с жив интерес пазара. Всеки изчислява печалбите си. Всеки коментира темата – било то на рожден ден, било на купон. Телевизията раздухва ежедневно; експерти се надпреварват да прогнозират с колко ще подскочи пазара през идното тримесечие или идната година. Първа страница на вестниците оглавява всеки пореден рекорд. Брокерите горещо препоръчват – риск няма, цената няма как да падне, няма как да се изгуби. Навлиза се масово в бизнеса – предприятията започват да никнат като гъби. Инвестицията става култова, а вярата непоклатима.

В същото време тежко и горко на тези, които се съмняват – те биват осмивани, охулвани, съжалявани или низвергнати. За проста илюстрация си представете следната ситуация. Как биха реагирали приятелите и роднините ви, ако има кажехте през 2006-2007 година, че инвестирате във злато? Вероятно ще ви обявят за неориентиран или ненормален и горещо ще ви препоръчат да си вземете жилище, а не злато. Това се нарича истински жилищен балон. А сега пък си представете алтернативната ситуация: обявявате на роднините и приятели, че сега (в 2011 година) ще инвестирате в недвижими имоти. Можете ли да си представите как те ще се опитат да ви откажат от покупката на жилище и да ви препоръчат да инвестирате в злато? Естествено, че това няма как да се случи днес, нито в България, нито в САЩ.

Непоклатим оптимизъм

По време на балон инвестицията се възприема като стабилна и абсолютно безрискова. Оптимизмът е непоклатим, а вярата достига религиозни размери. Точно така бе и у нас по времето на жилищния балон. Понастоящем обаче златото се възприема като спекулативна или доста рискова инвестиция. Това е също добър индикатор, че няма в момента балон на злато.

Инвестиционен дял

Когато има балон, секторът привлича далеч повече инвестиции от останалите сектори и с течение на годините делът му сред останалите инвестиции рязко нараства. Към тази година делът на златото и акциите, свързани с добив на злато, спрямо всичките финансови активи е едва 1%. За сравнение по време на балона от 1979-1980 година този дял надхвърляше 10%.

Масовост

Народа участва масово в балона – често се случва 50% от населението, та дори и повече активно да „инвестира“ в балона. Засега по различни оценки участието е едва около 1-2% от населението, а процентът на инвестиционните фондове, инвестиращи в сектора, засега е нищожен. Разбира се този кратък списък може да бъде разширен значително и да се изтъкнат и множество други аргументи. Например може да споменем, че понастоящем хората у нас (или в САЩ) разпродават златните си бижута; ако имаше балон, те щяха да купуват, а не продават.

Също така може да споменем, че в условията на балон активът е силно надценен, но когато съпоставим цената на златото спрямо цената на акциите (например индекса на Dow Jones), виждаме, че златото все още е доста подценено, а не надценено. Като последен пример може да споменем, че към днешната цена на златото е значително по-ниска от цената по време на балона (1980-а година), индексирана за инфлация. В заключение трябва да признаем, че макар и днес да няма все още балон във златото, то през идните години не е изключено да се надуе такъв балон. Даже множеството от топ експертите в областта смятат, че такъв балон вероятно ще има, но това ще стане през идните 5-10 години. Сега е все още твърде рано за балон – цената трябва да се удвои и утрои преди да можем да говорим за това.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още