Срок за обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни.
Добавете ценово известие

Златото поскъпна до над 1700 долара за тройунция, биткойн се срина

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 10.11.2022
Цена злато (XAU-BGN)
4259,34 BGN/oz
  
- 21,32 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
50,01 BGN/oz
  
+ 0,10 BGN
злато акции криптовалута биткойн

Преди края на търговския ден вчера цената на златото в долари се изстреля с 2,2% и за пръв път от края на октомври надхвърли 1700 долара за тройунция. В евро, което е релевантната валута при покупките на инвестиционно злато на Балканите, жълтият метал надхвърли същата психологическа граница. За последно на Стария континент цената му за тройунция беше по-висока преди почти месец, на 14 октомври.

Вижте повече по темата: Покупателната способност в Европа се предпазва чрез злато – ето защо

Доларовият индекс (DXY), измерващ цената долара спрямо кошница от други валути, се понижи с почти 1% през същия период. При равни други условия, поевтиняване на щатската валута е позитивна за световната цена на злато. Освен нея, металът получи подкрепа от лекото спадане на лихвите по американските държавни ценни книжа, с които също има обратнопропорционална връзка. Ставката по бенчмарковите 10-годишни правителствени облигации се понижи от 4,24 до 4,1% от вчера до момента на писане. Свиването ѝ е подпомогнало и без това високото инвеститорското търсене. Според индекса на цената на златото на Kitco, то е допринесло за 28 долара от общо малко над 37-доларавото поскъпване. Останалата част се дължи на слабостта на долара.

Поскъпването на златото съвпадна с междинните избори в САЩ. Динамиката в цената му може да се очаква в четвъртък, 10.IX, когато ще бъдат публикувани данните за индекса на потребителските цени в САЩ. Ако инфлацията остане висока, може да се очаква Федералният резерв да продължи бързия темп на покачване на основния лихвен процент. Колкото повече се увеличава той, толкова повече икономиката на страната ще се доближава до рецесия. Това звучи като добра новина за златото, което исторически се представя добре при кризи.

Вижте повече по темата: Акции, злато и инфлация: Какво се случва при ръст на лихвата?

Силното представяне на златото беше повторено и от среброто, което поскъпна още повече – с 5,88% до 21,611 долара за тройунция, преди да се понижи леко. От началото на месеца белият метал нарасна с 8,67%. Както често се случва, цената на среброто изпреварва промените при златото. При последното нарастването е от 4,08% в долари и от 3,5% в евро. Други инвестиционни активи като фондовите пазари и криптовалутите не могат да се похвалят с подобна динамика. Да видим какво се случва с тях.

Какво се случи с фондовите пазари?

Борсовите индекси се влияят негативно от увеличаването на лихвените проценти. Такъв беше случаят и през 2018 г., когато централната банка започна предишното им повишаване. Ето как изглеждаха динамиките им тогава.

Инфографика: Увеличаването на основния лихвен процент и ефектът му върху борсите


Същото се случва и в настоящия цикъл на покачване на ставката. То беше обявенов началото на годината и започна през март. За по-малко от година той се покачва от 0 до 4%. През същия период водещите фондови борси загубиха, както следва:

  • S&P 500: -20,19%;
  • Nasdaq: -32,14%;
  • Dow Jones: -9,3%.

Разбира се, те не се движат единствено надолу. На моменти изглежда сякаш ще видим възстановяване. Подобни покачвания обаче са известни като ралита на мечи пазар. Обикновено при тях индексите растат много бързо, но след това се понижават отново. В свързаната статия съм ги коментирал малко по-подробно.

Вижте повече по темата: Фед смъкна борсите заради високата инфлация – какво ни чака в бъдеще?

От средата до края на октомври видяхме подобно рали на мечи пазар. При него индексът S&P 500 нарасна с над 9%. Но от тогава отново спадна с 1,5%. Удар върху възстановяването му имаше вчера, когато от връх до дъно изгуби още повече, въпреки че завърши търговския ден с маргинален ръст. Във всеки случай, от началото на месеца единствено индустриалният Dow Jones е на зелено, макар и с малко. А слабостта от вчера беше подпомогната от случващото се с криптовалутите.

Как крахът на третата най-голяма борса разтърси криптосвета

През тази година управляваната от Сам Банкман-Фрид търговска платформа FTX се превърна в третата най-голяма борса за криптовалути на света. В пика си тя имаше пазарна капитализация от 32 млрд. долара, а създателят ѝ се превърна в милиардер с активи за 16 млрд. долара. Но приказката за него свърши скоропостижно вчера.

Богатството на Банкман-Фрид или да изчезнеш за 60 секунди

В началото на месеца стана ясно, че компанията Alameda Research е купила токъна FFT, който се емитира от борсата FTX. След новината, през уикенда конкурентната борса за криптовалути Binance, която е и най-голямата в света, оповести, че ще продаде притежаваните от нея 23 млн. FFT. Това моментално срина цената му с 36% – от 22 до 14,5 долара за токън. Започна паника и вложителите, търгуващи в FTX, масово изтеглят активите си. Още през уикенда те изтеглиха средства на стойност над 6 млрд. долара, като тенденцията се е ускорила във вторник.

Вижте повече по темата: Биткойн срещу златото 2: Двигателите зад цената

В тази ситуация FTX се озовава в ситуация, в която не разполага с достатъчно средства, за да посрещне плащанията си. Продавайки токъна FFT, тя срива цената му с впечатляващите 84% само за три часа. Колкото повече продава и колкото повече пазарите се притесняват за стабилността ѝ, толкова по-малко средства получава. Обикновено това се нарича ликвидна криза. Авторът на „Черен лебед“ Насим Талеб коментира обаче, че не можем да говорим за ликвидна криза при криптовалутите, защото те нямат присъща стойност. За него това е просто обикновена криза.


Независимо как я наричаме процеса, FTX се насочва към фалит. В крайна сметка основателят ѝ, чието богатство се е срина с над 95%, оповестява, че конкурентната Binance ще придобие неговата криптоборса.

Удар по биткойн и етер

Но към този момент проблемите на FTX вече са се отразили в целия криптосвят. При първоначалното обявяване, че Binance ще продава токъна FFT, водещата криптовалута биткойн спада с 5,4% за два часа. След това движенията ѝ са огледално копие на промените в FFT. Когато става ясно, че FTX е неликвидна, биткойн ударно губи нови 12%. От вторник сутринта до днес тя заличи 13,7% от стойността си, рухвайки под 16 хил. долара за биткойн за пръв от две години. От началото на 2022 г. спадът на биткойн е от 66,1%.

Струва си да посоча, че цената от 17,7 хил. долара e изключително важна стойност за биткойн. Спад под нея, може да доведе до още по-голямо понижение на цената.

Втората по капитализация криптовалута – етер, спадна с 22% през същия период, т.е. още по-тежко и от биткойн. В най-ниската си стойност тя се търгуваше за 2273 долара за етер, най-ниската ѝ стойност от средата на юли насам. Едноименната криптовалута на борсата Binance, търгуваща се при тикър BNB, спадна със „само“ 11%.

Препоръчваме Ви да прочетете още