Добавете ценово известие

Фед смъкна борсите заради високата инфлация – какво ни чака в бъдеще?

Публикувано от Даниел Василев в категория Анализи, Златни вести на 31.08.2022
Цена злато (XAU-BGN)
4217,81 BGN/oz
  
- 81,12 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
1,00 BGN/oz
  
- 0,00 BGN

Можете да чуете анализа и в нашия подкаст. Не забравяйте да се абонирате за него в удобната за вас платформа, за да не пропускате новите ни епизоди.


Непосредствено преди уикенда председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл представи очакванията за състоянието на икономиката, инфлацията и действията на централната банка. Коментарът му на ежегодния симпозиум в Джаксън Хол, Канзас, беше очакван от пазарите и доведе до значителни динамики в реално време.

Всеки финансов актив се повлия от коментарите, което продължава да се наблюдава към началото на седмицата. Кратката осемминутна реч вероятно ще движи пазарите и в бъдеще. Да видим защо това е така, какво обеща Пауъл и как се изтълкува презентацията му от инвеститорите. Но най-важно – до какво ще доведат действията на Федералния резерв в Европа.

Коментарът на Пауъл срина инвестиционните активи

В края на юни Пауъл каза, че „мекото кацане“ на икономиката е малко вероятно. В превод, потребителите и бизнесите в страната да се готвят за рецесия. Към този момент страната вече се намираше в рецесия от началото на годината.

Последното му изявление съдържа някои по-остри коментари. Според него политиките за справяне с инфлацията, които ще са цел номер едно пред Федералния резерв, ще причинят „болка за домакинствата и бизнесите“.

Вижте повече по темата: Еврото се срина отново, а Германия очаква рецесия плюс инфлация

Те включват понижаването на количеството пари в обращение чрез свиване на счетоводния баланс на централната банка и увеличаването на основния лихвен процент. Съкращаването на счетоводния баланс започна през май, макар и изключително бавно. Очаква се темпът му да се ускори през следващия месец. Що се отнася до втората мярка, по думите на Пауъл, централната банка ще покачи основния лихвен процент с „изключително висок темп“ и през септември и ще продължи до догодина:

Възстановяването на ценовата стабилност изисква от нас да поддържане на ограничителна парична политика за известно време. Историческите данни категорично показват, че не бива да я разхлабваме прекалено бързо. Според последните ни прогнози основният лихвен процент ще остане малко под 4% до края на 2023 г.

Последиците от коментара за продължаващо увеличаване на лихвата:

 • S&P 500: -5,1%
 • Dow Jones: -4,7%
 • Nasdaq: -5,9%
 • Цена на биткойн: -6,9%
 • Цена на злато: -2,1%
 • Цена на сребро: -4,6%
 • DAX: -2,8%
 • Цена на щатски долар: 0,1%
 • Лихва по десетгодишните облигации: от 3 до 3,140%

Данните за всички активи са от пика им в петък до момента на писане в сряда. С изключение на щатския долар, златото се представя най-добре спрямо останалите инвестиционни активи. Водещите индекси заличиха растежа от началото на август. Биткойн, като криптовалутата с най-голяма пазарна капитализация, се върна на равнището си от средата на юли. Той спадна под 20 хил. долара закратко, преди отново да намери подкрепа. Щатският долар се изстреля спрямо други валути в понеделник, но във вторник се върна до стойността си от края на миналата седмица.

Ефекти от високата лихва върху фондовите пазари

Вероятно инвеститорите се бяха настроили за обръщане на политиката на увеличаване на лихвата. За това може да има поне три причини. Първо, централната банка все още твърди, че икономиката е стабилна, а пазарът на труда – силен. Второ, темпът на нарастване на инфлацията се понижи през юли. Това се тълкува като признак, че мерките работят и няма да има нужда от още от тях. Мнозина повярваха, че това е пикът на растежа на цените. Трето, икономиката е в рецесия (даже и властите да не смеят да го признаят), което означава нови „стимули“ – печатане на пари и ниски лихви.

Очакванията за завръщане на лесните пари са сред причините борсите да растат през последните два месеца. От средата на юни до средата на август индексът S&P 500 нарасна с над 17%, Dow Jones с 14%, а технологичния Nasdaq – с 23,3%.

Вижте повече по темата: Анатомия на всяка икономическа криза

Последният коментар на Пауъл попари надеждите на инвеститорите. Един месец на забавяне на растежа на цените не е достатъчен, за да се обяви победа над инфлацията, смята той. Затова централната банка ще продължава да покачва лихвите, което ще нанесе удар върху заетостта и растежа. Председателят на Федералния резерв звучи готов да жертва икономиката, за да спре инфлацията (по-долу ще видим дали ще успее):

Възстановяването на ценовата стабилност ще отнеме време и изисква силна употреба на инструментите ни, за да върнем търсенето и предлагането към по-добър баланс. Понижаването на инфлацията вероятно ще доведе до дълъг период на нисък растеж. Освен това е много вероятно да има влошаване на условията на пазара на труда.

Затова и фондовите пазари се върнаха към спад. Може да се очаква понижаването на индексите в САЩ да продължи. По всяка вероятност не сме стигнали до дъното им. Ето защо.

Как спадат борсите и какво да очакваме в настоящия цикъл?

В икономиката и финансите рядко пазар спада право надолу или се покачва право нагоре. Може закратко да видим промени на една тенденция, след което продължава да следва хода си. Фондовите борси не са изключение. В рамките на един мечи пазар те обикновено растат закратко, преди да продължат да се свиват, и обратното – при бичи пазар те може да спаднат леко, преди да се върнат към растеж.

Прекрасна илюстрация e сривът на борсите по време на Голямата депресия. От пик до дъно Dow Jones изгуби над 89% от стойността си. Но в рамките на този спад, продължил почти три години, има моменти, през които индексът расте с повече от 62%, например между ноември 1929 и април 1930 г. Подобни епизоди са известни като „рали на глупака“ или „рали на мечи пазар“, защото инвеститорите могат да се подлъжат, че общата тенденция е приключила. Често тези ралита са много силни.

Инфографика: Представяне на индекса Dow Jones по време на Голямата депресия


Именно промените на лихвата са причината за растежа и спада на самите икономики през последните десетилетия. Фондовите пазари се влияят по сходен начин – борсите спадат при увеличаване на основния лихвен процент. Тази връзка се наблюдава във всички цикли на понижаване на лихвата и последвалото ѝ покачване. В инфографики сме разгледали темата в свързаната статия.

Вижте повече по темата: Акции, злато и инфлация: Какво се случва при ръст на лихвата?

Тъй като лихвите явно ще растат, може би ръстът на борсите е представлявал „рали на мечи пазар“ през изминалите два месеца. Ако това е така, още не сме достигнали до дъното на стойността на фондовите пазари.

Високата лихва ще спре ли растящата инфлация?

Единственият шанс да се спре растежът на цените чрез висока лихва е основният лихвен процент да е по-висок от номиналната инфлацията. Затова през 80-те години Пол Волкър изстреля ставката до почти 20%. Това днес е невъзможно, защото ще стопи икономиката. Може би първият сегмент, който ще рухне, ще е щатският дълг, понастоящем възлизащ на над 30 трилиона долара.

Данните ясно показват, че в момента „ножицата“ между основен лихвен процент и инфлация е много широко отворена. Дори през септември основният лихвен процент да бъде увеличен с един процентен пункт до 3,25%, това няма да спре покачването на цените.

Инфографика 2: Основен лихвен процент и индекс на потребителските цени


Мярката обаче ще срине икономиката. Припомням, че днес за пръв път в историята Федералният резерв увеличава ставката в момент, в който брутният вътрешен продукт вече се понижава. Нейният ръст вече се отразява върху ключови сектори като пазара на недвижими имоти, регистриращ десетилетен спад. В недалечното бъдеще те ще се отразят и на много високия потребителски дълг.

Вижте повече по темата: На живо от САЩ: Гледаме спукване на имотен балон в реално време

Отново акцентирам, че на практика същите динамики в икономиката се наблюдават и в Европа. Икономиката се забавя, а водещи страни като Германия и Великобритания (макар и вече извън ЕС) очакват рецесия в непосредствено бъдеще. Както в САЩ, и тук пазарите на недвижими имоти спадат. За разлика от САЩ, основният лихвен процент на Стария континент едва започва да расте. Това означава, че ударът за членките на Европейския съюз тепърва предстои.

Отражение върху европейските икономики

Не трябва да сме наивни – свиването на щатската икономика ще се отрази и върху нас. Ако САЩ са в рецесия, която ще се задълбочава, а високите лихви няма да спрат растежа на цените, можем да очакваме:

 • покачване на безработицата;
 • спад на потреблението;
 • понижаване на бизнес активността;
 • свиване на глобалната търговия.

Когато човек е изгубил работата си, а стоките и услугите са скъпи, потреблението спада. През последните години Европа изнася все повече към САЩ, което подкрепя икономическия растеж. Затова когато американците понижат покупките, това ще засегне европейските компании. Не трябва да забравяме, че от над година Европа като цяло внася повече, отколкото изнася.

Таблица: Износ на ЕС към САЩ през първото полугодие на съответната година

Период Обем (млрд. долара) Изменение на годишна основа
H1 2022 г. 268,5 14%
H1 2021 г. 235,4 18,7%
H1 2020 г. 198,2 -21,9%
H1 2019 г. 253,9 6,6%
H1 2018 г. 238 13,3%
H1 2017 г. 210 1,7%
H1 2016 г. 206,4 -2,7%
H1 2015 г. 212,2 2,1%
H1 2014 г. 207,7 9,7%

Източник: United States Census Bureau

При все това, данните на Световната банка показват, че износът на стоки и услуги възлиза на 51% от БВП на ЕС през 2021 г. Над 40 милиона души на Стария континент работят в експортни компании, което е повече от 20% от всички заети на пълно работно време. Не всички от тях са застрашени, но техният дял и ролята на износа за значими.

Вижте повече по темата: Как производството движи икономиката и какво се случва с него при кризите

Също така експортът играе важна роля за изчисляване на брутния вътрешен продукт. Когато той се понижава, БВП също спада. Потенциалната загуба на производство и заети пряко ще се отрази на икономиките в Европа. А освен „удара на Пауъл“, предстои и продължаващото увеличаване на основния лихвен процент от самата Европейска централна банка. Тоест така или иначе ще има рецесия на Стария континент.

Каква цена на злато да очакваме?

Спадът на всички останали пазари и силният долар доведоха до лек спад на цената на златото. Жълтият метал се понижи най-малко в сравнение с рисковите инструменти и остава относително стабилен. Това е особено вярно в Европа, където свиването му от петък досега е от 1,5%. През същия период индексът DAX изгуби над 3,3%, лихвите по десетгодишните германски облигации нараснаха от 1,3 до 1,53%, а еврото на практика остава без промяна спрямо долара.

Вижте повече по темата: Покупателната способност в Европа се опазва чрез инвестиционно злато – ето защо

В момента доларът се разглежда като „сигурен“ актив и привлича инвеститорите. Наскоро коментирахме, че вероятно той е надценен. Когато проблемите пред икономиката на САЩ се увеличат, рецесията стане още по-явна, акциите и облигациите продължат да отслабват, а високата инфлация се задържи, шансовете са, че щатската валута ще се обезцени.

При подобна динамика може да очакваме металът да се върне към растеж. През последните четиридесет години септември е един от най-силните месеци за златото. Предстои да видим дали и през настоящата година това ще е така. Ако пазарите повярват, че централната банка може да победи инфлацията, която според нея до неотдавна не съществуваше, златото първоначално може да спадне още.

Но в дългосрочен план комбинацията от рецесия, инфлация и увеличаване на лихвите може да се окаже добра за цената на метала. Затова в момента е възможно да имаме златна възможност да защитим спестяванията си със злато, докато то е още евтино.

Грешките на Джеръм Пауъл

Пауъл е прав, че увеличаването на основния лихвен процент ще понижи икономиката. Вече обясних защо той греши, че текущото увеличение на основния лихвен процент ще спре растежа на цените. Но това не е единственият му пропуск:

Макар че последните данни за представянето на икономиката са смесени, според мен тя се движи от висока инерция. Пазарът на труда е особено силен, но очевидно е небалансиран – търсенето на служители надхвърля свободните такива.

Промените в пазара на труда се случват със забавяне във времето. Нормално е те да не настъпят веднага, когато икономиката влезе в рецесия. Когато фирмите са изправени пред предизвикателство, техният инстинкт не е да започнат да уволняват (макар че някои го правят). Може да се окаже, че проблемът е временен. А когато безработицата наистина е толкова ниска, има смисъл да опиташ да задържиш служителите. Затова „силният“ пазар на труда не значи непременно стабилна икономика.

По-голямата му грешка обаче е идеята, че икономиката се движи от висока инерция. Технически тя вече е в рецесия. Отново акцентирам, че за пръв път в историята Федералният резерв увеличава основния лихвен процент, когато стопанството вече се свива. Вероятно изказванията са опит от страна на Пауъл да успокои американците преди следващите избори. Но е резонно да очакваме настоящата криза да е по-дълбока от Голямата рецесия, след десетилетие на изкуствено ниски лихви.

Вижте повече по темата: Как да избегнем лична финансова криза

Но най-голямата заблуда е, че централната банка е способна да извърши „контролирано спускане“. Нещо повече, до момента всички индикации сочат, че Пауъл и компания не разбират динамиките. В противен случай нямаше да слушаме година и половина, че няма инфлация, след това – че тя е „временна“. Ако икономическа криза можеше да бъде избегната, това вече щеше да се е случило. Но не е и сега американците ще платят цената за грешките на Федералния резерв чрез рецесия, която ще се отрази и в Европа. Затова е по-важно от всякога да изградим щит, включително чрез вложение в инвестиционно злато.

Препоръчваме Ви да прочетете още