Добавете ценово известие

Цената на златото постигна деветмесечен връх

Публикувано от Tavex в категория Златни вести на 17.02.2022
Цена злато (XAU-BGN)
4217,38 BGN/oz
  
- 89,70 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
54,46 BGN/oz
  
- 1,83 BGN

От края на януари 2022 г. ставаме свидетели на почти непрекъснато растяща цена на златото. Към 17 февруари тя достигна 1889,22 долара за тройунция (в момента на писане), което е най-високата ѝ стойност от началото на юни 2021 г. Така от началото на годината жълтият метал поскъпна с 4,1%. При среброто ръстът е още по-висок – 5,8%.

Същевременно алтернативните форми на инвестиции се сриват от началото на годината. S&P 500 спадна с 6,6%, Dow Jones Industrial Average с 4,5%, Nasdaq с 10,7%, а биткойн – с 8,7%. Интересното е, че растящата цена на злато се наблюдава паралелно с увеличаването на лихвата по правителствените облигации на САЩ, а и в Европа. Двете традиционно се движат обратнопропорционално – когато лихвата по облигациите се понижава, цената на златото се покачва. Темата сме разгледали подробно в свързаната по-долу статия.

Вижте повече по темата: Този показател показва защо сега е страхотен момент за купуване на злато

В случая обаче инвеститорите губят от облигациите, въпреки покачването на доходността им. Причината е, че инфлацията е 7,5% (в САЩ), а лихвата по 10-годишните американски държавни ценни книжа е 2%. Това означава реална загуба от 5,5%. Тя и очакванията златото да поскъпва са причините все повече вложители да се обръщат към благородните метали като средство за дългосрочно съхраняване на покупателната си способност.

Защо виждаме растяща цена на златото?

Сред водещите причини за покачващата се цена на злато са именно много високата инфлация, както и опасенията за ескалация на конфликта в Украйна. По последна информация, според НАТО Русия увеличава, а не намалява войските по границата си. Както писахме в свързания анализ, при руска инвазия стойността на благородния метал по всяка вероятност ще се изстреля. Инвеститорите бягат към сигурната стойност още преди въоръжен конфликт да се случи.

Вижте повече по темата: Как би се отразила на личните ни финанси война между Русия и Украйна

Точно геополитическата несигурност исторически е сред водещите причини за изкупуване на злато от инвеститорите. Останалите, както и срещу какви рискове защитава металът, можете да видите в свързаната статия:

Вижте повече по темата: Осем причини да инвестираме в злато

Същевременно индексът на потребителските цени, с който традиционно се измерва инфлацията, в САЩ достигна най-високата си стойност от четиридесет години насам през януари. В скорошно интервю главният икономист на Tavex Даниел Василев коментира, че през 2022 г. ще видим продължаващо увеличаване на потребителските цени, а не техен спад. Записът от него можете да чуете в линка по-долу.

Старши пазарният анализатор от OANDA Едуард Моя коментира пред Reuters:

Златото привлича широка гама от инвеститори, търсещи сигурност, които осъзнават, че няма да има бързо разрешаване на ситуацията между Русия и Украйна. Златото има ясен път на растеж.

С това продължава тенденцията на силно търсене на физическо инвестиционно злато. Тя се наблюдава през последните две години, след като минният добив и рафинериите се върнаха към производство.

Инфографика: Търсене и предлагане на злато


През 2021 г. дори станахме свидетели на най-значителните покупки на инвестиционно злато от 2013 г. досега. Конкретно в България търсенето се повиши три пъти в сравнение с 2020 г.

Слабият долар и цената на златото

Не на последно място, растящата цена на златото е подпомогната от поевтиняването на щатския долар. Доларовият индекс, който проследява стойността на щатската валута спрямо кошница от други валути, се понижи с 0,2%. Причината за това беше публикуването на документите от срещата на Федералния комитет по отворения пазар (FOMC) на Федералния резерв на САЩ от края на януари.

Инвеститорите, които очакват централната банка да увеличи основния лихвен процент през март, в тях не откриха по-сериозна заявка затова. Така разглеждането на Федералния резерв като не толкова уверен, доведоха до понижаване и на цената на долара.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още