Добавете ценово известие

Цената на златото отново се изстреля над психологическата граница от 1800 долара

Публикувано от Даниел Василев в категория Анализи, Златни вести на 17.12.2021
Цена злато (XAU-BGN)
4345,28 BGN/oz
  
- 52,08 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
51,85 BGN/oz
  
- 0,83 BGN

Последният ден на седмицата се развива успешно за благородните метали. Златото поскъпна с 0,66% до малко над 1814 долара за тройунция (към момента на писане). Това е най-високата цена на златото от две седмици и половина насам, като жълтият метал пробива психологическата граница от 1800 долара за тройунция. При среброто растежът закратко беше още по-висок – от 0,75%, като то достигна 22,66 долара за тройунция.

Така металите продължават ралито, започнало след срещата на Федералния комитет по отворения пазар (FOMC) на Федералния резрев от сряда тази седмица. След приключването ѝ златото поскъпна с 2,7%, а среброто – с 4,7%.

Последното заседание на централната банка доведе и до спад на водещите борсови индекси. От пика си на 15 декември Nasdaq се срина с 2,72%, S&P 500 изгуби 2,48%, а Dow Jones се понижи с 2,1%.

С точно толкова спадна и биткойн от сряда следобед до момента, въпреки че първоначално нарасна ударно с 5%. Към момента на писане той се търгува за 45,8 хил. долара за койн. Ethereum обаче поскъпна леко за същия период, покачвайки се с 0,9% до 3,7 хил. долара.

Какво реши Федералният резерв

Централната банка на САЩ запази границите на основния лихвен процент между 0 и 0,25% и обяви, че ще понижи програмата за количествени улеснения от началото на следващата година. Новият хоризонт за нейното прекратяване е март 2022 г., вместо първоначално обявения юни.

Освен това председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл посочи, че очаква да се постигне „пълна заетост“ догодина. Ако това се случи, неговото очакване е, че можем да станем свидетели на три покачвания на основния лихвен процент.

Ще видим ли растяща лихва?

Първо, условието, поставено от централната банка, е сериозно. В изявлението ѝ четем, че:

Предвид инфлацията, която вече надхвърли 2% от известно време, комитетът очаква, че ще е подходящо да запази целевия лихвен процент непроменен, докато условията на пазара на труда достигнат нива, които комитетът определя като отговарящи на условията за пълна заетост.

Все още не е безусловно ясно дали ще видим продължаващ спад на безработицата, предвид излизането на мода на нови варианти на коронавируса.

Второ, има огромна разлика от увеличаване на лихва до увеличаване на лихва. Тя може да достигне между 0,75-1% към края на 2022 г. и така Федералният резерв ще претендира, че се „бори с инфлацията“ и че спазва предварително оповестения план.

Но това далеч няма да спре инфлацията, защото доходността по много активи ще остане в отрицателна територия. За да се укроти малко изстрелването на цените и срива на долара днес (в абсолютна стойност, а не спрямо останалите валути, което се обезценяват даже още по-бързо), централната банка ще трябва да повиши ставката значително повече. През 80-те Пол Волкър изстреля основния лихвен процент до безпрецедентните над 20%, за да укроти годишно покачване на индекса на потребителските цени от 12%.

Вижте повече по темата: Понижаването на програмата за количествени улеснения няма да спре инфлацията – ето защо

Но подобно нещо е напълно невъзможно в нашето съвремие. Ако се върнем само три години назад, ще видим, че увеличаването на основния лихвен процент до 1,5%, което исторически е изключително ниско равнище, доведе до стапяне на фондовите пазари. Затова и Федералният резерв беше принуден да го понижи отново още през 2019 г., т.е. преди пандемията.

Вижте повече по темата: Кредит и дълг – наркотиците, които убиват съвременната икономика

Ако централната банка повиши основния лихвен процент, икономиката на САЩ, която е с рекордно висока задлъжнялост, ще имплодира, на чело с дълга на правителството. Затова даже и да има ръст, той ще е пренебрежителен, а не реално изправяне срещу инфлацията.

Федералният резерв губи предварително битката срещу инфлацията

От централната банка знаят това. Вероятно точно по тази причина не се изправят срещу проблема сега, въпреки че индексът на потребителските цени през ноември се покачи с най-бързия си темп от почти четири десетилетия. Нищо не подсказва, че няма да наблюдаваме подобно нарастване и през декември, и през 2022 г.

Инфографика: Инфлацията в САЩ


Вижте повече по темата: Инфлацията в САЩ достигна най-високата си стойност от почти 40 години

От всички коментари на Федералния резерв става ясно, че ще се изправят срещу инфлацията, но някога в бъдеще. Те винаги си оставят и много вратички да не го направят. Настоящата е състоянието на пазара на труда, което трябва да достигне субективно състояние, тъй като няма конкретна дефиниция на „пълна заетост“. Затова централната банка винаги може да твърди, че състоянието на пазара не е достигнало критериите за повишаване на лихвения процент.

Вижте повече по темата: Новата целева инфлация на ЕЦБ и ускореният крах на покупателната ни способност

За невъзможността на водената от Джеръм Пауъл институция да се справи с проблема говори и отказът ѝ да го адресира. Ако къщата на някой гори, той не отива първо до магазина за хранителни стоки и не чака благоприятно разположение на звездите. Пожарът трябва да се изгаси веднага. Абдикацията от това показва, че Федералният резерв знае, че не може да се изправи срещи чудовището, създадено от него. То ще продължи да унищожава покупателната способност на хората, притежаващи щатски долари или каквато и да е валута, защото този феномен се наблюдава глобално.

Поскъпването на златото, въпреки „намеренията“ за увеличаване на основния лихвен процент (цената на златото като цяло е обратнопропорционално зависима на лихвата), може би показва, че и пазарите постепенно осъзнават невъзможността на централната банка да справи с проблема.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още