Обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни
Добавете ценово известие

Какво се случва със запас от злато от почти 22 тона на Афганистан

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 19.08.2021
Цена злато (XAU-BGN)
4264,69 BGN/oz
  
+ 69,50 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
54,07 BGN/oz
  
+ 1,33 BGN

Както останалите страни, които искат да запазят покупателната способност на валутата си, Афганистан разполага със запас от злато. Последните официални данни са от май 2021 г. и според тях централната банка притежава 21,9 тона от жълтия метал. Делът му спрямо общите ѝ резерви е 13%.

Изтеглянето на силите на САЩ от Афганистан е бележит момент за най-голямата икономика в света, тъй като тя приключва най-дългата война в историята си. Но докато американската армия се връща вкъщи, талибаните, които преди три десетилетия са финансирани от САЩ, за да се борят срещу СССР, завземат все повече провинции в страната.

Вижте повече по темата: Сърбия планира да увеличи запасите си от злато с 40%

Въпросът в тази ситуация е: какво се случва със запаса от злато на Афганистан.

Аганистанският запас от злато

Данните показват, че Централната банка на Афганистан (DAB) не е извършвала транзакции със злато през последните две десетилетия. Това не е учудващо – след 11 септември 2001 г. САЩ напада страната, за да свали талибаните. От тогава до днес войната там не е спирала. Резервите на финансовата институция са натрупани преди този период.

Лице на 1 грам абонаментно златно кюлче Tavex нов дизайн В наличност

1 грам абонаментно златно кюлче Tavex

Продаваме 157,00 лв. 142 142,00 157 157,00
Купуваме 142,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

Същите резерви, по всичко личи, са далеч от обсега на талибаните. Както много други централни банки и тази на Афганистан ги съхранява извън страната. Предвид американската инвазия, те не са в трезорите на Bank of England, която е най-предпочитаното място за съхраняване на злато. Вместо това, в последния годишен финансов отчет на DAB се посочва, че афганистанският запас от злато е във Федералния резерв на Ню Йорк, където се помещават и останалите инструменти на местната централна банка.

Вижте повече по темата: Проучване: Централните банки ще продължат политиката на изкупуване на злато

Същото посочи и гуверньорът на финансовата институция Ажмал Ахмади, който увери публиката, че финансовите запаси на страната няма как да попаднат в ръцете на талибаните. Той не пропусна да се пошегува и със самите талибани. По думите му те са започнали да разпитват служители на централната банка за локацията на запаса от злато: “Ако това е вярно, те (талибаните) спешно трябва да добавят икономист в екипа си.”

 

Тъй като резервите на DAB са физически в САЩ, талибаните няма да имат възможност да се възползват от тях. Едва ли американските управляващи, които замразиха активите на Централната банка на Афганистан, ще ги признаят за легитимно правителство някога.

Вижте повече по темата: Защо злато на Венецуела за милиард долара зависи от Върховния съд на Великобритания

Същият казус се наблюдава и с Венецуела. Международната общност де юре не признава Николас Мадуро за легитимно избран управник. Затова Bank of England отказва да му предостави запасите от злато на страната, които се съхраняват в трезорите ѝ.

Състоянието на златните резерви на Афганистан

Годишният отчет на DAB за 2020 г. посочва, че като съдържание на чисто злато всяко златно кюлче покрива минималните стандарти на London Bullion Market Association, тъй като е с чистота от .995. Но като размери активите на институцията не отговарят на стандартите за добра доставка на асоциацията. Те изискват кюлчетата да са с размери 250х70х35 мм, докато Афганистан притежава кюлчета с размери 255х81х37 мм.

Освен това резервите от злато на страната, изглежда, не са били съхранявани и/или транспортирани достатъчно внимателно. В отчета на DAB четем, че:

Освен това, някои от златните кюлчета имат несъвършенства като надраскване на повърхността, пукнатини, цепки и дупки, които са недопустими за London Bullion Market Association.

Нестандартната форма на златните кюлчета на Афганистан и лошото им състояние предполагат, че които и власти в страната да могат да получат достъп до запаса от злато, те няма да могат да ги продадат на международните пазари по спот цена.

Вижте повече по темата: Колко всъщност е цената на златото?

Стойността, която може да се получи за тях, трябва да бъде дисконтирана (т.е. намалена). По последни данни, Банката за международни разплащания в Швейцария е предложила дисконтът да е от 2,25 долара на тройунция, затова и в крайна сметка стойността на златните кюлчета в отчетите на DAB е по-ниска, отколкото щеше да е иначе.

Какво могат да вземат талибаните?

Въпреки че огромна част резервите на централната банка са извън страната, все пак някакви суми са останали в Афганистан. Затова по сметки на гуверньора ѝ, талибаните ще могат да се възползват от около 0,1-0,2% от общата им стойност, която към 18 август възлизат на около 9 млрд. долара.

Графика: Разбивка на активите на DAB

Източник: Счетоводния отчет на централната банка

Така те ще могат да се домогнат до „едва“ около 9 млн. долара общо от резервите на банката. Въпреки това тя има валута в брой на стойност около 350 млн. долара в клоновете си и в президентския дворец. Тяхната съдба в момента не е ясна.

Опитът на Афганистан в опазване на златото: историята на Бактрийското златно съкровище

През 1978 г. афганистански археолози започват разкопки в обещаващо кръстеното Тиля тепе („Златният хълм“), попадащо в рамките на древна Бактрия, а днес – в Северен Афганистан. За една година те успяват да проучат шест гробници от между VI и I в. пр. н.е., в които са открити почти 22 хил. златни предмета: корони, пръстени, монети, обеци, гердани, оръжия и какво ли още не. В последствие те стават известни като Бактрийското златно съкровище.

Година след откриването му, Афганистан е нападната от СССР. Войната продължава чак до края на следващото десетилетие. През 1988 г. колекцията от златни предмети е скрита от властите, опасяващи се, че може да бъде разграбена от националния исторически музей. Това се оказва решаващо за Бактрийското съкровище, защото през 1993 г. музеят е взривен от ракета и много от оцелелите артефакти наистина са откраднати.

През следващите десет години изглежда, че и Бактрийското съкровище е сред загубените ценности. Но то е „преоткрито“ през 2003 г., две години след като страната е окупирана от САЩ. От тогава то е върнато в музея и обикаля регулярно се излага по света, което е донесло приходи на страната от около 4,5 млн. долара през последните тринадесет години.

Но през 2020 г. златното съкровище беше предоставено на централната банка за съхранение. Въпреки призивите на някои политици то да бъде изнесено в чужбина, по последна информация на The Diplomat от началото на тази година, то все още е било в трезорите на DAB. Ако това не се е променило, талибаните вероятно ще могат да продадат съкровището, за да се финансират.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още