Обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни
Добавете ценово известие

Колко злато има в новия iPhone 13 и каква е неговата цена

Публикувано от Даниел Василев в категория Анализи, На фокус на 17.09.2021
Цена злато (XAU-BGN)
4200,99 BGN/oz
  
+ 12,37 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
52,94 BGN/oz
  
+ 0,22 BGN

Всички смартфони, включително новият iPhone 13, разчитат на златото, за да могат да работят. Благодарение на високата си проводимост, неръждаемост и устойчивост, жълтият метал е незаменим в чиповете, използвани в тях. Тъй като смартфоните – а и всички други умни устройства, – имат все повече функционалности, например 5G свързаност, за производството им се използва все повече злато.

Това се вижда и от данните на World Gold Council. Въпреки че все още се наблюдава недостиг на чипове, потребяваното количество злато в производството на електроника се върна на нивата си от преди пандемията. Към края на второто тримесечие то възлиза на 66,3 тона, почти колкото и през първото тримесечие на 2019 г.

Колко злато има в iPhone 13?

Краткият отговор е, че не знаем с точност. Въпреки това можем да направим някои изчисления, използвайки алтернативни изчисления.

Основните компоненти, за които се използва злато при производството на смартфони, е покритието на дънната платка, камерата, някои свързочни вериги и чипове. Благородният метал обикновено се нанася като изключително тънък слой върху необходимите елементи, заради вече посочените си качества.

Вижте повече по темата: Търсенето на инвестиционно злато през първото полугодие е най-високо от 2013 г. насам

По принцип колкото повече функционалности и високо ниво на свързаност предлага един смартфон, толкова повече злато е необходимо. Това е особено вярно при преминаването от 4G към 5G свързаност, с каквато ще идва и новият iPhone 13.

Затова доклад на Greenpeace посочва, че през 2007 г. в средностатистическия смартфон се използват 3 милиграма злато. Към 2014 г., когато е пуснат iPhone 6, това количество нараства до 25 милиграма. След още две години теглото злато, вложено във всеки iPhone, нараства до 30 милиграма, a през 2020 г. – до 34 милиграма.

Вижте повече по темата: Как германците се спасяват от растящите цени чрез инвестиционно злато

Следвайки логиката, в iPhone 13 би трябвало да има около 35-37 милиграма злато, защото той идва с още повече функционалности (макар че някои компоненти, като рам паметта, ще са същите). Но това не е така. Според последния доклад за прогреса в сферата на опазването на природата, публикуван по-рано тази година, Apple е успял да понижи използваното злато за дънната платка на iPhone 12 с 50% спрямо предишното поколение. Тъй като обаче то не е единственият компонент, за който е необходим жълтия метал. Затова можем да допуснем, че в новия iPhone 13 има приблизително 25 милиграма злато или вероятно малко повече. Във всеки случай ще използваме 25 милиграма като основа за калкулациите по-долу.

При цена на златото (към момента на писане) от 56,54 долара за грам, количеството жълт метал в новия iPhone 13 ще е на стойност от 1,413 долара за устройство.

Колко злато трябва да купи Apple за iPhone 13

Apple използва злато за производството на всички продукти. Както стана ясно, то е жизненоважна част от функционирането на умните устройства. Но в някои случаи компанията от Купертино отиде една стъпка по-далеч.

Такъв е примерът със златния Apple Watch Edition, от който през 2015 г. производителят изтъкна, че иска да направи 1 млн. бройки. Според самата компания за един екземпляр са използвани между 50 и 75 грама 18-каратово злато, т.е. средно точно две тройунции злато (които тежат 62,2 грама). По изчисления към 2020 г., за 5 години Apple е продала около 100 млн. Watch, но не е ясно колко от тях са със златен корпус. Все пак, ако компанията е произвела въпросните 1 млн. броя, тя ще е имала нужда от 746 тона злато. Това се равнява на една четвърт от целия глобален добив злато към 2015 г.

Вижте повече по темата: Кои са най-големите компании по добив на злато и пазарна капитализация в света

Да се върнем на новия iPhone 13. Засега не е ясно точно колко злато е необходимо на компанията. До голяма степен това зависи от произведените и продадени бройки. Точното количество злато, необходимо за една бройка от новия iPhone, ще стане категорично ясно на публиката едва след като такива устройства започнат да се рециклират.

Прогнозата на анализаторската компания Wedbush е, че към настоящия момент има 250 млн. потребители глобално, които използват различни модели на iPhone на възраст над три години. Затова те използват това число като брой потенциални продажби на новия iPhone 13, макар и да не е ясно в какъв времеви период.

Така Apple ще се нуждае от 6,2 млн. грама злато за iPhone 13, които се равняват на 200,9 хил. тройунции. Следователно за производството на потенциалните 250 млн. iPhone 13 компанията ще трябва да инвестира 353 млн. долара за злато.

Вижте повече по темата: Credit Suisse: Очакваме да видим 7% ръст на цената на златото

Това ни отвежда към последния въпрос, който ще разгледаме.

Какво злато използва Apple за новия iPhone 13?

Връщайки се отново към доклада на Apple, за някои покрития тя използва 100% рециклирано злато. В тази категория попада златото за дънната платка и някои видове връзки. От производителя посочват още, че:

Стараем се да увеличим използването на рециклирано злато и да понижим количеството злато, необходимо за направата на компонентите и същевременно с това подкрепяме по-голямата прозрачност в глобалната верига на доставките на злато.

Но освен, че използват рециклирано злато, от компанията дават други интересни данни. Те посочват, че са рециклирали собствените си предишни модели за металите, използвани в новия iPhone 13. Според изчисленията на Apple, от един тон стари устройства те са извлекли злато и мед, колкото се получават от изкопаването на 150 хил. тона пръст.

Вижте повече по темата: World Gold Council: Септември е сред най-подходящите моменти за инвестиция в злато

Освен това става ясно, че 109 доставчици на компанията в почти 30 държави използват възобновяема енергия за направата на устройствата. Освен това всички доставчици, с чиито материали се сглобява iPhone 13, са сертифицирани като производители с нулев отпадък. В случая на златото това означава, че те са понижили отпадъците си с между 95 и 99%. При среброто нормата е между 90 и 94%.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още