Добавете ценово известие

Кратък списък с полезности за пътешественици, тръгнали към Австралия

Публикувано от Tavex в категория Пътуване на 12.10.2017
Цена злато (XAU-BGN)
4248,92 BGN/oz
  
+ 7,98 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
53,82 BGN/oz
  
- 0,17 BGN

Пътешествие до другия край на света – така буквално можем да опишем едно пътуване до Австралия. И може би точно, защото е на хиляди километри и представлява отделен континент, разположен в другото полукълбо. У нас страната е известна най-вече с представители на животинския свят като кенгурото и един куп отровни твари, операта в Сидни и красивите плажове с вълни-мечта за запалените сърфисти. За един бъдещ турист обаче би било интересно и даже полезно ако тази оскъдна информация бъде допълнена с по-малко известни факти като например:

1. Австралия е наистина голяма

Това е единствената държава, която се простира на цял континент. Централните части са заети от пустиня, като това е само една от причините големите градове да са разположени по океанското крайбрежие. При желание можете да обиколите страната и да посетите всички местни забележителности, но имайте предвид, че полетът между Пърт и Сидни, например, отнема около 4 часа, а ако решите да вземете разстоянието между Мелбърн и Пърт с кола, трябва да си предвидите поне ден и половина.

2. Колите се движат отляво и други австралийски правила

Австралия е една от държавите с ляво движение, което води и до други различия в организацията на движението. Накратко – ако планирате да шофирате, правете го с повишено внимание.
Препоръчително е също така да ограничите използването на клаксона. Звуковата сигнализация по време на шофиране (ако не се използва по предназначение) се смята се за проява на грубост и даже може да донесе сериозни глоби за нарушителите.
Ако се налага да носите медикаменти, информирайте се за регулациите на границите. Правилата са доста строги и се съблюдават стриктно. Освен забраните за внасяне в страната на лекарства без рецепта, има рестрикции за плодове, зеленчуци, месо, яйца, семена, растения, животни, пера, кожи, оръжия и други.
Австралийските плажове са неповторими, но вероятно сте чували, че океанските води около континента са обитавани от акули. За да се избегнете срещи с тях и да се предпазите от другите опасности, които крие океанът, спазвайте означенията и плувайте между флаговете, поставени да маркират безопасната зона.
И нещо важно – телефонът за спешни обаждания в Австралия е 000. Подобно на 112 в Европа и 911 в Съединените щати, обаждането ви ще бъде пренасочено към спешна медицинска помощ, полиция или пожарна в зависимост от ситуацията.

Tavex offers Australian Lunar gold coins at competitive prices. Collect them all! Изчерпан

1/4 унция златна монета лунар куче 2018

1070 1070,00 1334 1334,00
Купуваме 1070,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

3. Няколко неща за австралийските пари и цени

Стандартът на живот в Австралия е висок, като същото важи и за цените. Подгответе си поне 150-200$ на ден за настаняване, храна и забавления, като разходите за транспорт не са включени. Възможно е да се наложи и да се откажете от достъп до интернет за известно време, тъй като връзката е бавна и доста скъпа.
Хубаво е да носите пари в кеш, защото има места, където карти не се приемат, а и често има такси за картовите операции. Запознайте се с австралийският долар. Банкнотите са цветни и полимерни, като големината им се увеличава с номинала. Интересен факт е, че най-дребната монета е 5 цента (няма монети от 1 и 2 цента), затова и всички цени са закръглени до тази стойност. Въпреки това не се отказвайте от монетите, за разлика от американските долари, няма да намерите 1 и 2 австралийски долара на банкноти. Подобно на еврото и британския паунд, а вече и на нашия лев, те са всъщност монети.

4. Кафето, виното и бирата си заслужават, особено кафето

Въпреки твърденията, австралийците не пият само и единствено Фостър. Има много различни видове бира, както и малки местни пивоварни, а разнообразието в крайните продукти е голямо и може да задоволи различните вкусове на почитателите на пиво. Същото важи и за вината, така че ако предпочитанията ви клонят натам, няма да останете разочаровани.
По-малко известен факт е, че австралийците са истински майстори на кафето. Хората,за които ароматната течност е неотлъчна част от ежедневието ще се чувстват в свои води, защото всяка капка си заслужава. Неслучайно Мелбърн е наричан “столицата на кафето”.

5. Животинският свят може да не е точно какъвто очаквате

Любителите на животни ще бъдат доста разочаровани ако очакват да срещнат подскачащо кенгуру на всяка крачка и свободно разхождащи се коали из местните паркове. Градовете в Австралия се развиват доста бързо и това е изтласкало дивите животни от крайбрежието към по-вътрешните райони. Това не означава, че няма да имате възможност да се полюбувате на местната фауна. Зоологическите градини и специално създадените паркове за диви животни са прекрасни и предлагат невероятно изживяване.
Освен с уникалните за континента животински видове и акулите, Австралия е известна като дом на много опасни и даже смъртоносни твари. Вярно е, че някои от най-отровните представители на земноводните, паякообразните и влечугите са част от екосистемата на континента, но не всички са толкова опасни, а дори и да притежават способностите да убият човек, вероятността това да ви се случи е изключително малка.

Добромира Николова

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още