Добавете ценово известие

От къде изгрява слънцето?

Публикувано от Tavex в категория Златен вестник на 31.01.2011
Цена злато (XAU-BGN)
4396,81 BGN/oz
  
- 28,12 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
54,14 BGN/oz
  
- 1,99 BGN

В САЩ открито прибягват до печатницата за пари в търсене
на изход от финансовата криза, а членките на Европейския
съюз се карат как и дали да спасяват финансовите
„калпазани” Гърция, Ирландия и Португалия.

 

В същото време на изток нещата са доста по-различни. Две твърде различни държави – Иран и Китай – в крайна сметка прибягват до същата стратегия за защита на собствените си валутни резерви от обезценяване – чрез злато.

Техеран трупа злато …

Според висш служител на Английската централна банка „Иран купува огромни количества злато на международните пазари.“ Друг служител, Андрю Бейли, споделя за засилено изкупуване на злато от страна на Иран. Wiki Leaks и Financial Times потвърждават информацията, като се позовават на американски дипломатически източници. Въпреки, че новината не бе голяма изненада, според разследване на Wikileaks, Иран, Катар и Йордания, активно се запасяват със злато – при това в количества, далеч надхвърлящи официално докладваните от МВФ. Някои пазарни анализатори посочват Иран като един от най-големите купувачи на злато през последното десетилетие след Китай, Русия и Индия. Иран е сред 20-те страни с най-големи златни резерви, притежавайки около 300 тона злато – повече от тези на Испания и много близо до тези на Англия.

… и бяга от долара

Причината за апетита на Техеран към жълтия метал е стремежът на Иран да защити валутните си резерви от обезценяването на щатския долар, вследствие на печатането на пари от Федералния резерв на САЩ. Засиленият интерес към златото е резултат на оказания политически натиск върху Техеран. За да се подсигури, Иран закупува злато и разпродава долари. Несъответствието между официалната статистика за златните запаси на Иран и реалните стойности може да бъде толкова голямо, че страната да се окаже с едни от най-големите златни резерви в света.

Китайската „златна треска” …

Китай официално страда от „златна треска”. Търсенето на благородния метал в Китай през 2011 е изключително засилено. Китай е внесъл 5 пъти повече злато през 2010, отколкото през 2009, а тази година се очаква продажбите на злато в страната да достигнат поредния нов рекорд. Китай има най-големия добив на злато в света. През изминалата година китайците са закупили два пъти повече злато от американците. Истината е, че те са официално влюбени в жълтия метал. Но каква е причината за това? Дали заради очакваната инфлация, или заради нарастващо недоверие към необезпечените книжни пари? А може би причината се крие другаде?

… и жажда за злато, измерваща се чрез:

Обем – според Световния съвет по златото, Китай е придобил 579.5 тона злато през 2010 г., докато САЩ са „консумирали” едва 233.3 тона.

Ръст – Китай е внесъл 5 пъти повече злато през 2010 г, отколкото през 2009 г.

Апетит – Индустриалната и търговска банка на Китай е разпродала на населението приблизително 15 тона физическо злато през 2010. Само за януари 2011 г., банката е продала приблизително 7 тона. Според представители на банката, търсенето на метала през 2011г. е безпрецедентно.

Глобален фактор – Китай и Индия изкупуват половината бижутерско злато и монети в света. От 2007 г. насам китайските граждани са закупили злато, равностойно на половината от закупеното от западните инвеститори.

Де да бяха само Китай и Иран …

 

 

През септември 2009 г. Международният валутен фонд обяви (за първи път от 9 години), че смята да продаде 403 тона физическо злато (13 % от златните си резерви) на няколко транша. Първият транш от 212 тона бе за финансиране на проекти в развиващите се страни. Сделката бе осъществена при рекордна за тогава цена от 1 045 долара за трой унция (31.10 грама), а Индия (200 тона), Шри Ланка (10 тона) и Мавриций (2 тона) бяха страните, изявили желание да закупят златото на МВФ.

Други държави също купуват активно. Според Световния съвет по златото през първото тримесечие на 2011 Русия е закупила 8.2 тона злато, а Боливия е увеличила златните си резерви със 7 тона. Само през февруари и март тази година мексиканската централна банка е натрупала близо 100 тона злато. Банката отказва коментар, за да не предизвиква нежелано внимание, но покупката е отразена във финансовите й документи и в статистиката на Международния валутен фонд.

Слънцето винаги изгрява от изток

Поуката от случващото се е, че докато Европа и САЩ се борят с днешните проблеми, други държави мислят занапред. Дълги години наред Китай и страните, износителки на петрол, трупаха американски държавни облигации. Последните събития подсказват за обръщане на тенденцията. Вместо да трупат държавните облигации на САЩ, страните с големи доларови резерви започват сериозно да ги разпродават, като своевременно закупуват благородни метали и суровини. Това със сигурност е по-разумната стратегия, предвид изгледите за мрачно икономическо бъдеще и задълбочаване на финансовата криза.

Китайците недвусмислено демонстрираха, че за финансови въпроси са изключително разумни и предвидливи. Страната вече е втората най-голяма икономика в света, а Международният валутен фонд очаква Китай да надмине САЩ през 2016 година. Техният възход заслужава внимание и възхищение.

Понеже не само Китай се запасява ударно със злато, всички трябва да обърнем внимание на тази тенденция и да се замислим. Може би тези страни знаят нещо, което ние не знаем. Или пък осъзнават някои истини, за които ние си затваряме очите. Във всеки случай, няма как да отречем факта, че апетитът за злато е по-силен от всякога и че ще продължи да нараства, докато световните валути се обезценяват.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още