Вход

Добавете ценово известие

Пътят на златото част IV. Инфографика

Публикувано от Tavex в категория Златен вестник на 23.09.2015
Цена злато (XAU-BGN)
3 317 BGN/oz
  
+ 29 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
37 BGN/oz
  
+ 0 BGN

Съвременни пари

Скъпи приятели, дойде моментът, в който затваряме инфографичния цикъл „Пътят на златото“, с последната IV част наречена „Съвременни пари“. Преди да продължим към самата инфографика, обаче, нека внесем малко яснота относно представената в нея информация.

Какво е пари и какво е съвременни пари?
Както разбрахме от част III на „Пътят на златото“, за да бъде нещо наречено и използвано като пари, то трябва да притежава няколко качества:
делимост, еднородност, собствена стойност, преносимост, лимитирано количество и да бъде лесно за съхранение. Всички тези характеристики са необходими, за да може ефективно да се извършва стокообмен посредством една единствена отчетна единица, която не губи стойността си при делимост и която може да служи за бъдещо натрупване на спестявания (богатство). Тази единица бива наричана пари.
Преди да се появи такава единица, хората са обменяли блага помежду си посредством силите на „бартерната икономика“, нейните проблеми (разгледани в част III от Пътят на златото) са довели до появата на парите.
За пари през хилядолетията са използвани най-различни стоки като: сол, какао, земя, добитък, каменни плочи и различни метали: мед, злато, сребро.
Най-дълго в историята на човечеството като пари са се използвали златото и среброто. Периодът може широко да бъде дефиниран от 640 г. пр. н.е., когато в Лидия се отсичат първите пари от злато и сребро до 1971г., когато в САЩ президентът Никсън премахва връзката на щатския долар  със златото, слагайки край на съществуващата тогава Бретънуудска система, при която цената на една тройунция злато е фиксирана при 35 USD. Краят на Бретънуудската система поставя началото на политика на плаващи валутни курсове, която продължава съществуването си и в днешни дни.

И така, достигаме до нашите съвременни пари, които още биват наричани фиатни пари или емитирани (печатани) от държавата пари, определени от нея като законно платежно средство, които нямат своя собствена стойност, не могат да бъдат конвертирани в нещо друго  (напр. злато) и които притежават единствено номинална стойност.

Сега вече, можем да се насочим към нашата инфографика, от която горните слова ще Ви станат още по-ясни, тъй като както знаем, мозъкът успява да обработи илюстративно приетата информация 60 пъти по-бързо от текстовата такава.

infographic-suvremenni-pari

 

За всички, скролнали до долу ще споменем, че краят на този цикъл от инфографики, няма да сложи край на нашата т.нар. образователна поредица.
Напротив, това беше само началото, най-интересното предстои.
За да бъдете сред първите разбрали за новите ни проекти и за достъп до актуални валутни курсове и цени на инвестиционни продукти, следете редовно нашият www.tavex.bg  официален уебсайт.

Коментари

  • Иво преди 7 години

    Евала за информацията! Дано повече хора "прогледнат"

Препоръчваме Ви да прочетете още