Добавете ценово известие

Свобода, братство, криза!

Публикувано от Tavex в категория Златен вестник на 01.02.2012
Цена злато (XAU-BGN)
4336,47 BGN/oz
  
+ 9,24 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
55,16 BGN/oz
  
- 0,04 BGN
Френски флаг, криза

Нека разгледаме няколко факта за френската икономика и за състоянието на публичните финанси на страната. От тях ще разберем много за ролята ѝ в рамките на Европейския съюз и за нейната позиция като втора по големина икономика в Европа.

Френската икономика не отговаря на ролята на Франция като спасителка на еврозоната от последната криза

Докато медийната пропаганда представя Франция като спасителката на Европа, горчивата истината е, че Франция го е закъсала жестоко и е изправена пред криза в недалечно бъдеще. Проблемите в икономиката са толкова много, че анализът на Лисабонския съвет нарежда страната на 13 място сред 17 членки на еврозоната. Дори закъсалите Ирландия и Испания се нареждат преди Франция.

Социалната икономика на Франция е скъпа: делът на бюджетните разходи спрямо БВП са най-високи сред еврозоната. Това означава, че данъчното бреме е също така най-високо, а това прави икономиката фундаментално неефективна и неконкурентна.

Липсват реални реформи

Френската икономика е най-склерозиралата. Тя е в дъното на класациите по проведените до момента реформи. Държавата е затънала в дълг, икономиката е свръхрегулирана и се нуждае отчаяно от реформи. Оказва се , че дори политически затлачените Италия и Гърция са провели значително повече реформи и имат „по-гъвкави” икономики от френската. Абсурдно, но факт!

Състоянието на публичните финанси се влошава

Докато общоикономическите проблеми са твърде абстрактни и мъгляви, държавните финанси са точни и ясни. Лесно могат да се измерват държавни приходи, разходи, дефицити и дълг. Те могат сравнително лесно да се прогнозират, като прогнозите са доста мрачни: държавните финанси са изправени пред финансова криза, подобно на Гърция, Португалия и Италия, ако не се проведат спешно необходимите бюджетни реформи. Точно това и предупредиха рейтинговите компании в края на миналата година. Те сложиха Франция под наблюдение и заплашиха да свалят рейтинга ѝ. Това се случи на 19 януари и тя загуби перфектния си ААА кредитен рейтинг.

Франция се финансира на 2% по-висока лихва от Германия

Финансовите пазари залагат, че рейтингът тепърва ще продължава да се срива. Кредитният риск се измерва чрез разликата на доходността между 10-годишните облигации на Франция и Германия. Допреди година тази разлика бе символична. Пред последните месеци той расте доста бързо и заплашително и вече надхвърля 200 базисни пункта (2% процента). Според този пазарен индикатор рейтингът на Франция е доста по-нисък и проблемите доста по-сериозни.

Вижте повече по темата: Кредит и дълг I: Наркотиците, които убиват съвременната икономика

Сред развитите европейски икономики френското правителство е здраво затънало в дълг. Техният държавен дълг прехвърли 85%. Дефицитът е колосален, а това ще рече, че след няколко месеца дългът ще надхвърли критичните 90%. Добре известно и безспорно е сред икономистите, че този дълг се обслужва трудно и вещае нисък икономически ръст, проблеми по рефинансирането на дълга и обикновено завършва с бюджетна или банкова криза!

Банковата ѝ система е сред най-големите кредитори на закъсалите страни от еврозоната

Френските банки са едни от най-затъналите в цяла Европа. Именно те са и най-големите кредиторки на закъсалите Гърция, Италия, Испания и Португалия. Проблемите на Гърция са проблеми и на Франция. Дори всичко да върви по мед и масло в икономиката, преструктурирането на дълга на Гърция, Португалия и Испания е достатъчно да срине френската банкова система, която ги е финансирала. Именно това са и опасенията на кредиторите и депозантите на френските банки, които напоследък  изтеглят десетки милиарди ежемесечно. Френските банки започват да се задъхват от недостига на финансов ресурс вследствие на изтичането му на север.
Финансовите проблеми на Франция отразяват сериозни дефекти в реалната икономика. Най-голямото препятствие срещу каквито и да било реформи са работническите профсъюзи. Те може и да са гордостта на френския пролетариат, но те са свръхполитизирани и свръхагресивни, което възпрепятства всяка смислена реформа – именно те правят икономиката закостеняла и склерозирала, без никакви шансове за политически, бюджетни и икономически реформи. Точно те обричат икономиката на неизбежна финансова криза. Засега обаче, подобно на Гърция и Португалия, дълговете продължават да се трупат бързо, а доверието да се изпарява бавно. Критичният праг е вече прекрачен. Без реформи кризата е неизбежна и въпрос на време.

Коментари

  • Асдасд Асдасд преди 6 години

    Nice

Препоръчваме Ви да прочетете още