Обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни
Добавете ценово известие

Водещи инвеститори очакват растяща цена на златото и стабилно сребро през 2022 г.

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 08.02.2022
Цена злато (XAU-BGN)
4198,40 BGN/oz
  
+ 14,23 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
52,89 BGN/oz
  
+ 0,33 BGN

Както златото, в дългосрочен план инвестиционното сребро е много добър вариант за дългосрочно съхраняване на покупателна способност. Разликата с жълтия метал обаче е, че среброто е остава подценявано от потребителите в някои страни.

Вижте повече по темата: Среброто – невъзпятият стожер на финансовата стабилност

През миналата година търсенето на злато, включително на инвестиционно злато, постигна осемгодишен рекорд. Интересът към среброто също беше изключително висок – търсенето надхвърли един милиард тройунции за пръв път от шест години. Същата динамика се наблюдаваше и при сегмента инвестиционно сребро. Покупките възлизаха на 252,8 млн. тройунции или на почти 7200 тона.

Инфографика 1: Търсене и предлагане на злато


В първия случай видяхме завишен интерес в немалка степен заради безпрецедентната инфлация. Потребителите на инвестиционно злато за пореден път доказаха, че то е най-добрият спасител на покупателната способност при кризи. Същата динамика се наблюдаваше и в България, където покупките на златни кюлчета и монети се увеличиха трикратно на годишна основа.

Среброто, освен инвестиционен метал, е в основата на много индустрии – от производството на автомобили и електромобили, през медицинското оборудване, до възобновяемите енергийни източници. Списъкът им е толкова дълъг, че е по-лесно да се посочи къде то не участва, отколкото къде се използва.

Затова търсенето му ще продължи да расте и в дългосрочен план, а през последното десетилетие добивът е без значителни промени. Нарастващо търсене, в комбинация с постоянно предлагане, означава, че в дългосрочен план можем да видим сериозна подкрепа за висока цена на среброто глобално.

Инфографика 2: Търсене и предлагане на сребро


Предвид тази светла перспектива пред златото и среброто в средносрочен план, нека разгледаме прогнозираната цена на двата метала от някои от водещите инвеститори и рафинерии по света. Техните очаквания са компилирани от London Bullion Market Association в доклада „Проучване на прогнозите за благородните метали през 2022 г.“

Прогнозирана цена на злато през 2022 г.

През 2021 г. цената на златото се понижи леко, но като цяло то остана стабилно. Средната му стойност беше 1798,6 долара за тройунция. От началото на 2022 г. металът закратко надхвърли 1840 долара за тройунция, но средно се търгува за около 1815 долара за тройунция.

Компаниите, анкетирани от LBMA, очакват по-високата му цена да се задържи през цялата година. Прогнозата е средностатическата му цена за следващите десет месеца да е 1802 долара, т.е. очакванията са металът да остане стабилен и да поскъпне с 0,3% в сравнение с 2021 г. Оценката трябва да се постави в контекста на сриващите се борси и алтернативни активи – водещите индекси изгубиха между 4 и 12% от началото на годината, а биткойн спадна с над 9% за същия период.

Връщайки се на златото, най-оптимистично настроен за благородния метал е Торстен Полейт от Degussa Goldhandel, според когото можем да видим цена на златото от почти 2300 долара за тройунция. По думите му:

Ние вярваме, че централните банки ще приоритизират „икономическия растеж“ пред „понижаването на инфлацията“. Свиването на програмите за количествени улеснения ще е по-малко от очакваното и ще бъде предимно козметично, което ще запази реалните лихвени проценти дълбоко в негативна територия. Затова има голям шанс златото да се върне към дълготрайната си тенденция на растеж, особено като се има предвид, че в момента е подценено.

В другия край на спектъра, четири компании са посочили, че то може да се понижи до 1500 долара за тройунция. Причината е точно обратната на изтъкната от Полейт – според тези инвеститори централните банки ще увеличат агресивно лихвените проценти, което ще направи други активи относително по-привлекателни.

Инфографика 3: Прогнозирана цена на златото и среброто през 2022 г.

Стабилна или разочароваща цена на среброто?

Средната очаквана цена на среброто за 2022 г. е от 23,45 долара за тройунция и тя е с 6% по-ниска от средното за миналата година. Въпреки това повечето анализатори посочват, че стойността му ще получи солидна подкрепа през настоящата година. Това звучат като две противоречиви твърдения. На какво се дължи разминаването, особено като се има предвид, че се очаква цената на златото да движи в противоположната посока? Не на последно място, защо говорим за „стабилна“ цена на среброто в заглавието, когато според много институциите тя ще загуби 6% от стойността си?

Как да тълкуваме очакваната цена на среброто?

Според анкетираните от LBMA експерти цената на среброто ще получи солидна подкрепа от индустриалното търсене. Тя обаче няма да е достатъчна, защото полупроводниковата промишленост все още далеч не е възстановена. Тя спъва производството на много други отрасли, в които се използва среброто. Нещо повече, проблемите при чиповете идват в комбинация с трудности при логистиката, които също оказват натиск върху търсенето на сребро.

Същевременно се очаква в непосредствен план добивът на сребро да се покачи леко. То обикновено се извлича паралелно с други метали, най-вече с цинк и олово, а прогнозата на Precious Metals Insights Limited е през 2022 г. да видим ръст от 7% на годишна основа. Това може да действа като „таван“ на цената, който да не му позволи тя да следва тази на златото.

Вижте повече по темата: Къде отидоха всички сребърни монети?

В сравнение с вече споменатата волатилност на борсите и сред други алтернативи, среброто, което от началото на годината поскъпна с 0,8% към момента на писане, се представя относително стабилно.

Не на последно място, почти всички от анкетираните прогнозират индустриалното търсене за среброто да окаже много силен натиск върху цената на среброто в дългосрочен план. Затова очакванията им като цяло са след 2022 г. тя да се върне към растеж. Така, на фона на всичко посочено, среброто има сравнително по-малки колебания в сравнение с други активи. Ако прогнозираният ценови спад наистина се осъществи, може да се окаже, че 2022 г. представлява прекрасна възможност за увеличаване на дела на инвестиционното сребро в инвестиционното портфолио.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още