Добавете ценово известие

"Само" 65% инфлация – да очакваме ли стабилна турска лира през 2023 г.?

Публикувано от Даниел Василев в категория Анализи на 31.01.2023
Цена злато (XAU-BGN)
4342,45 BGN/oz
  
+ 64,79 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
56,54 BGN/oz
  
+ 3,31 BGN
Потъваща турска лира в море от инфлация.

През последните две години силно обезценяващата се турска лира стана нарицателно з евтина валута, подкопавана от политиките на президента Раджеп Еродган. Той е привърженик на печатането на пари и потискането на основния лихвен процент. Всяка от тези мерки води до инфлация и икономическа криза. Комбинацията от тях е рецепта за сриване на покупателната способност.

Вижте повече по темата: Турска лира – хроника на един предизвестен крах

Затова, след постоянен растеж, започнал през 2019 г., през октомври 2022 г. официалният индекс на потребителските цени в Турция нарасна с 85,5% на годишна основа. По този начин страната влезе в непрестижната десетка на държавите с най-скоростно поскъпване на стоките и услугите в света. За съпоставка, към октомври най-високата инфлация в страна членка на Европейския съюз се наблюдаваше в Естония – 22,5%, т.е. почти четири пъти по-нисък темп от Турция.

Таблица: Най-висока инфлация в края на 2022 г.

Държава Инфлация на годишна основа
Зимбабве 269%
Ливан 162%
Венецуела 156%
Сирия 139%
Судан 103%
Аржентина 88%
Турция 85,5%
Шри Ланка 66%
Иран 52,2%
Суринам 41,1%

Източник: Visual Capitalist

През последните два месеца на 2022 г. темпът на нарастване на цените се забави. Първо едва забележимо, до 84,4% през ноември, след което до 64,3% през декември. Акцентирам, че това не означава спад на цените. На месечна основа растат с 1,2% през декември след ръст от 2,9% през ноември. Те продължават да поскъпват, но по-бавно, отколкото са поскъпвали предишните месеци. На какво се дължи забавянето?

Забавя ли се инфлацията на турската лира?

Основната причина за забавянето на ценовия растеж и обезценяването на турската лира  е т.нар. „базов ефект“. В края на 2021 г. цените вече се повишаваха стремглаво. През декември темпът на покачването им надхвърли 36%, според индекса на потребителските цени. Тъй като това е базисният период в сравнението, година по-късно темпът им на растеж изглежда „се забавя“, доколкото подобно определение може да се приложи за поскъпване с над 60%.

Инфографика 1: Измерения на инфлацията в Турция и обезценяващата се турска лира


В общия случай е трудно цените да нараснат с толкова висок годишен темп през един и същ месец на две последователни години. При подобен сценарий има експоненциален темп на растеж. Ето математиката. Ако една стока е струвала 100 лири през декември 2020 г. и е поскъпнала с 36%, година по-късно тя се търгува за 136 лири. Ако и през следващата година цената ѝ нарасне със същия темп, в края на 2022 г. тя вече ще струва 190 лири, т.е. почти се удвоява. Предвид данните за Турция, хипотетичната стока за същия период би поскъпнала от 100 до 230 лири за две години.

Вижте повече по темата: Колко е реалната инфлация

Базовият ефект вероятно ще продължи да оказва въздействие и през тази година. Вероятно няма да видим трицифрена инфлация или хиперинфлация. Но със сигурност цените ще продължат да растат много бързо, a местната валута – да се обезценява.

Как Ердоганомиката ще продължи да подрива турската лира

Базовият ефект не е единственият фактор, подриващ турската лира. Както съм коментирал и другаде, решаващ фактор за това са политиките на управляващите и централната банка. Президентът Ердоган следва „авторска“ икономическа доктрина – Ердоганомика. Според нея увеличаването на лихвите е недопустимо.

Затова когато през третото тримесечие на миналата година растежът на брутния вътрешен продукт на Турция се забави до 3,9% спрямо 7,7% през предходното, местната централна банка вече беше започнала да понижава още повече основния лихвен процент и да печата турска лира. Кредитирането продължи да расте скоростно. Само между януари и декември 2022 г. общият обем на отпуснатия кредит се увеличи с 51%. Комбинацията от тези фактори води до увеличаване на количеството турска лира в обращение във времето, респективно тласка все повече местната инфлация.

Инфографика 2: Кредит в Турция – общ обем и темп на растеж


Даже да няма друг рунд на понижаване на основния лихвен процент в Турция, реализираните вече политики на управляващите ще продължат да тласкат цените и да обезценяват турската лира.

Банкноти за имоти

Но в началото на 2023 г. властите обявиха програмата „Моят нов дом“. Тя ще позволи на хората със среден доход да изтеглят ипотечен кредит до 5 млн. лири, равняващи се на 245 хил. евро, за срок от 15 години при лихва, започваща от 0,69%. За сравнение, ипотека от частна банка в Турция идва със средна лихва от 22%. Говорим за разлика от над двадесет пъти.

Вижте повече по темата: Кога да очакваме нов взрив на имотен балон

Но това не е всичко! Управляващите ще създадат и фонд за гарантиране на кредитите на строителни предприемачи с капацитет от 25 млрд. лири (1,2 млрд. евро). Очевидно ще се надуе зрелищен имотен балон в Турция през следващите години. Също ясно е, че по този начин управляващите ще спомогнат за увеличаването на цените двойно: чрез продължаваща експанзия на потребителския и бизнес кредит и чрез изстрелване на ипотечния кредит. По-обилно и евтино финансиране води до ръст на търсенето и увеличаването на паричното предлагане, които покачват цените.

Вижте повече по темата: На живо от САЩ – гледаме спукването на имотен балон в реално време

Не е необходимо да се връщаме много назад в историята, за да видим последиците от подобни политики. През 2003 г. президентът на САЩ Джордж Буш подписа Закона за помощ на американската мечта. Чрез него и други програми, квазидържавните компании Fannie Mae и Feddie Mac гарантираха заемите на стотици хиляди американци, докато Федералният резерв потискаше изкуствено лихвата. Резултатът беше изстрелване на търсенето и надуването на гигантски имотен балон. Само няколко години по-късно стана ясно, че те не могат действително да си позволят „достъпни жилища“ или „американската мечта“ и мнозина фалираха, изгубвайки домовете си.

Турска лира, щатски долар и злато

Изкуственото понижаване на лихвата и отпускането на евтини „гарантирани“ кредити винаги са водили до негативни ефекти. Но те не са неочаквани. В Турция ще се проведат парламентарни и президентски избори по-късно тази година и не е изненадващо, че Ердоган опитва да запази властта си с щедри политики.

Но те не се отразяват позитивно нито на икономиката, в която цените продължават да растат, нито на стабилността на националната валута. Както се вижда от първата инфографика, местната турска лира е в състояние на свободно падане от юни 2021 г. насам. Това е последният месец, в който отчита покачване спрямо други водещи валути. Но за последните две години лирата се обезцени с над 60% спрямо щатския долар. Предвид упорството на властите да правят финансови грешки, можем да очакваме полетът ѝ надолу да продължи. Той ще оскъпява вноса на страната, респективно ще е още един проводник за увеличаване на цените и инфлацията в Турция в непосредствено бъдеще.

Вижте повече по темата: Как златото спасява хората от фиаското на турската лира

В търсене на сигурни алтернативи, местното население ще продължи да търси сигурни инструменти за спестяванията си. Традиционно средство за съхраняване на покупателната способност е златото, особено под формата на инвестиционно злато. През миналата година търсенето на инвестиционни златни кюлчета и монети в Турция нарасна с почти 30%. Високият интерес се наблюдаваше в контекста бързо растящата цена на златото – в турска лира жълтият метал поскъпна с 41% през 2022 г.

Вижте повече по темата: Как германците се спасяват от растящите цени чрез инвестиционно злато

В периода от 2020 г. насам жителите са купили повече инвестиционно злато, отколкото през предходните пет години. Количеството закупени кюлчета и монети се равнява на търсенето на злато под формата на бижута за седем години назад. Разбира се, те не са единствените, които гарантират съхраняването на спестяванията си чрез злато. Германците също традиционно влагат в благородния метал, при това значително. Тенденциите през миналата година, в която видяхме няколко рекорда, ще разгледам в скорошен анализ.

Препоръчваме Ви да прочетете още