Добавете ценово известие

8 причини да инвестираме в злато

Публикувано от Даниел Василев в категория Анализи, Лични финанси на 22.03.2021
Цена злато (XAU-BGN)
3879,12 BGN/oz
  
+ 9,57 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
44,88 BGN/oz
  
- 0,21 BGN

Можете да чуете анализа в подкаста ни. Не забравяйте да се абонирате в удобната за вас платформа, за да не пропускате новите ни коментари.

За химията златото (Au) е елемент с атомен номер 79. То е тежък, мек, блестящ, ковък и дуктилен (пластичен) метал. В ежедневието злато се асоциира с власт и уважение и през цялата история е било синоним на богатството. Нещо повече – жълтият метал е неразривно свързан с идеята за стойност.

Вижте повече по темата: Злато – парите, които никога не умират

Използването на златото като пари започва преди хилядолетия. Едни от първите открити златни монети датират от VIII в. пр. н.е. Лидийският цар Крез е останал като нарицателно за презадоволено материално състояние. Важното е, че той е и сред първите владетели, секли златни монети.

Златото не е „варварска реликва“. То успешно се използва от много култури, включително в Турция, Индия, Китай, но и развитите икономики като средство за дългосрочно съхраняване на стойността и признак на богатство. Не е нужно да поглеждаме на изток, за да видим култура на притежаване на злато. Металът е най-предпочитаното средство за съхраняване на стойност и за германците.

Вижте повече по темата: Покупателната способност в Европа се предпазва чрез инвестиционно злато – ето защо

В тази статия ще разгледам осем причини защо всеки човек трябва също да помисли за златото като начин за запазване на дългосрочната покупателна способност на парите си.

  1. Златото запазва и увеличава стойността си във времето

Златото поддържа своята стойност във времето. Точно затова се е използвало като пари. Още Аристотел посочва, че основна функция на парите е да съхраняват стойността си.

Въпреки малкото и краткотрайни цикли, през последните три века виждаме растяща цена на злато – от 19,3 долара за тройунция през 1792 г. до 1986,3 долара за тройунция към момента на писане. Не е нужно да се връщаме толкова назад. Последният половин век също е история на почти постоянен растеж на цената на златото.

Графика 1: Цена на злато в щатски долар от 1973 г.

Източник: Goldprice

Поради своята трайност – в парично изражение и като физически актив, – златото е и изключително добро средство за предаване на наследство, а дори и днес в някои страни е общоприетият начин за осигуряване на зестра при сватба. Което ни насочва към втората причина за избор на златото.

  1. Златото съхранява огромна парична стойност в малко количество метал

Особено предвид историческото поскъпване на златото, все по-малко количество от него носят все по-голяма покупателна способност. Например към средата на март 2021 г. 1 кг от него струва 96,5 хил. лв. Ако я конвертираме в познати активи, то с едно кюлче със същата маса можем да си купим изключително луксозен нов автомобил или почти цял нов апартамент в София.

Еднокилограмово златно кюлче има размери от 11,8 х 5,3 х 0,8 см. Физически то е доста по-малко от повечето смартфони.

  1. Обезценяването на фиатните пари и нестабилността на финансовата система

Златото е най-добрият приятел на хората, които искат да спестяват, във време на инфлация или криза.

Вижте повече по темата: Кои активи съхраняват най-добре покупателната способност при кризи

Загубата на покупателна способност е хронично наблюдавано състояние на всички валути по света. Причината е, че количеството такива в обращение постоянно се покачва. Колкото парични единици циркулират в обращение, толкова по-малко реални стоки и услуги може да купи всяка една от тях.

Графика 2: Покупателна способност на някои валути

По-горе написах, че златото е стабилно във времето. Това не може да се каже за никоя фиатна валута. Лев, евро, долар, паунд, лира – всички се обезценяват. През последните три години загубата на стойността им се ускори значително. Измерени в злато, всички те са се понижили с над 95% само през изминалите пет десетилетия.

При липсата на обезпечение от сигурен актив като златото, всяка една фиатна валута в историята винаги се връщала към „присъщата си стойност“ – нулата.

Вижте повече по темата: Ендшпилът на фиатните пари – защо днес има безпрецедентна инфлация

Политиките на печатане на валута и потискане на лихвите на централните банки са причината за постоянно повтарящите се цикли на икономически бумове и рецесии, т.е. за кризите. Финансовите регулатори не само не постигат целта, заради която са създадени – поддържането на валутите стабилни, но на практика са причината за спада на икономиката и инфлацията. Няма индикации, че тези негативни за личните финанси феномени ще изчезнат, даже напротив.

  1. Ограниченото предлагане

Въпреки че през последното десетилетие минният добив се покачи от 2,8 до 3,5 хил. т, тъй като много нови проекти вече бяха рентабилни заради нарасналата цена на златото, до Голямата рецесия той се понижаваше. За разлика от много други активи, предлагането на златото глобално е ограничено. За да бъде увеличено са нужни огромни инвестиции и много време. Затова и през последните пет години добивът е почти непроменен.

Вижте повече по темата: Пътят на златото

Очакванията са, че с връщането към нормалния начин на живот търсенето на злато ще нараства. В среда на нарастващи лихви, забавен растеж и висока инфлация исторически е подпомагала представянето на метала, показва изследване на Oxford Economics.

  1. Инвестиционното злато е освободено от ДДС

По силата на европейското законодателство, инвестиционното злато, разглеждано като кюлчета или плочки с чистота поне 995 хилядни или златни монети с чистота над 900 хилядни, отсечени след 1800 г., е освободено от данък върху добавената стойност, като списъкът с монетите се обновява ежегодно.

Вижте повече по темата: Какво е инвестиционно злато

Същевременно почти всички други инвестиционни активи или търговията с тях е обложена с данък. Това е вярно дори за приходите от лихвите върху депозитите, направени в банковата система. Ироничното е, че в развитите икономики и на Балканския полуостров лихвите по депозитите са паднали до почти 0%.

  1. Златото и геополитическата несигурност

Брекзит, търговската война между САЩ и Китай, протестите в много страни, затварянето на икономиката и забраната за международни пътувания заради пандемията от коронавирус – реалността, в която живеем, подрива допълнително стойността на хартиените пари, защото ежегодно се появяват нови геополитически рискове.

Цената на златото реагира на всеки от тях, включително инвазията на Русия в Украйна и конфликта в Газа. При тях металът постига пикови стойности.

Вижте повече по темата: Цената на златото в евро достигна най-високата си стойност в историята

Затова в подобни ситуации златото блести в пряк и преносен смисъл. Кюлчета и монети са стандартизирани, което означава, че се приемат по цял свят, за разлика от някои фиатни валути. Освен това за златото винаги има референтна цена, което го прави не само спасител на покупателната способност при кризи, но и при геополитически хаос.

Вижте повече по темата: Защо Европа залага на изкупуване на злато срещу инфлацията

Държавите не спират да увеличават запасите си от злато, а централните банки реализираха рекордно търсене. Нещо повече, някои от тях имплицитно изтъкват, че тези политики са насочени именно срещу глобална икономическа, финансова и финансова нестабилност. Такъв например е случаят на Сърбия и Унгария, измежду преките ни съседи.

  1. Увеличаването на търсенето

Златото има много източници на търсене, които не се понижават. Това е вярно даже в години на кризи. През 2020 г., когато огромна част от технологичния сектор спря работа и индустриалното търсене се понижи, търсенето на инвестиционно злато се покачи до стойности, които бяха с почти 50% по-високи стойности от средните за изминалите няколко години.

Но е неправилно търсенето на златото да се разглежда само в рамките на изменения за една или две години. Причината е, че, както и предлагането, търсенето на метала се покачва бавно. Но ако видим дългосрочните тенденции, за последните 25 години то почти се удвоява – от малко над 2,5 хил. тона през 1995 г. до 4,5 хил. тона през 2019 г., преди да спадне като цяло през 2020 г., най-вече заради мерките срещу коронавируса.

Когато икономиката се върне към „нормалното“, прогнозата е липсващите през 2020 г. сегменти в търсенето на златото също да продължат растежа си. А нарастващ растеж при предлагане, постигнало плато, означава само нарастване на цената.

  1. Разнообразяване на инвестиционното портфолио

Легендарният инвеститор сър Джон Темпълтън препоръчва просто:

Диверсифицирайте.

За някои негови колеги професионалисти това е „ключът към посредствеността“, но в крайна сметка Темпълтън със сигурност знае какво говори, а и 99,9% от хората не са професионални инвеститори.

Затова те са податливи на отчаяние, когато видят моментни колебания в един конкретен актив. Например 1970-те години са страхотни за цените на златото, но ужасни за световните запаси. През следващите две десетилетия добивите на златото растат, но това довежда до известен спад в неговата цена.

Правилната стратегия за инвестиране се свежда до това да не залагате всичко на една карта, а винаги да имате резервен вариант.

Златото се е доказало като исторически сигурен актив, който расте по време на кризи, на инфлация и при ниски лихви и със сигурност заслужава място във всяко дългосрочно инвестиционно портфолио.

Коментари

  • Petar преди 2 години

Препоръчваме Ви да прочетете още