Срок за обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни.
Добавете ценово известие

Защо според Джей П. Морган парите са злато и нищо друго

Публикувано от Tavex в категория Златен вестник, Златен Вестник брой 21, На фокус на 09.10.2018
Цена злато (XAU-BGN)
4276,00 BGN/oz
  
+ 37,17 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
50,54 BGN/oz
  
+ 0,63 BGN
Банкнота от един от долар, на която Джордж Вашингтон гледа учудено, в статия за пари, кредит и злато според Дж. П. Морган

Златото е пари и нищо друго” – чували ли сте тази крилата фраза? Време е да ви разкажем на кого принадлежи и каква е историята зад нея. И защо когато говорим за инвестиции със злато, е добре да я познаваме.

Дж. П. Морган и Андрю Карнеги са едни от най-видните бизнесмени в САЩ в края на 19 век, съответно в сферата на банкирането и стоманодобива.

Знае се, че Карнеги е бил клиент на банката на Морган с депозит от 50 000 хил. долара. Също така, по време на кризата в САЩ от 1873 г. Карнеги продава на Дж. П. Морган дял от 10 хил. долара от железопътния си бизнес.

Вижте повече по темата: Анатомия на всяка икономическа криза

Историята гласи, че Карнеги отива при Морган, за да получи чек за 60 хил. долара – 50 хил. долара от депозит в банката и 10 хил. долара от продажбата на дялове. 

За негова изненада, Морган му предоставя чек в размер на 70 хил. долара с обяснението, че банката е подценила колко пари Карнеги е внесъл на депозит. 

Първоначално Карнеги смята, че е станало недоразумение и очевидно надплащане и отказва да вземе допълнителната сума. Въпреки неговите протести, Дж. П. Морган категорично отказва да приеме обратно въпросните 10 хил. долара. Така съдбата на парите е да останат в джоба на Карнеги.

Принципите на търговския кредит според Дж. П. Морган

Защо банкерът е надплатил на Карнеги? Част от отговора, може би, може да открием в известното изслушване на Дж. П. Морган пред Конгреса през 1912 г

Диалогът там се развива по следния начин:

    • – В основата на търговския кредит не стоят ли доходите и обезпечението, което предоставя кредитополучателя, – питат от Конгреса.
    • – Не, господине, – отговаря Дж. П. Морган. – Първото нещо, което има значение, е намерението на човек да върне кредита.
  • – Това е по-важно дори от доходите и обезпечението?
  • – Преди доходите, обезпечението или каквото и да било друго. Парите не могат да купят характера на човек.

В контекста на този разговор е ясно защо Дж. П. Морган е действал по този начин с Карнеги. Искал е да покаже характер на човек, за когото връщането на парите, взети назаем, е от първостепенно значение. 

Както става ясно, според неговите убеждения именно намерението на човек да погаси дълговете си е от решаващо значение за неговата кредитоспособност. 

Защо характерът на човек е толкова важен? Защото кредитът е на първо място свързан с доверието. Когато банката отпуска кредит, тя се доверява на това, че длъжникът ще спази обещанието си към нея и ще погаси дълговете си навреме. 

Не е от значение дали длъжникът е богат или разполага с несметни активи в злато. Ако той е нечестен, ще му бъде трудно да получи кредит. В това твърдение има смисъл. 

Както заявява по-късно в изслушването си Морган:

Човек, на когото не вярвам, не може да получи пари от мен, ако ще да притежава всички активи в християнския свят.

Пари, кредит и злато

Думите на Морган за кредитите в изслушването от 1912 г. обаче не са толкова популярни, колкото изказването му за връзката между пари, кредит и злато. 

В същото изслушване пред Конгреса той заявява следното за стойността на златото:

    • Искам да ви задам няколко въпроса по темата за паричното предлагане, която засегнахме тази сутрин, – питат от институцията. – Управлението на кредита включва управление на парите (паричното предлагане), нали така?
    • – Не точно, – отговаря Дж. П. Морган.
    • Но в основата на банкирането стои кредитът, не е ли така?
  • – Не винаги. Кредитът е доказателство за банкиране. Но кредитът не е пари. Парите са злато и нищо друго.

Интересното е, че Морган прави ясно разграничение между парите и кредита. Златото, за разлика от кредита, не зависи от намесата на трета страна. Златото е физическа стока, докато кредитът е обещание. Златото не може да се провали, но кредитът е толкова добър, колкото е характерът на кредитополучателя. 

Ето защо Морган добавя: „… и нищо друго“. Всички останали активи в банковата система по онова време, включително доларовите сметки, са форма на кредит, чиято стойност зависи от това дали длъжникът ще погаси кредита си. Златото е единственият финансов актив, който не носи риск отсрещната страна да не погаси задължението си.

Така Морган прави ясна съпоставка между пари и злато.

Вижте повече по темата: Кредит и дълг – наркотиците, които убиват съвременната икономика

Въпреки че Морган прави това изказване преди повече от век, съществената разлика между кредит и пари (т.е. злато) е валидна днес. Стойността на златото остава все така висока – не само в САЩ, но и в цял свят. А как се формира цената на златото, за това ще поговорим друг път.

 

Коментари

  • Борислав Василев преди 4 години

    Чудесен диалог между двама финансисти!
    Добре е да се прочете от повече българи, защото ние сме с доста слаба финансова култура!

Препоръчваме Ви да прочетете още