Обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни
Добавете ценово известие

Цената на златото приближава най-високата си стойност в историята

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 08.03.2022
Цена злато (XAU-BGN)
4264,69 BGN/oz
  
+ 69,50 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
54,07 BGN/oz
  
+ 1,33 BGN

Седмицата започна с изстрелване на цените на суровините, включително цената на златото. Жълтият метал достигна 2019 долара за тройунция (към момента на писане). Това е малко под най-високата стойност, постигната от него някога – 2033 долара за тройунция, която той достигна на 3 август 2020 г.


Среброто също продължава възходящата си тенденция, започнала в края на януари. Към момента на писане неговата спот цена е 26,08 долара за тройунция. Това е най-високата му стойност от юли 2021 г.

Суровини в небето

Благородните метали не са единствените активи, представящи се добре. Същото е вярно за категорията на суровините като цяло. Последното им представяне е, както следва:

–        Медта отчете исторически рекорд

На борсата COMEX фючърсите на медта с доставка през март тази година се търгуваха за 4,840 долара за паунд (0,45 кг) или 10,4 хил. долара за тон. Това е най-високата цена на метала в историята. Медта намира широко приложение в модерните технологии – тя участва в почти всички електроуреди и е важна за направата на кабели. Също така тя е важен компонент от електромоторите, производството на тръби, покриви, индустриални машини и много други стоки.

–        Никел

Никелът поскъпна драматично от началото на руската инвазия в Украйна и особено след санкциите, наложени над управляваната от Владимир Путин страна. Причината е, че Русия е дванадесетият най-голям износител на никелова руда глобално към 2019 г. и формира общо 10% от световния износ на никел в обработен и необратен вид.

Вижте повече по темата: Финансовите санкции над Русия – ефекти в сегашно и бъдеще време

Във вторник цената на никела на Лондонската борса за метали нарасна над два пъти и надхвърли 100 хил. долара за тон. Това също е най-високата стойност в историята. Тя засенчва последния рекорд, поставен през април 2007 г., когато никелът достигна 48 хил. долара за тон.

–        Алуминий

Алуминият също отбеляза рекорд, поскъпвайки до над 5 хил. долара за тон в понеделник, след което поевтиня леко във вторник. Все пак стойностите му са безпрецедентно високи, а алуминият намира приложение в почти всичко, което ни заобикаля – от аерокосмическата и автомобилната промишленост, през производството на дограми, домашно и индустриално оборудване и машини, фолиа и електроуреди, до кутийки за различни храни и напитки.

Тук отново Русия играе важна роля в експорта – страната изнася 6% от световния алуминий.

–        Петрол

Петролът сорт брент докосна 130 долара за барел в понеделник, с което се доближи застрашително до исторически най-високата си стойност от 140,5 долара за барел от юни 2008 г. Въпреки спада до 126 долара за барел във вторник, той все пак остава изключително скъп.

–        Природен газ

Природният газ на борсата в Амстердам надхвърли 225 долара за мегаватчас, което е поредна най-висока стойност в историята му. Това тепърва ще окаже отражение върху цените както на енергията за отопление в Европа, така и върху електричеството. Когато към това добавим и поскъпването на индустриалния ток, само от тази цена потребителите ще получат троен удар. Повече по темата можете да чуете в епизода на нашия подкаст, записан след предишен пик на цената на газа.


Не забравяйте да се абонирате за нашето шоу, както и да влезете в нашата Facebook група „Приказки за икономиката и златото“. В нея ще откриете последните новини и анализи от света на икономиката, финансите и благородните метали.

Вижте повече по темата: Как би се отразила на личните ни финанси война между Русия и Украйна

В свързаната статия сме разгледали зависимостта на Европа от руския газ. Към момента той продължава да се доставя, но количествата са различни всеки ден.

–        Жито

Русия и Украйна формират над една трета от световния износ на жито. Те са сктуктороопределящи за този пазар. Единственият по-голям износител на жито от Русия е Европейският съюз, който все пак е обединение, а не една държава. Украйна е на четвърта позиция с 12%. Отделно страната формира 17% от износа на царевица, след САЩ (30%), Бразилия (21%) и Аржентина (19%).

Вижте повече по темата: Цените на храните в Европа са по-високи от всякога

На борсата Euronext цената на тон жито с доставка в края на март се изстреля до 425 евро за тон. Това е ръст от над 60% за тази базова храна.

Защо всичко поскъпва?

Цените на суровините и металите са почти изправени пред „перфектна буря“. Много фактори едновременно влияят върху цената на златото, среброто и останалите активи от двете групи. Първо ще разгледаме благородните метали, а след това и останалите динамики в групата на суровините.

–        Какво става с цената на златото

Цената на златото също се изстреля поради няколко причини. На първо място, търсенето на инвестиционно злато, което отбеляза осемгодишен рекорд през миналата година, продължава да расте. На фона на драматичното поскъпване на потребителските цени, металът отново блести като спасител на покупателната способност, на фона на сриващите се алтернативи като фондовите пазари.

Вижте повече по темата: Кои активи защитават най-добре покупателната способност при кризи

Към високото търсене на потребителите се добавя и изкупуването на злато от борсово търгуваните фондове (ETF). С нарастването на цената на златото те се върнаха към покупки и през февруари количеството, притежавано от тях, нарасна с 35,5 тона на обща стойност 2,1 млрд. долара (при цените от февруари). На фона на продължаващия растеж на цените, може да се очаква, че и техните покупки ще продължат да растат.

На второ, цената на златото зависи от предлагането, a десетина руски рафинерии бяха изключени от стандарта „добра доставка“ (good delivery) за пазара в Лондон. Същевременно златото, което е основният износ на Русия към Швейцария (където се намират най-големите рафинерии глобално). Спадът на експорта към алпийската страна също допринася за нарастването на цената.

–        Печатане на пари от централните банки

Водещата причина за срива на покупателната способност на валутите, респективно за поскъпването на стоките, е печатането на пари от централните банки. В икономиката това увеличаване на паричното предлагане се нарича „инфлация“, а нарастването на цените, до което води, е просто една от неговите последици. Можете да видите повече защо в свързаната статия по-долу:

Вижте повече по темата: Какво е инфлация

Но това далеч не е единственият фактор. Към него се добавят още.

–        Проблеми с доставките

Секторът на логистиката страдаше от тежки дефицити и струпване на контейнери на портовете (особено в САЩ) още преди избухването на войната между Русия и Украйна. Резултатът – оскъпяване на вноса и забавяния. Но след началото на инвазията, ситуацията се влоши още повече. Към момента трите на-големи транспортни компании – швейцарската MSC, датската Maersk и френската CMA CGM преустановиха доставките от и към Русия.

Казано просто, няма достатъчно транспортен капацитет глобално, който да отговори на нуждите от такъв. Затова транспортът става все по-скъп, а доставките се бавят.

Можем да очакваме, че ситуацията ще продължи да се влошава в резултат на войната. Същевременно тепърва се чуват гласове за забрана на вноса на руски петрол и газ в Европа – суровини, които досега бяха изключени от санкциите. Това допълнително ще влоши логистиката, тъй като Старият континент ще трябва да намери алтернативни производители, което обаче ще струва повече (ако не беше така, нямаше да зависи толкова от руския внос).

–        Слабото предлагане и високото търсене на суровини

Въпреки че добивът на основни метали (мед, алуминий, олово, никел, калай и цинк) расте през миналата година, той все още не може да покрие нарастващото търсене. През 2021 г. също се наблюдаваше ситуация на дефицит на предлагането спрямо търсенето.

В някои региони на света добивът търпи директни удари. Чили, който осигурява около една трета от световното предлагане на мед, се готви за национализация на мини, което никога не е добра новина. В Европа цената на електроенергията е толкова висока, в немалка степен заради изстрелването на цените на природния газ и мерките за ограничаване на изкопаемите горива, че компаниите за метали почти не могат да оперират, тъй като преработването им е енергоемък отрасъл. Към началото на март 2022 г. цената за производството на един тон алуминий надхвърли цената на същото количество от метала на Лондонската борса за метали.

В Китай част от производството и обработване на метали беше спирано, за да не замърсяват въздуха. Тепърва се очаква търсенето в страната да расте все повече, тъй като тя се връща към растеж.

Физическите запаси от някои метали на борсите са твърде недостатъчни. В случая на медта те стигаха за задоволяването на глобалните потребности за около три дни още преди последните геополитически развития. Така спот цената се изстреля над фючърсната – ситуация, известна като бекуърдейшън.

В контекста на това, инвазията на Русия в Украйна и последвалите санкции понижиха още повече глобалното предлагане, което тласка цените на суровините. Някои компании дори започнаха да се презапасяват с някои от тях, следователно покачват още повече стойността им.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още