Добавете ценово известие

Кога парите не са пари?

Публикувано от Tavex в категория Златен вестник, Златен Вестник брой 14 на 03.02.2017
Цена злато (XAU-BGN)
3323 BGN/oz
  
+ 18 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
42 BGN/oz
  
+ 1 BGN

Кога една банкнота става  никому ненужна хартия? Всяка година централните банки по цял свят пускат в обращение милиони чисто нови банкноти. С времето, в резултат на ежедневна употреба и непрекъснато прехвърляне от ръка на ръка, банкнотите се изхабяват. В не малко случаи банкнотата може да бъде износена до такава степен, че буквално да се разпада в ръцете ви.

      Животът на банкнотата

      Колкото по-малка е стойността на банкнотата, толкова по-бързо тя се износва. Например, животът на един щатски долар може да бъде по-малко от година. След това банкнотата е толкова захабена, че вече не може да изпълнява ролята си на средство за размяна. От друга страна, банкноти с по-голяма стойност, като 100 щатски долара например, лесно биха могли да издържат години наред. Но дори и те в даден момент се износват и Федералният резерв (централната банка на САЩ) ги изтегля от обращение.

     Във всичко това няма нищо нередно. Ежедневно централните банки печатат нови банкноти, а търговските банки помагат за тяхното разпространение сред населението. Когато дадена банкнота приключи своя цикъл на употреба, споменатите банкови институции я изваждат от обращение. Това е кръговратът на банкнотите – от печатане до унищожаване.

       Кога възниква проблем?

      Описаният процес има своите изключения. В някои случаи може да останете неприятно изненадани, когато банковите институции откажат да приемат вашата банкнота. Обикновено ще ви обяснят, че конкретната банкнота е износена до такава степен, че на практика е неизползваема. Най-често това се случва, когато част от повърхността на банкнотата липсва или е загубила цвета си, защото неволно е била изпрана в пералнята, или е седяла дълго време на слънце. Банката може да откаже да приеме банкнотата ви дори, ако е надраскана с химикал. Много клиенти биха заключили, че това е несправедливо.

       Практиката показва, че всяка централна банка може да има много различни правила за изкупуването на похабени банкноти. Тъй като населението в повечето случаи няма достъп до централната банка, търговските банки действат като нейни агенти. На тях се пада неприятната задача да изкупят и оценят повредената валута. Любопитно е, че в САЩ всяка доларова банкнота, запазила над 51% от повърхността си, се смята за законно платежно средство и всички търговски банки са задължени да приемат такива банкноти. В Канада, от друга страна, няма такова правило. Канадската централна банка изкупува банкноти, запазили 50% от повърхността си, на 50% от стойността им. Ето до такава степен могат да се различават правилата при изкупуването на захабени банкноти. В това отношение Европа не е по-различна от Северна Америка. В еврозоната централните банки изкупуват банкноти, запазили повече от 50% от повърхността си или такива с по-малко от 50% повърхност, при които собственикът им може да докаже, че останалата част от банкнотата е била унищожена. Случва се да има разминаване в практиките на отделните централни банки в еврозоната по отношение на повредените банкноти.

       Практиката

       Ако управлявате бизнес, който оперира с големи суми в брой, справянето с повредените банкноти може да се окаже кошмар. За повечето търговски банки „разправията“ с тези банкноти означава отнето ценно време за сметка на почти никаква възвръщаемост. Не е изключено банката да откаже да приеме по-голямо количество негодни банкноти. Причината е, че увредените банкноти не могат да се верифицират (проверят за фалшификати) с машина за броене, а проверката на ръка отнема много време. Банките не разполагат нито с това време, нито с ресурс за ръчната им обработка.

      В много случаи, когато банкнотите са твърде увредени, хората са принудени да обменят негодни банкноти директно в централните банки или техните касови клонове. Съществуват много тежки случаи. Например, в САЩ  Бюрото за гравиране и печат (част от Министерството на финансите) изкупува захабени банкноти. Но това се случва единствено в клона във Вашингтон. Нерядко се чака до две – три години, преди стойността на банкнотата да бъде възстановена. Други централни банки, като например тези в Австрия и Канада, не приемат големи количества от гражданите и направо отказват да заменят увредени банкноти с нови. Системата е доста странна и фактите показват че, веднъж щом банкнотите са обезобразени, банките бягат от отговорност да запазят стойността на банкнотата. Изкупуването се разглежда случай по случай, изцяло по преценка на  дадената централна банка. Системата е несправедлива, защото обръщайки гръб на валутата, която сама е отпечатала, централната банка на практика краде стойност от ръцете на населението.

      Внимавайте за банкноти, станали обект на престъпление

      Друг казус са банкноти, които са придобити чрез криминални действия. При приемането на такива банкноти трябва да подхождаме с особено внимание. Възможно е пари с големи петна от цветна боя да са крадени. Често срещана практика е парите да се пренасят в каси заедно с малки контейнери мастило. При кражба, мастилото се разпръсква по парите. В практиката най-често може да се натъкнете на такива евро банкноти, които са сравнително широко разпространени и много хора се опитват да ги обменят, за да се отърват от тях. Причината е, че много централни банки отказват да приемат такива банкноти, освен ако собственикът им не докаже как точно мастилото е попаднало върху тях.

    Обгорени по ъглите банкноти също са потенциален знак за криминална дейност. Много често парите в банкоматите се държат в метални касети. Без ключа за тези касети, престъпниците, опитващи се да откраднат парите, са принудени да използват пропанови горелки, за да ги отворят. При този процес, ъглите на банкнотите вътре биват обгорени. Служителите в централните банки са достатъчно опитни, за да забележат такава валута и, при налични обгаряния от пропан върху повърхността на банкнотите, те не се приемат.

     Може да има безброй обяснения за това как една банкнота е била повредена. Често е трудно да се определи кои банкноти са били легитимно повредени и кои – не. За съжаление, отговорността дали дадена банкнота е станала негодна за употреба при обичайни обстоятелства, или не, е оставена на хората. Съвсем естествено е те да нямат ниво на експертиза, като това на конкретната централна банка.

    Повредените банкноти са често и обект на измами, свързани с пране на пари. Това дава още една причина на търговските банки да не ги приемат. Наскоро, аржентински наркокартел, целенасочено е увреждал щатски долари. Причината е, че до скоро такива увредени и негодни за депозит в банковата система на Аржентина банкноти можеха да се изнасят от страната, без да се декларират. След това увредените банкноти може да се депозират за възстановяване на стойността в САЩ. След изчаквателния период, по време на който се проверяват увредените банкноти, Министерството на финансите на САЩ издава чек за тяхната равностойност и  наркокартелът вече разполага със законен чек, който може да осребри във всяка една банка по света. Това е една перфектна схема за пране на пари. След този случай, Министерството на финансите на САЩ започна да прави проверка на всички по-значителни искания за възстановяване и ако се забележат индикации, че банкнотите са били повредени нарочно, валутата се конфискува, без да се издава чек на подателя.

     Преди да приемете повредени пари, допитайте се до централната банка, която ги е издала, относно правилата около тяхното възстановяване. Запомнете, че всяка страна, дори и в рамките на Европейския съюз, следва свои правила. И винаги преценявайте какъв човек ви дава повредените пари. Ако нещо не изглежда наред, по-добре не ги приемайте, защото може да бъдете лишени от стойността им на по-късен етап. Парите са си пари, но когато са увредени, статутът им на такива може да бъде изгубен. Бъдете бдителни!

Джеймс Пикеринг

www.e-worldbanknotes.com

 

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още