Обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни
Добавете ценово известие

Кой има най-много злато?

Публикувано от Даниел Волошчук в категория Златни вести на 26.07.2023
Цена злато (XAU-BGN)
4264,69 BGN/oz
  
+ 69,50 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
54,07 BGN/oz
  
+ 1,33 BGN
Златни кюлчета инвестиционно злато

Знаем, че швейцарците обичат златото, се доказва през годините от количеството злато, закупено както от лични инвеститори, така и от швейцарски банки.

Наред с швейцарците, германците също обичат жълтия метал. Но жителите на една друга централноевропейска страна са дори още по-големи негови почитатели.

Вижте повече по темата: Как германците се предпазват от покачващите се цени, като купуват инвестиционно злато?

Да видим кои са лидерите сред страните в Европа, където жителите притежават най-много злато.

Колко злато купуват хората годишно?

По данни на World Gold Council търсенето на инвестиционно злато на глава от населението през 2022 г. – т.е. златни монети и кюлчета – е било най-голямо в Швейцария. Жителите на алпийската страна са купували средно по 5,6 грама инвестиционно злато на глава от населението. За сравнение, търсенето на инвестиционно злато в Турция, където традиционно има висок интерес към метала, е почти четири пъти по-ниско. Разбира се, трябва да се има предвид, че там купуват и големи количества от него под формата на бижута.

Лидерската позиция на Швейцария се дължи на два факта. Първо, на голямото количество закупено злато и, второ, на малкия брой на населението.

През 2021 г. World Gold Council съобщи, че глобално Индия и Китай са най-големите потребители на злато в абсолютна стойност. Изтокът традиционно е най-големият потребител на злато за бижута. Но въпреки техните значителни покупки, най-големият потребител на инвестиционно злато на глава от населението през 2022 г. остава именно Швейцария.

Колко големи са съществуващите запаси от злато?

Проучване на швейцарския университет “Санкт Гален” показва, че по отношение на съществуващите индивидуални запаси от злато, швейцарците също са сред първенците. Те притежават средно 95 грама злато на глава от населението, докато германците притежават 205 грама. Но според изследването списъкът се оглавява от австрийците със средно 220 грама инвестиционно злато на глава от населението. Проучването е проведено чрез анкета от над 4000 души от трите държави.

Важно е да се отбележи, че проучването се основава на анализ на притежаваното инвестиционно злато от частни лица. Тези стойности са оценени на:

  • Германия – 9089 тона злато, което представлява 2,7 пъти повече от запасите на местната централна банка;
  • Австрия – 388 тона злато, което е с 38% повече от националните златни резерви;
  • Швейцария – 265 тона злато, което е около една четвърт от националните резерви на Швейцария.

Припомням, че именно в Германия и Швейцария се намират едни от най-големите рафинерии за злато в света. Алпийската страна оглавява и този списъка, тъй като в нея се рафинира 70 % от цялото злато в света, а тя е дом на Valcambi, PAMP и Argor-Heraeus – три от най-големите рафинерии за злато в света.

В Германия се намира Heraeus, която е собственик на Argor-Heraeus. Heraeus обаче работи и като отделна компания и е един от най-големите играчи на германския – и световния – пазар на злато.

Тези четирите рафинерии: Valcambi, PAMP, Argor-Heraeus и Heraeus, имат капацитет да обработват почти 2500 тона злато годишно.

Прочетете повече за рафинериите, с които работи Tavex, тук: С кои рафинерии и монетни дворове работи Tavex

Австрия е дом на един от най-старите монетни дворове в света – Munze Osterreich. Тя произвежда монетите от 1 и 4 дуката, както и една от най-известните инвестиционни златни монети в света – Виенската филхармония. Според доклад на монетния двор от 2022 г., монетният двор е продал общо над два милиона монети Виенска филхармония във всички тегловни стойности и 567 394 инвестиционни златни кюлчета. Общата им маса е над 22,66 тона злато.

Тенденции в купуването на злато във времето

По данни на Световния съвет по златото от 2010 г. насам жителите на трите държави лидери ежегодно увеличават своите запаси от инвестиционно злато.

През 2022 г. във всяка една от тях са закупени рекордни количества инвестиционно злато: германците – 185,4 тона; швейцарците – 48,7 тона; австрийците – 14,2 тона злато.

Тези данни потвърждават, че хората продължава да възприемат златото като най-сигурната инвестиция във времена на несигурност (икономическа или геополитическа нестабилност, война и т.н.).

Вижте повече по темата: Златото се изкачи до втория любим актив на американците

Данните за покупките на инвестиционно злато за първото тримесечие на тази година показват значителен спад в количествата и той се дължи главно на една от двете причини:

  • Нарастващите разходи за живот;
  • Високата цена на златото.

Национални златни резерви

През първото тримесечие на тази година Германия е на второ място по златни запаси в света, притежавани от централната ѝ банка. Те възлизат на 3355 тона, което представлява 68% от общите парични резерви на страната.

Тенденцията на закупуване на злато от централните банки се наблюдава по целия свят през последните години. Подобни действия не са изненадващи. Много държави се подготвят за период на повишена финансова нестабилност, причинена от инфлацията, която е следствие от печатането на пари и кредитната експанзия като метод за икономически растеж. Именно политиките на печатане на пари доведоха до обезценяване на валутите в световен мащаб, като по този начин оскъпиха стоките и услугите.

Обезценяването на валутата е една от причините за повишения интерес към инвестиционно злато и от домакинствата. Традиционно те също се насочват към златните кюлчета и монети във времена на финансова нестабилност и несигурност.

Препоръчваме Ви да прочетете още