Добавете ценово известие

Златна монета, носена от убиец на Юлий Цезар, може да постави нов ценови рекорд

Публикувано от Tavex в категория Златни вести на 29.03.2022
Цена злато (XAU-BGN)
4342,45 BGN/oz
  
+ 64,79 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
56,54 BGN/oz
  
+ 3,31 BGN

Искате ли да притежавате златна монета, отсечена в много ограничена емисия по нареждане на Брут и носена потенциално от един от убийците на Юлий Цезар? Ще имате шанса да я придобиете на аукцион през май в Цюрих. Единствената „уловка“ е, че екземплярът, известен с прозвището на цялата серия – Eid Mar, може да се превърне в най-скъпата златна монета от древния свят.

Интересното е, че предишният рекорд беше поставен само преди две години от друга златна монета Eid Mar, при известни общо три такива по целия свят, едната от които е собственост на германската централна банка Bundesbank. Тогава се очакваше тя да се продаде за около 650 хил. долара, но на аукционът получи крайна цена от 4,174 млн. долара. Преди това рекордът в категорията на монетите от Античността държеше златен статер, отсечен в древногръцкия град Пентикапайон, който през 2012 г. се продаде за 3,8 млн. долара.

Вижте повече по темата: Австрийски дукат – историята на една от най-популярните златни монети в света

По-долу ще разгледаме легендарната емисия на монети Eid Mar. Нейните изключително малко представители отбелязват едно от най-важните събития в историята на западната цивилизация. Ще видим и особеностите на конкретния образец, който може да бъде закупен на аукцион след два месеца. Освен това ще видим и кои са най-скъпите златни монети, продавани на аукциони до момента.

Коя златна монета ауреус ще може да бъде закупена през май

Водещият организатор на атентата срещу Цезар от 15 март 44 г. е Брут. Според историка Светоний последните думи на диктатора са именно: „И ти ли, дете мое?“, които в бъдеще Шекспир ще перифразира като:

И ти ли, Бруте?

За да ознаменува това, Брут сече ограничен тираж от сребърни денарии и златни ауреуси малко преди собствената си смърт през 42 г. И двата варианта са изключително редки. Изследване на известния нумизмат и археолог Херберт Адолф Кан от края на XIX в. посочва, че съществуват едва 58 сребърни монети и две златни. Днес се предполага, че сребърните са над сто.

Вижте повече по темата: Френски франк – златната монета, движила европейската търговия

На лицевата страна на предлаганата златна монета тежаща 7,84 грама виждаме профила на Брут с брада, гледащ надясно. Той е заобиколен от надписа BRVT IMP L PLAET CEST, в превод: “Император Брут, Луций Плеторий Цестиан“. Последният е управителят на монетния двор, където е и предлаганата на аукциона златна монета. „Император“ не трябва да се разбира със съвременното значение на владетел, а означава по-скоро „победител“.

Гръб на златната монета Eid Mar, която ще бъде пусната на аукцион

На гърба на монетата са изобразени две ками – символ на съюза между Брут и зет му Касий, който също е сред водещите заговорници. След загубата на Битката при Филипи от Марк Антоний и двамата извършват самоубийство. Между ножовете се вижда фригийска шапка. Такава са получавали освободените роби в Древен Рим, затова и до днес тя е символ на свободата. Неслучайно виждаме фригийска шапка на главата на дамата Мариана, изобразена на златния френски франк, произвеждана от края на XIX в.

Вижте повече по темата: Силните дами в света на инвестиционното злато

В центъра на долната част на тази златна монета стои надписът Eid Mar. Съкратено от Eidibus Martiis (мартенските иди) – 74-ия ден от римския календар (15 март), той остава като прозвище на монетите и до днес. Цялата композиция означава, че на 15 март силният съюз между Касий и Брут е освободил римляните. Иронично е, че мартенските иди се асоциират с лош късмет до ден днешен.

Предполага се, че подобна златна са получавали единствено много близки до Брут съзаклятници, а сребърната – генерали, подкрепящи заговора. Екземплярът, който ще бъде предложен на търг в Цюрих, е още по-интересен, защото е професионално пробит точно над главата на сенатора. Предполага се, че отворът е направен непосредствено след отсичането ѝ, а тя е била носен като медальон от някой от участниците в преврата.

Началната цена на лота е 820 хил. долара, но по всяка вероятност ще се продаде за значително по-голяма сума, както се случи и с предишния рекордьор.

Пътят на предлаганата златна монета Eid Mar

Образецът, който може да бъде закупен в Цюрих, е известен поне от 30-те години на миналия век. Тогава нумизматът и колекционер Оскар Равел го представя на Британския музей, където и му е направена гипсова отливка, матрицата от която се съхранява и до днес. Причината тази златна монета да остане в частни ръце е, че преди почти век музеят не е можел да си позволи да я закупи.

Известно е, че до 70-те години на XX в. монетата е била собственост на швейцареца Лео Биаги де Блес. След над три десетилетия тя се появява на аукцион отново в Цюрих, където през 2004 г. се продава за 120 хил. швейцарски франка. Четири години по-късно тя отново сменя собствеността си, но вече за почти двойната цена от 230 хил. швейцарски франка. Последният ѝ собственик се предполага, че е адвокатът Майкъл Уинклес, който я и отдава под наем на Британския музей. Златната монета прекарва последното десетилетие в него, като е фокус на много изложби.

Коя е най-скъпата златна монета в историята

Рекордът за най-скъпа златна монета, продавана някога на търг, беше поставен през 2021 г. Тогава американски двоен орел се продаде за впечатляващите почти 19 млн. долара. Миналата година постави и рекорд за брой сделки с монети за стойност над 1 млн. долара.

Вижте повече по темата: Златна монета от 1933 г. се продаде за рекордните 18,9 милиона долара

Повечето монети, продадени за рекордни суми, са модерни, т.е. отсечени от края на XVIII в. насам. Много от тях са нумизматични, но има и монети инвестиционно злато. Казано иначе, те са действителни пари.

Вижте повече по темата: Инвестиционно злато

Ето и подреждането на най-високо оценените монети:

Цена Златна монета Произведена Благороден метал Продажба
18,9 млн. долара Двоен американски орел 1933 г. злато 2021 г.
10 млн. долара Долар с развята коса 1794 г. сребро 2013 г.
9,360 млн. долара Американски дублон от 8 ескудос 1787 г. злато 2021 г.
8,4 млн. долара Американски долар половин орел 1822 г. злато 2021 г.
7,6 млн. долара Американски долар бюст на дамата Свобода 1804 г. злато 2021 г.
7,590 млн. долара Двоен американски орел (предишна продажба на екземпляра от първа позиция) 1933 г. злато 2002 г.
7,395 млн. долара Американски дублон 1787 г. злато 2011 г.
6 млн. долара Златен динар от Умаядския халифат 723 г. злато 2011 г.
5,5 млн. долара Американски дублон 1787 г. злато 2019 г.
5,280 млн. долара Американски златен орел от 10 долара 1804 г. злато 2021 г.
4,560 млн. долара Американски 5 цента Главата на дамата Свобода 1913 г. никел 2018 г.
4,174 млн. долара Ауреус на Брут 42 г. пр. н.е. злато 2020 г.
4,140 млн. долара Американски долар бюст на дамата Свобода 1804 г. злато 1999 г.

Останалите от най-скъпите монети, продавани някога, също са предимно различни итерации на американския долар. Сред древноримските монети следващата най-скъпа е сестерция, отсечена от Адриан през 135 г. от н.е.

Римският ауреус

Ауреус е златна монета, сечена в продължение на почти четири столетия (от I в. пр. н.е. до началото на IV в. от н.е.), през които Древен Рим се превръща от република в империя и преминава през своя зенит и възход. Той е бъде заменен от солида, произвеждан от император Константин I Велики. Един ауреус се равнява на 25 сребърни денария.

Цезар е владетелят, при който ауреусът започва да се сече регулярно. По това време теглото му е стандартизирано на 8,18 грама чисто злато, но до времето на Диоклециан (284 – 305 г. от н.е.) той ще бъде обезценен до 5,45 грама злато. Денарият обаче е още по-обезценен и за същия период от почти три века един ауреус вече се равнява на 275 хил. денарии.

Според описанието на Е. А. Сиденхам, по времето на император Август чистотата на денария е била изключително висока – до 99,9% чисто сребро. Същото е вярно и за ауреуса, който в хода на историята губи много от теглото си, но се сече от чисто злато, доколкото това е било възможно. За сравнение, по времето на Септимий Север (193 – 211 г. от н.е.) денарият съдържа едва около 45% сребро и 55% примеси. Затова и ауреусът остава много търсена монета от колекционерите през историята.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още