Добавете ценово известие

Credit Suisse: Очакваме да видим 7% ръст на цената на златото

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 26.07.2021
Цена злато (XAU-BGN)
4389,84 BGN/oz
  
+ 19,43 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
52,64 BGN/oz
  
+ 0,80 BGN

Предвид факторите, които се наблюдават на пазара, можем да станем свидетели на нарастваща цена на златото със 7%, посочва главният стратег по акциите в Credit Suisse Андрю Гартуайт в последното писмо до инвеститорите. В него той акцентира върху ролята на златото като спасител на покупателната способност. По думите на Гартуайт:

Златото е хедж срещу изключителния финансов делевъриджинг.

Стратегът в Credit Suisse, която е втората по големина банка в Швейцария по размер на активите, разглежда на първо място акциите на златодобивните компании и цената на физическото злато.

Вижте повече по темата: Пътят на златото

Ето как той обосновава допускането си, че цената на златото е по-ниска, отколкото би трябвало да бъде.

Лице на 1 грам абонаментно златно кюлче Tavex нов дизайн В наличност

1 грам абонаментно златно кюлче Tavex

Продаваме 162,00 лв. 146 146,00 162 162,00
Купуваме 146,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

Акциите на златодобивните компании са потиснати

Цената на акциите на златодобивните компании, може да се използва за груб ориентир относно цената на златото. Според Гартуайт, в настоящия момент има два силни индикатора, показващи, че акциите на златодобивните компании са подценени.

На първо място, това е нормата на цената на акциите спрямо тяхната доходност. Измерителят се нарича още „ценови мултипликатор“ и позволява да се определи представянето на акциите на една компания спрямо останалите в сектора по съпоставим начин.

Вижте повече по темата: Колко всъщност е цената на златото?

Анализът на Credit Suisse показва, че в момента акциите на златодобивните компании се търгуват при дисконт от 25% спрямо пазара като цяло. Обикновено те се обменят срещу премия от 30%.

Фактът, че акциите на златодобивните компании са потиснати, се вижда и от индекса Arca Gold Miners на Нюйоркската фондова борса.

Графика 1: Индекс на златодобивните компании на Нюйоркската фондова борса

Източник: Нюйоркска фондова борса

Вторият индикатор, показващ, че акциите на златодобивните компании, е нормата на цената на акциите спрямо счетоводната им стойност. След като в пика си от края на 2020 и началото на 2021 г. индикаторът нарасна с 40% от средното за световния пазар, днес той е с 5% под тази средна стойност.

Вижте повече по темата: На фокус: индексите на акциите на златодобивните компании – HUI и XAU

Все пак от банката отбелязват, че някои акции се представят по-добре от средното за пазара. Сред тях са Newcrest Mining, Endeavour Mining, Perseus, Barrick Gold, Kinross Gold и някои други.

Цената на златото също е по-ниска, отколкото трябва

Гартуайт посочва, че физическата цена на златото в момента се намира на една от най-ниските си стойности спрямо среброто за последното десетилетие. В абсолютна стойност жълтият метал е под пика си от 2011 г.

Графика 2: Съотношение на цената на златото спрямо среброто

Източник: Собствени изчисления

Освен това златото се представя слабо и срещу индустриалните метали. Стойността му спрямо тази категория продукти спадна до тригодишно дъно. През 2020 г. съотношението между благородния и индустриалните метали постигна най-високата си точка в историята. Това не е учудващо, предвид факта, че тогава и златото постигна абсолютен рекорд.

Цената на златото и лихвата по облигациите на САЩ

Както сме посочвали и преди, един от важните двигатели за цената на златото е лихвата по правителствените облигации на САЩ. В доклада си Гартуайт също акцентира върху връзката между двете. Според него в момента се наблюдават подходящи динамики за ръст в цената на благородния метал.

Вижте повече по темата: Този показател показва защо сега е страхотен момент за купуване на злато

Причината за това е, че докато лихвата по облигациите спадна, засега не сме свидетели на съответно нарастване на цената на златото. Тоест наблюдава се времеви лаг. Следвайки историческата динамика между двете, в момента металът би трябвало да е с 5% по-скъп само заради връзката си с държавните ценни книжа.

Вижте повече по темата: Ниската цена е моментът за инвестиция в злато и фондовете го доказаха

Стратегът посочва и друг феномен, който движи цената на златото. Колкото повече инвеститорите очакват инфлацията да се покачва, толкова повече те ще търсят инструменти, с които да се защитят срещу нея. В това отношение златото е популярно средство за защита на покупателната способност.

Доларът ще продължи да се обезценява

От Credit Suisse предвиждат щатския долар да губи сила спрямо останалите валути. Причината е, че Европейският съюз има висок излишък по текущата сметка в сравнение със САЩ. Последният път, когато се е наблюдавал такъв, еврото беше с 30% по-скъпо спрямо долара, отколкото е днес.

Същевременно дефицитът на САЩ е огромен, а нетният дълг на правителството възлиза на 70% от БВП. Тази динамика се наблюдава и сред много други държави.

Заключението на Гартуайт е следното:

Равнището на правителствен дълг, дефицити и корпоративна задлъжнялост е екстремно. Продължаваме да вярваме, че ако лихвите по държавните ценни книжа на САЩ нараснат над нулата, това може да генерира страхове на пазарите за дългов капан и да доведе до разпродаване на акциите и увеличаване на инвестициите в злато. Това, от своя страна, ще доведе до отговор от страна на Федералния резерв, който ще потисне реалните лихви по дълга (и ще обезцени валутата).

Очаквайте скоро нашия анализ на състоянието на глобалния дълг в блога на Tavex. Пълната статия може да прочетете и в новия брой на „Златен вестник“, който се разпространява в офисите на Tavex.

Централните банки увеличават политиките за изкупуване на злато

Не на последно място, от Credit Suisse прогнозират централните банки да увеличат политиките на изкупуване на злато. Подобна прогноза не е новост за читателите на блога на Tavex. Институциите по целия свят – от Боливия, през Полша и Унгария, до Сърбия, се впускат в подобни ходове.

Вижте повече по темата: Централните банки ще продължат политиката на изкупуване на злато

Гартуайт обаче дава прогноза точно колко ще се увеличи търсенето от страна на централните банки:

Смятаме, че обезценяването на валутите ще подтикне централните банки да увеличават политиките за изкупуване на злато. Те формират 12% от търсенето му. Ако централните банки имат поне 10% резерви от злато, тогава търсенето на злато ще нарасне с 1,6 пъти, според нашите изчисления.

Това са причините една от най-големите банки на Wall Street да прогнозира нарастване на цената на златото. Ако техните очаквания се сбъднат, цената на златото ще нарасне до около 1930 долара за тройунция.

Интересувате се от инвестиционно злато

 

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още