Добавете ценово известие

Какво научи портфейлът ни през 2021 г.

Публикувано от Даниел Василев в категория Анализи, Лични финанси на 14.01.2022
Цена злато (XAU-BGN)
4378,06 BGN/oz
  
+ 26,52 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
51,96 BGN/oz
  
- 0,10 BGN

Пълният текст на анализа е достъпен и като епизод на подкаста ни тук: 👇

 

 

Миналата година беше много динамична за света на финансите и икономиката. Държавите като цяло продължиха с възстановяването си, но темпът на растеж започна да се забавя. Инфлацията и борсите се изстреляха; цените на имотите глобално – също. Благородните метали бяха стабилни, макар и да завършиха 2021 г. с леко понижение.

Всичко това оказа отражение върху личните ни финанси. Да разгледаме уроците от миналата година, които ни засягат пряко или косвено, включително логиката зад представянето на някои активи през изминалите дванадесет месеца и в исторически контекст. Защото даже и да не сме инвеститори, каквито в днешните времена е добре да бъдем, сме зависими от промените в покупателната способност на парите и цените на много стоки и услуги. А през 2021 г. те не се движиха в наша полза като потребители. Даже напротив.

Урок №1: Високата инфлацията е тук…

През цялата минала година чувахме от централните банкери как високата инфлация е „преходна“. Даже и номиналните данни обаче, които значително занижават действителното поскъпване на цените, показваха рекордни стойности всеки пореден месец. Така през 2021 г. научихме (или си припомнихме) колко вредни са стимулирането на икономиката и печатането на пари, защото те заличават покупателната ни способност.

Вижте повече по темата: Подриването на парите: Защо се печата рекордно количество валута, а според централните банки инфлацията я няма

Само през ноември индексът на потребителските цени, с който стандартно се мери инфлацията, в България достигна 7,3%, в Сърбия – 7,5% и 7,9% през декември, a в Румъния – 7,8% на годишна база. Турската лира се срина до безпрецедентно дъно – през декември инфлацията беше от над 36%.

Инфографика 1: Инфлация в Европейския съюз и цени на храните


Извън Балканския полуостров положението не е по-розово. Инфлацията в еврозоната достигна най-високата си стойност в историята, а конкретно в Германия видяхме 30-годишен рекорд. През декември в САЩ регистрираха най-високото равнище на инфлацията от юни 1982 г. – 7,12% спрямо същия месец на предходната година. Глобално всеки следващ месец на миналата година надхвърляше прогнозите.

Вижте повече по темата: Какво е инфлация

Не трябва да забравяме изказването на Милтън Фридман:

Инфлацията винаги и навсякъде е паричен феномен.

… и ще остане

С продължаващото печатане на пари, тя ще се задържи „над очакванията“, въпреки понижаването на количествените улеснения от Федералния резерв. Много слабо вероятно е покачването на основния лихвен процент в САЩ да е достатъчно високо, за да я спре.

В Европа ЕЦБ просто премести печатането на пари от един механизъм към друг. Членът на борда на директорите на банката Филип Лейн посочи в интервю, че няма да има повишаване на основния лихвен процент на Стария континент през 2022 г. Така че основните фактори, водещи до ръст на цените, ще продължат да се наблюдават в региона.

Те са съчетани с други „влошаващи вината обстоятелства“. На първо място, ниските инвестиции в изкопаеми горива, потискането на предлагането в някои и рекордните цени на въглеродните квоти в Европа изстреляха цените на енергията за домакинствата и бизнеса и производствените разходи на компаниите.

Инфографика 2: Индекс на производствените цени в САЩ и еврозоната


Така индексите на цените на производител се покачиха с двуцифрени темпове отвъд Атлантическия океан. В еврозоната наблюдаваме най-високите им стойности в историята. За целия Европейски съюз индексът на производствените цени е с почти 30% по-висок от средното за изминалото десетилетие. Това означава, че тепърва бизнесът ще прехвърли нарастването им върху крайните потребители.

Урок №2: Не можем да разчитаме на спестяването на пари в брой

Растящата инфлация превърна стандартните форми на спестяване в губещи. Ако някой е съхранявал фиатни пари в брой, то през 2021 г. тяхната стойност започна да се изпарява скоростно. Обезценяващата се валута не е единственият инструмент, който понесе сериозен удар.

Това важи и за облигациите. Доходността на S&P Eurozone Investment Grade Corporate Bond Index за изминалата година номинално е -1,5%. В реално изражение загубите на инвеститорите са значително по-големи, защото към номиналния им спад трябва да се добави индексът на потребителските цени.

Индексът не отчита представянето на облигациите само на европейски компании, а на всички дългови инструменти, деноминирани в евро. Важното обаче е, че ако активите в „инвестиционна територия“ водят до загуба, можем да си представим какво се случва с облигациите тип „боклук“. Те носят много по-голям риск за всеки инвеститор, а доходността от тях също е в отрицателна територия от есента на миналата година.

Инфографка 3: Средна доходност на 10-годишните държавни ценни книжа на страните в еврозоната с кредитен рейтинг ААА


При правителствените облигации с инвестиционен рейтинг в еврозоната положението не е по-различно. Те носят отрицателна номинална доходност още от пролетта на 2019 г. Средната им номинална доходност от тогава остава изключително ниска. Стандартно този вид облигации се разглеждат като „сигурен“ инструмент. Сигурното е, че носят значителни загуби на инвеститорите – това е урок, който миналата година затвърди.

Урок №3: Трябва да инвестираме, ако искаме да имаме дългосрочни спестявания и покупателна способност

Финансовата конюнктура се влоши глобално от Голямата рецесия през 2008 г. насам, а относително ниският растеж в Европа и САЩ беше захранван от изкуствено потиснатите лихви от централните банки и печатането на пари. Това доведе до изстрелване на всички видове дълг и разду цените на активите. През последните две години вече споменатото печатане на пари стана още по-интензивно.

Вижте повече по темата: Кредит и дълг – наркотиците, които убиват съвременната икономика

Тази история никога не свършва добре и за това има много примери в историята. Достатъчно е да си припомним какво се случва при хиперинфлацията на унгарския форинт, която е най-тежката в света. Имаме и примерът от взривяването на балоните през 2008 г. Последиците от финансовия крах винаги се плащат от потребителите.

Вижте повече по темата: Кои активи съхраняват покупателната способност най-добре при кризи

А ако инфлацията е толкова висока днес, какво ще се случи с нас след десетилетия? Последните официални данни показват, че не навсякъде доходността на пенсионните фондове покрива инфлацията. Как ще живеем като пенсионери, ако настоящите ни вноски не просто са губещи в момента, а след години са толкова ниски в абсолютна стойност и цените са се увеличили толкова много, че не могат да осигурят достойно съществуване?

Инфографика 4: Нетна доходност на пенсионните фондове в някои страни


Затова 2021 г. ни припомни колко важно е да помислим в дългосрочна перспектива, при това – по начин, който ни предпазва от проблемите в системата изобщо. Това означава, че не просто вече сме почти длъжни да инвестираме, ако искаме да имаме финансово бъдеще, а да инвестираме в активи, които намаляват експозицията ни към фиатните пари.

Вижте повече по темата: Защо трябва да инвестираме в нашето съвремие

Стигаме и до следващия урок на изминалата година.

Урок №4: Централните банки създават ирационална приповдигнатост на фондовите пазари

На бащата на кейнсианството Джон Мейнард Кейнс се приписва мисълта:

Пазарите могат да останат ирационални по-дълго, отколкото ти можеш да си платежоспособен.

Днес наблюдаваме обратното – заради лесните пари от централните банки, най-вече от Федералния резерв на САЩ, акциите на фондовите борси демонстрират „ирационална приповдигнатост“, по думите на бившия председател на Федералния резерв Алън Грийспан. Така той описва дотком балона от края на 90-те години, но изказването му беше вярно и за миналата година, през която борсите се покачваха ирационално, без да преминат през значителна корекция, въпреки рецесията от 2020 г.

Инфографика 5: Връзката между представянето на борсите и изкуствено потиснатия лихвен процент


Резултатът не изненадващ – те прегряха. Това се вижда прекрасно от показателя норма на цената на акциите спрямо доходността на компаниите (P/E raito). Като цяло колкото е по-висок, толкова повече цените на акциите са надценени. В края на миналата година при S&P 500 той достигна 28,7 (при очаквания за 21,2), а при Dow Jones Industrial Average – 22,1 (прогнозирани 18,7). Исторически средната стойност за S&P 500 е около 12.

Не просто нормата P/E говори за драматично надценени фондови пазари, а поведението ѝ няма нищо общо с растежите на борсите през историята – още едно доказателство за изкуствените изкривявания, създадени от безпрецедентно ниските лихви и печатането на пари. Забележете още, че предишните големи върхове са се случвали основно след катаклизми и сривове, а не след друга силна година.

Таблица: Години на най-силен растеж на S&P 500

Година Покачване на S&P 500 P/E след покачването на борсата Съпътстващи събития
1933 г. 54% 17,2 Покачването след срива в началото на Голямата депресия.
1954 г. 52,5% 12,5 Борсите растат след края на Корейската война, приключила през 1953 г.
1945 г. 48% 19,1 Борсите растат след Втората световна война.
1958 г. 43% 18,7 Фондовите пазари се възстановяват след рецесията от 1953 г.
1985 г. 39,7% 14,2
1975 г. 37,2% 11,8 Борсите се възстановяват след стагфлационната криза между 1973 и 1975 г.

Източник: собствени изчисления

Затова през 2021 г. ирационалността на фондовите борси нарасна, заедно с рисковете, и тя показа, че партито вероятно наближава своя край.

Урок №5: Печатането на пари и потискането на лихвата изкриви и представянето на много активи

През 2021 г. видяхме покачване на инфлацията и инфлационните очаквания, от една страна, и леко понижаваща се цена на злато и сребро, от друга. Имаше и друг парадокс, който можем да наречем доларът на Шрьодингер. На фона на рекордната инфлация в САЩ (т.е. обезценяване на долара), рекордните търговски дефицити на страната и изстрелването на правителствения дълг до най-високите му стойности в историята, цената му на международните пазари поскъпна с 6,1% в рамките на годината. Разбира се, доларът може да се обезценява по-бавно от другите валути, но случаят не е такъв – инвеститорите купуваха долар, вярвайки в неговата стабилност, в резултат на новините за високата инфлация.

Това показва колко са изкривени пазарите от очакваните действия на централните банки и как в хода на миналата година негативните новини за долара и икономиката се тълкуваха от инвеститорите като позитивни. Причината – за инвеститорите спад на цената на долара означаваше, че Федералният резерв ще увеличи лихвените проценти и ще спре количествените улеснения, което ще увеличи цената му. През 2021 г. инвестиционният свят изглеждаше наопаки.

Същевременно в контекста на поевтиняването на жълтия метал, търсенето на инвестиционно злато глобално се очаква да отчете многогодишен рекорд. Някои производители, като австралийския монетен двор Perth Mint например, имаха най-високите си продажби от десетилетие. Конкретно в България търсенето на инвестиционно злато се покачи двойно спрямо предходната година. Индия, която е вторият най-голям пазар глобално, регистрира най-високия си внос в историята.

Вижте повече по темата: 55,7 млрд. долара: Индия отчете рекордно изкупуване на злато

Видяхме ли „началото на края“ на златото като средство, предпазващо от обезценяването на валутите? Не. Въпреки колебанията си от 2021 г., в исторически план то е най-доброто средство за дългосрочно запазване на покупателната способност. За да остане потисната цената на златото, централните банки трябва да се изправят срещу създадената от самите тях висока инфлация.

Инфографика 6: Цена на златото


Номерът в САЩ се получи през 80-те години при Пол Волкър. Днес е невъзможен. Причината – ако Федералният резерв изстреля лихвите до 20%, цялата глобална икономика, водена от правителствения бюджет на щатите и фондовите пазари, ще имплодира. През 2019 г. увеличаване на основния лихвен процент до 2,4% доведе до най-големия срив на борсите от Голямата рецесия. Предвид много по-голямата задлъжнялост днес, институцията едва ли ще успее да увеличи лихвите даже и до 2%.

Вижте повече по темата: Анатомия на всяка икономическа криза

Когато и инвеститорите осъзнаят, че централните банки обещават нещо, което е много трудно да изпълнят, силно вероятно е цената на златото да се върне отново към растеж. Както и след 2013 г., може да отнеме време това да се случи. Но ако инфлацията продължава да расте, може да се окаже, че 2021 г. е била прекрасна възможност за увеличаване на дела на златото в инвестиционното портфолио.

Урок №6: Докато лихвите са ниски и балонът на недвижимите имоти ще се надува

Цените на недвижимите имоти в Европа изпревариха темпа на нарастване на брутните доходи. Но те изпреварват и друг показател – брутният разполагаем доход на домакинствата на глава от населението. Той „отразява покупателната способност на домакинствата и възможностите им да инвестират в стоки и услуги или да спестяват за бъдещето, като взима предвид ефектите от данъците и социалните трансфери.“ Той се доближава до реалните доходи и позволява да сравняваме държавите.

Вижте повече по темата: ЕЦБ: Расте рискът от взривяването на поредния имотен балон

Разминаването между скоростта, с която се покачват доходите, и скоростта, с която поскъпват недвижимите имоти, беше забелязана даже и от Европейската централна банка. Затова в последния си доклад за финансовата стабилност за 2021 г. тя също предупреди, че:

Докато дългосрочните рискове се понижиха от пика си по време на пандемията заради подобряването на финансовите условия, рисковете за ценова корекция в средносрочен план нарастват значително, поради надценените на цени на имотите. Тъй като динамиките на цените и кредитирането изпреварват темпа на растеж на доходите на домакинствата, тяхната задлъжнялост и надценяването на жилищните имоти се увеличават. Това увеличава уязвимостта в средносрочен план и притесненията за породения от дълга имотен балон.

Това се вижда и от данните на Евростат.

Инфографика 6: Индекс на цените на жилищата в ЕС и еврозоната и разполагаем доход на глава от населението


Движените от безпрецедентно ниските лихвени проценти цени на жилища нараснаха до невиждани стойности в много страни от Европейския съюз. Още към края на второто тримесечие на 2021 г. поскъпването им на места е двуцифрено, според Евростат.

Вижте повече по темата: ЕЦБ отново обеща увеличаване на инфлацията и надуване на балони

Подобен растеж няма как да продължава вечно и 2021 г. показа, че и този пазар започва да прегрява. Както и преди четиринадесет години, повишаването на лихвите, когато и да се случи това, ще застраши сериозно сектора.

Урок №7: Регулациите създават много добри инвестиционни възможности

Властите и публичните настроения опитват да ограничат някой сектор, но на пазара съществува действително търсене за продуктите му? Това е идеална възможност за инвестиция. Миналата година го доказа. През нея акциите на енергийните компании, макар малък дял от S&P 500, постигнаха най-големият растеж от всички категории активи в индекса. Така след срива си от 32,8% през 2020 г., те се изстреляха с 53,4% през 2021 г., оставяйки далеч под себе си акциите на строителните компании (46,2%).

През последните години инвестициите изчезват от сектора на изкопаемите горива. Причината е, че банки и политици опитват да поведат прехода към „зелената икономика“. Търсенето за изкопаеми горива обаче не спада. Затова тази зима Европа се оказа неподготвена, а цената на природния газ на борсата в Амстердам – бенчмарк за Стария континент, – се изстреля до най-високото си равнище някога.


Тепърва предстои да видим как пазарната конюнктура ще се отразява върху потребителите в бъдеще. От сега може да се каже, че, при равни други условия, цените на изкопаемите горива по всяка вероятност ще останат завишени и в средносрочен план. Затова потребителите следва да се подготвят от рано.

Урок №8: Въпреки масово достъпната търговия с акции, трябва “да си пишем домашното”

Миналата година започна с драматичното повишаване на акциите на продавача на компютърни игри и периферия GameStop. От края на декември 2020 г. до 29 януари 2021 г. те поскъпнаха закратко с почти 1700%. Това се дължеше на организираното изкупуване на ценните ѝ книги, основно от аматьори инвеститори, и доведе до short squeeze („изстискване на късите позиции“), при който фондовете, имащи къси позиции към акциите на компанията, изгубиха милиарди долари.

Това роди нова „категория“ активи – меме акциите. Общото между тях е внезапният инвеститорски интерес, който може да покачи цената им скоростно, формиращ се по правило в социални мрежи и/или платформи като Reddit. Освен GameStop в меме акции се превърнаха веригата кина AMC и технологичната BlackBerry измежду останалите.

Има няколко урока, научени през миналата година. Първо, пазарите вече не са запазена територия на големите компании. Това вече е вярно даже и за първичните публични предлагания, които до неотдавна бяха достъпни единствено за институционалните инвеститори. Второ, организирана голяма група от търговци аматьори могат да сринат фондове с къси експозиции относително лесно (поне докато платформите за търговия не забранят достъпа до конкретните акции). Трето, както при всеки актив с резки и значителни промени в цената, някои инвеститори могат да забогатеят, но има и силна вероятност за гигантски загуби.

Последното е особено вярно, ако се търгува с ливърдж, т.е. на кредит – нещо, към което начинаещите трейдъри са особено склонни. Така че новите възможности не означават, че не трябва да се подхожда с огромно внимание и че просто трябва да се следва тълпата.

Урок №9: С растежа на популярността на криптовалутите се покачват и измамите

Поглед в цената на биткойн показва, че 2021 г. не предложи нищо ново под слънцето – огромната волатилност се запази, въпреки покачващия се институционален интерес, достигането до нова рекордна цена (и сривът от нея) и новите потребители на криптовалутата.

Вижте повече по темата: Защо биткойн се срина с 53% и какво означава това за криптовалутата

В киберсвета нараснаха и измамите с дигиталните активи. Според North American Securities Administrators Association именно това е най-голямата заплаха за инвеститорите през миналата година и ще остане през настоящата. След нея се подреждат фалшивите записи на заповеди и паричните измами в социалните мрежи.

Доклад на Chainalysis показа, че в абсолютна стойност 2021 г. беше върхът на криптоизмамите изобщо. Чрез кражба на криптовалути и друга престъпна дейност са били иззети дигитални активи за общо 14 млрд. долара, което е с почти 80% повече, отколкото през 2020 г. Само кражбите от платформи за децентрализирани финанси възлизаха на 2,3 млрд. долара (ръст от 1330% на годишна основа). Двойно се покачва и делът на незаконните транзакции с криптовалути спрямо общото количество транзакции.

Вижте повече по темата: Биткойн срещу злато – двигателите зад цената

Освен риска, породен от огромната волатилност на криптовалутите, и факта, че на много места печалбите от тях подлежат на данъчно облагане, се добавя и заплахата от криптоизмами и кражби. Вероятно те само ще се засилват в бъдеще, с навлизането на все повече невнимателни потребители в криптосвета – не трябва да забравяме, че основна причина за всякакви видове пробиви е човешката грешка.

След интензивната 2021 г., нека видим какво ни очаква през настоящата година и дали тя ще продължи тенденциите, зададени през миналата.

Коментари

  • Христо Христов преди 2 години

    Продължавайте така, благодаря !

  • Хайг Хачерян преди 2 години

    Чудесна статия ! Благодаря !

Препоръчваме Ви да прочетете още