Срок за обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни.
Добавете ценово известие

Стабилната цена на злато изстреля инвестициите в проучвания за нови находища с 43%

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 05.11.2021
Цена злато (XAU-BGN)
4248,72 BGN/oz
  
+ 13,72 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
49,88 BGN/oz
  
+ 0,17 BGN

През 2021 г., въпреки низходящия тренд, глобално се наблюдава по-скоро стабилна цена на ценни метали като златото. Същевременно мерките против коронавируса, ограничаващи дейността на компаниите, позволиха отложените инвестиции в проучвания за злато да се реализират.

Не на последно място, младите златодобивни компании успяха да привлекат свежо финансиране.

Комбинацията от тези фактори доведе до изстрелване на бюджетите за проучване за злато. Те достигнаха 6,2 млрд. долара за тройунция, което е растеж от 43% на годишна основа. 

Така инвестициите в проучване за злато изпревариха останалите метали. Данните на S&P Global Intelligence показват, че през настоящата година растежът в категорията на нежелезните метали е от 35%. 

Общо вложенията в нея достигат 11,2 млрд. долара спрямо 8,3 млрд. долара през 2020 г. Нарастващите инвестиции логично следват и покачващата се цена на металите.

Ръст при младите златодобивни компании

През 2020 г. младите златодобивни компании набраха финансиране в размер на над 5,5 млрд. долара. Чрез него те успяват да финансират проучванията си през настоящата година, посочва анализаторът Франк Холмс пред Kitco.

Това е най-значителното финансиране, получено от тях, за последното десетилетие. Същевременно и броят на младите компании в отрасъла нарасна с двеста, достигайки 1328, което също е най-високият им брой от 2012 г. досега.

Графика 1: Индексът на младите златодобивни акции MVGDXJTR

Източник: Solactive

Положителните тенденции обаче не успяха да попречат на индекса MVGDXJTR, следящ акциите на младите компании, да се понижи. От началото на годината той изгуби 25% от стойността си. 

Така ценните книги на бизнесите в отрасъла се оказват непропорционално наказани от инвеститорите. За сравнение, от началото на годината цената на златото изгуби 7,6% от стойността си. От началото на 2020 г. тя все пак се покачва със 17,2%.

Индексът ARCA Gold Miners (GDM), следящ най-големите компании в златодобива, също се понижи значително повече от цената на златото. От началото на годината той е изгуби 18,3% от стойността си.

Какво означава това за бъдещата цена на злато?

Както посочваме в поредицата си Пътят на златото, посветена конкретно на добива на злато, в момента се намираме след средата на петия цикъл в златодобива. Предишните четири върха настъпват през приблизително три десетилетия. Първият от тях е през 1912 г., а след това пикове се наблюдават през 1940, 1971 и 2001 г.

Вижте повече по темата: Пътят на златото 2: Разходите и циклите при златодобива

Само че трябва да се има предвид, че в периода след 2012 г. както инвестициите в проучвания, така и новооткритите запаси от злато се понижиха драстично. 

Данните за това могат да се видят на инфографиката по-долу. Тя ясно показва как нарастването на инвестициите и откритията на злато в началото на 90-те години водят до покачване на добива към средата на миналото десетилетие.

Инфографика: Инвестиции в проучвания и открития на злато

Тъй като отнема средно петнадесет години новооткритото злато да бъде пуснато в производство, следващият лек пик трябва да е някъде през 2030-те години. 

В периода дотогава можем да очакваме, че предлагането на злато ще се задържи същото или ще се понижи леко. На практика същото прогнозира и министерството на индустрията на Австралия по-рано тази година.

Вижте повече по темата: Колко всъщност е цената на златото

Ако тенденциите на нараснало търсене на физическо инвестиционно злато се запазят, тъй като хората се опасяват от растящата инфлация, а в другите сегменти на търсене не видим спад, можем да очакваме стабилен фундамент за цената на златото и още по-голямо доближаване на цената физическото злато и на златните фючърси.

Спот и фючърсна цена на злато

Обикновено на пазарите фючърсната цена на злато е по-висока от спот цената. Това положение се нарича контанго. Когато спот цената надхвърли цената на фючърсите, говорим за бекуърдейшън. 

Такава ситуация се наблюдаваше през 2020 г., когато предлагането на злато беше спряно заради затварянето на икономиката, а търсенето на инвестиционно злато се изстреля.

Вижте повече по темата: Как златото спасява хората от фиаското на турската лира

Всъщност през есента на 2021 г. именно завишеното търсене на инвестиционно злато доведе до невъзможност рафинериите и монетните дворове да отговорят с производство. Затова глобално се наблюдаваше забавяне на доставките. 

Затова главният изпълнителен директор на Tavex за България и Румъния Макс Баклаян посочи пред Investor:

Ако проблемът с потребителските стоки е заради забавена логистика, то при инвестиционното злато не е така. Всъщност проблемът не е логистичен, а производствен. Рафинериите и монетните дворове не могат да смогнат с производството на самия продукт.

Злато и петрол: Сравнение

В подобна ситуация ще изпадне и добивът на петрол. Прогнозата е търсенето да се върне към растеж. Но инвестициите в производството напоследък изчезват. Данните на картела ОПЕК показват, че новите проекти за добив на петрол са спаднали тройно през 2021 г., а инвестициите в тях – двойно.

Графика 2: Инвестиции в добив на страните от ОПЕК

Източник: ОПЕК

Свиването на производството, в комбинация с увеличаване на търсенето, по всяка вероятност ще доведат до две неща. На първо място, това ще е невъзможност в непосредствено бъдеще да се отговори с увеличаване на производството от ОПЕК. 

На второ, това ще е тенденцията цената на петрола да се задържи завишена в средносрочен план. Икономическите принципи на търсене и предлагане не могат да се заобиколят.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още