Добавете ценово известие

Понижаването на програмата за количествени улеснения няма да спре инфлацията - ето защо

Публикувано от Даниел Василев в категория Анализи на 04.11.2021
Цена злато (XAU-BGN)
3881,54 BGN/oz
  
+ 23,80 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
44,91 BGN/oz
  
- 0,06 BGN

Можете да чуете анализа в подкаста ни. Не забравяйте да се абонирате за него в удобната за вас платформа, за да не пропускате новите ни епизоди.

Федералният резерв оповести дългоочакваното свиване на програмата за количествени улеснения. Чрез нея от март 2020 г. централната банка печата пари, които влива в икономиката, посредством закупуване на съкровищни облигации на САЩ, обезпечени с ипотеки ценни книжа и отпускане на заеми към банките. Темпът, с който това се случва до момента, беше по 120 млрд. долара месечно.

Така Федералният резерв инжектира в икономиката на САЩ над 4 трлн. долара между пролетта на 2020 г. и ноември 2021 г. Но считано още от този месец подаването на новонапечатани долари ще се понижава с 15 млрд. долара месечно. От тях 10 млрд. долара ще са за американски дълг, а другите 5 млрд. долара – за обезпечени чрез ипотеки ценни книжа.

Вижте повече по темата: Джеръм Пауъл: Ще се наблюдава висока инфлация по-дълго от очакваното

По всичко личи, че пазарите до голяма степен вече бяха включили в очакванията си за цените свиването на програмата за количествени улеснения. Фондовите пазари в САЩ нараснаха, но не драматично. Най-голямо покачване регистрира индексът на малките акции Russell 2000 (1,7%), следван от Nasdaq (0,96%), S&P 500 (0,65%) и Dow Jones (0,27%).

Инфографика 1: Счетоводен баланс на Федералния резерв, парично предлагане и инфлация


Първоначално станахме свидетели и на свиваща се цена на златото. Тя се понижи от малко над 1785 долара за тройунция до 1767 долара за тройунция, преди да се покачи до 1791 долара за тройунция към момента на писане (ръст от 0,85% през търговския ден). Този път позитивните данни от пазара на труда, който регистрира рекордно нисък брой нови безработни от началото на пандемията, не повлияха негативно на жълтия метал.

Вижте повече по темата: Защо наблюдавахме спад в цената на златото

Спадът на цената на среброто също беше компенсиран напълно. То се търгуваше за 23,6 долара за тройунция в началото на деня вчера, от които се понижи до 23 долара, преди да се покачи до 23,6 долара за тройунция към момента на писане.

Какво каза и не каза Джеръм Пауъл

Ако планът на централната банка се осъществи, програмата за количествени улеснения ще бъде преустановена в средата на 2022 г. Но в случая председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл си оставя много значителна вратичка. По време на пресконференцията след решението на Федералния комитет по отворения пазар (FOMC), той посочи, че:

Готови сме да ускорим или забавим свиването на програмата за количествени улеснения.

Вижте повече по темата: Икономисти очакват свиване на програмата за количествени улеснения, но може ли Фед да го направи?

По думите му централната банка няма да свива съществуващите количествени улеснения автоматично, а ще действа предвид случващото се в икономиката. Това е най-гълъбовото изказване, идващо от Джеръм Пауъл напоследък. На финансов жаргон „гълъби“ (doves) е определение за хората, предпочитащи политика на печатане на пари, т.е. на инфлация, и на ниски лихви. Обратното е вярно за „ястребите“ (hawks), които смятат, че високата инфлация трябва да се спира чрез увеличаване на лихвения процент.

Вижте повече по темата: Ендшпилът на фиатните пари – как централните банки постигнаха рекордна инфлация в коронакризата

Казано иначе, Федералният резерв по всяка вероятност ще използва всяко възможно оправдание, за да спре плановото понижаване на количествените улеснения. Централната банка показа, че е склонна да забави колкото е възможно по-дълго началото на свиването. Ръководството ѝ със сигурност си дава сметка, че намаляването на лесните пари, към които икономиката е пристрастена, може да подрине представите за растеж, които те се опитват да обрисуват.

Защо новите количествени улеснения няма да понижат инфлацията?

Очакването на пазарите е, че свиването на количествените улеснения е механизмът, с който Федералният резерв ще понижи инфлацията. Но това не е така. Както сме посочвали и другаде, инфлация означава увеличаване на паричното предлагане. Точно това видяхме в хода на кризата. Свиването на количествените улеснения изобщо не означава понижаване на безпрецедентния счетоводен баланс на Федералния резерв от над 8 трлн. долара.

Вижте повече по темата: Какво е инфлация

Понижаването на програмата означава, че ще се забави темпът, с който паричното предлагане се увеличава. Но паричното предлагане, респективно инфлацият,а ще продължи да расте. Ефективно контриране на наблюдаващата се инфлация би било свиване на паричната маса, но подобна идея даже не се обсъжда.

Затова нашата прогноза е, че инфлацията няма да остане висока само през 2021 г. – тя тепърва започва растежа си и рекордите, които видяхме, несъмнено ще бъдат подобрени през следващите години. Казано иначе, драстичният срив на покупателната ни способност ще се наблюдава минимум и през 2022 г., но е много вероятно да бъде постоянен феномен поне до средата на десетилетието.

Да направим една аналогия. Представете си човек с наднормено тегло, който изяжда по пет вафли за десерт. Той твърди, че иска да спре пълнеенето си, затова ще понижава потреблението им с по една вафла на десерт всеки месец. Така той няма да отслабне – ще продължи да пълнее, но с една идея по-бавно. Точно същото е вярно и за инфлацията.

Вижте повече по темата: И Фед очаква висока инфлация. Как това ще се отрази върху цената на златото

Дори и централната банка да прекрати програмата за количествени улеснения в средата на 2022 г., тя няма да спре увеличаването на паричното предлагане изобщо. Затова пиковата инфлация ще остане с нас за по-дълъг период от очакваното.

Джеръм Пауъл също призна, че инфлацията ще се задържи висока по време пресконферецията след решението на FOMC. Разбира се, той не отдаде това на политиките на Федералния резерв, а на външни фактори. По думите му:

Базовото ни очакване е, че затрудненията в предлагането и дефицитите ще продължат да се наблюдават и през следващата година, паралелно със завишената инфлация. С преодоляването на пандемията, пречките пред предлагането ще започнат да изчезват, растежът ще се повиши и в този процес инфлацията ще се понижи от днешните си равнища.

Не на последно място, не трябва да забравяме, че даже и без програма за количествени улеснения Федералният резерв продължи да печата пари през изминалото десетилетие. В този период щатският долар изгуби 27% от покупателната си способност.

Защо наблюдаваме едновременно висока инфлация и потисната цена на златото

Изследването на очакваната инфлация на University of Michigan показва, че според анкетираните през следващата година инфлацията ще е 4,8%. Това е най-високата прогноза от август 2009 г. досега. Затова на много места по света, включително в България и Румъния, се наблюдава много високо търсене на инвестиционно злато. Това доведе до невъзможност на рафинериите да наваксат с производството.

Инфографика 2: Очаквана инфлация през следващите 12 месеца и индекс на потребителските цени


Вижте повече по темата: Паричното предлагане в България и Румъния постигна най-високата си стойност в коронакризата

Но през последните седмици цената на злато неколкократно не успя да се задържи над 1800 долара за тройунция. Причината за това е много проста. Стойността на жълтия метал се формира на борсата COMEX в Ню Йорк. Основно правило на Wall Street е: „Не се бори срещу Федералния резерв“. В превод, ако централната банка твърди, че „ще се изправи срещу инфлацията“, инвеститорите не трябва да очакват нещо различно (нищо, че тя дефинира „инфлация“ по неправилен начин).

Вижте повече по темата: Колко всъщност е цената на златото

Макар хората да купуват инвестиционно злато, за да се защитят от сриването на покупателната си способност, професионалните трейдъри, които формират цената на златото, все още очакват инфлацията да изчезне, вярвайки на Федералния резерв. Затова в близко бъдеще цената на златото може да се задържи стабилна, без непосредствени флуктуации. Нейното бъдеще ще зависи от това дали и кога Wall Street ще осъзнае, че инфлацията ще е трайно с нас, както и от представянето на алтернативни инструменти, например държавните ценни книжа на САЩ.

Вижте повече по темата: Този показател показва защо сега е страхотен момент за купуване на злато

Идва ли стагфлация?

Трябва да се има предвид и нещо друго. Очакванията за инфлация на инвеститорите не се разглеждат във вакуум. Те са свързани с очакванията за икономически растеж. В момента САЩ показва всичко друго, но не и стабилно възстановяваща се икономика. На първо място, страната регистрира най-високия си търговски дефицит в историята. Това означава, че САЩ просто печата долари с които си купува произведеното в чужбина, вместо самата тя да произвежда.

Вижте повече по темата: Как производството движи икономиката и какво се случва с него при кризите

На второ място, растежът в страната се забави значително през второто тримесечие – до едва 2% на годишна основа. През предходното тримесечие покачването му беше над три пъти по-високо. Отново нямаме индикатор за стабилна икономика.

На трето място, в САЩ се приемат все по-скъпи и мащабни политики. Средствата за тях ще трябва да дойдат от някъде. Тъй като това не може да се случи през данъците, особено като се има предвид, че и без новите ангажименти бюджетът е винаги на дефицит, единственото друго място, което може да ги финансира, е печатната преса на Федералния резерв.

Ако инвеститорите осъзнаят, че с настоящите си политики централната банка няма да се справи с инфлацията и че растежът на икономиката може да остане потиснат, прогнозата за поскъпване на златото до 3 хил. долара за тройунция, която през миналата седмица направи ветеранът Дейвид Гарофало, може да изглежда като все по-вероятен сценарий.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още