Добавете ценово известие

ЕС спря вноса на злато от Русия – до какво ще доведе това

Публикувано от Даниел Василев в категория Анализи на 25.07.2022
Цена злато (XAU-BGN)
4208,34 BGN/oz
  
- 16,20 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
54,74 BGN/oz
  
- 0,43 BGN

По рано през седмицата страните от Европейския съюз се договориха да забранят вноса на руско злато. Както и при предишните рундове на санкции, идеята е да се попречи на финансирането на войната, която Русия води в Украйна. Същевременно мярката цели да затрудни руснаците да изнесат състоянието си в чужбина и да го обърнат срещу валута.

Вижте повече по темата: Финансовите санкции над Русия – ефекти в сегашно и бъдеще време

Това не са първите санкции срещу жълтия метал. Две седмици след началото на инвазията London Bullion Market Association спря да приема нови златни кюлчета от руски рафинерии за стандарта „добра доставка“. В края на юни страните от Г-7 също се съгласиха да забранят вноса на злато от страната.

Производство и износ на злато от Русия

Русия е вторият най-голям производител на злато в света след Китай. През миналата година тя е добила почти 331 тона. Обикновено то се рафинира в страната и продава на централната банка и държавния суверенен фонд и местните търговски банки. Последните препродаваха огромна част от метала, често под формата на златни кюлчета със стандарта „добра доставка“.

В света преди войната основният пазар на Русия беше сърцето на златната търговия – Великобритания. При средната цена за миналата година цялото производство възлиза на около 18,5 млрд. долара. От тях към Лондон са изнесени златни кюлчета за малко над 15 млрд. долара. Така Русия е основният износител за Англия, следван от Хонконг (12 млрд. долара), Австралия (8,2 млрд. долара) и Швейцария (6,5 млрд. долара).

Инфографика: Добив на злато от Русия и водещи компании в отрасъла


Русия изнасяше значително по-малко злато към Швейцария (≈800 млн. долара), Казахстан (424 млн. долара), Турция (380 млн. долара) и Индия (96,6 млн. долара). Експортът към алпийската страна е основно на руда, според местното финансово министерство. Данните за останалите страни са към 2020 г., но до голяма степен съотношението остана без промяна и през миналата година. След началото на войната балансът между търговските партньори се промени значително, като Русия пренасочи износа си към Азия.

Вижте повече по темата: Историята на швейцарската рафинерия Valcambi

Що се отнася до Швейцария, която е най-големият вносител на злато в света, нейните доставки се осигуряват основно от САЩ (27 млрд. долара), Индия (10 млрд. долара), Великобритания (6,5 млрд. долара), Германия (5 млрд. долара) и Турция (4,7 млрд. долара). Интересното е, че въпреки санкциите Швейцария внесе 3 тона злато от Русия през май. Не е известно дали то е било произведено преди началото на март, когато търговията на метала трябваше да е спряла.

Ефекти от забраната на вноса

Мненията за новия пакет от санкции варират от незабележими за пазара на злато (LBMA) до срив на хартиения пазар (икономисти като Торстейн Полейт). Логиката зад първото е, че на пазарите има достатъчно от метала и те могат да продължат да функционират и без вноса от Русия. Логиката зад второто е, че при свиване на предлагането на физическо злато и увеличаване на търсенето, цената на физическото злато може да покачи много над тази на фючърсите (ситуация, известна като бекуърдейшън).

При ръст на спот цената на златото може пазарните участници да изискат доставка на реалния метал, което рядко се случва на борсата COMEX. Там повечето злато се търгува като хартиени финансови инструменти – фючърси. Тъй като има много по-малко реално злато, отколкото фючърси, заплахата е от сриване на целия фючърсен пазар. Сходна е заплахата пред пазара в Лондон, където през април са изтъргувани над 510 тона злато при общ световен добив 3,5 хил. тона. Към момента тези пазари не са се сринали и забраната за внос на руско злато по всичко личи, че не довежда до масово търсене на физическия метал.

Вижте повече по темата: Колко всъщност е цената на златото

Почти никаква част от руския износ не се използва за направата на инвестиционно злато, купувано на Балканския полуостров. Но фактът, че световните рафинерии трябва да компенсират неговата загуба за пазари като Великобритания, може да спомогне за задържането на цената на инвестиционното злато над спот цената на златото, особено при нови локдауни. Рафинериите за злато тъкмо се възстановиха от удара от предишните затваряния на икономиките.

Мерките няма да ограничат значително способността на Русия да изнася злато, защото извън Г-7 и ЕС тя има други пазари. Страни като Индия и Китай традиционно имат висок апетит към метала.

Тепърва предстои да видим какви ще са дългосрочните ефекти от забраната. Вероятно страните в Азия ще продължат да увеличават сътрудничеството помежду си и да използват собствени финансови системи, загърбвайки долара като резервна валута. Във всеки случай с последните мерки златото се превръща във финансово оръжие и това едва ли ще остане без отражение върху финансовите пазари.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още