Обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни
Добавете ценово известие

Европа изпада в стагфлация

Публикувано от Даниел Волошчук в категория Анализи на 23.11.2023
Цена злато (XAU-BGN)
4264,69 BGN/oz
  
+ 69,50 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
54,07 BGN/oz
  
+ 1,33 BGN
Икономиката на Европа , криза в ЕС, инфлация , ЕЦБ, съюз европейски , евро,

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Европейския съюз нарасна с 0,1% през третото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на 2022 г. Това е шестото тримесечие на спад на растежа. Предвид темпът на нарастване, Европейският съюз е изправен пред стагфлация – растящи цени и липса на икономическо покачване или спад.

Вижте повече по темата: Как ще изглежда следващата рецесия в Европа и как да се предпазим от нея

Все по-често чуваме прогнози за рецесия. Да видим дали те са обосновани.

В какво състояние е икономиката на ЕС

Европейските страни от десетилетия се трансформират от производители към икономики на услугите. Индустриалното производство заема средно 23,5% от БВП. Делът му е най-нисък в Португалия и Франция.

То е от голямо значение за функционирането на една икономика. Силно производство означава възможност за доставяне на повече, по-евтини и по-качествени реални стоки до потребителите и бизнеса. Разбира се, нуждаем се и от услуги, но в немалка степен качеството ни на живот зависи от надеждния достъп до нарастващо изобилие от продукти.

При спад на производството, какъвто се наблюдава в Европа от март, и спад на вноса, стандартът на живот и/или бизнес средата във времето постепенно започват да се влошават.

Динамиките при лихвите по кредитите в Европа

Еврозоната преминава през най-бързото покачване на лихвените проценти от създаването на еврото през 1999 г. Основният лихвен процент се увеличи от -0,25% до 4,5% в момента за малко над година. Тегленето на кредит се оскъпи значително и бързо.

Вижте повече по темата: Какво е лихва?

Увеличаването на лихвата задушава кредитирането и понижава бизнес активността. Това доведе до закриването на много компании във веригата за доставки, оказвайки още по-голям натиск върху производството.

Най-силно засегнати са малките бизнеси, според Според доклада за фалитите в ЕС на Scope Ratings. В момента делът на фалиралите компании в съюза е на най-високото си ниво от 2020 г.

Вижте повече по темата: Анатомия на всяка икономическа криза

Когато лихвените проценти се повишават след дълги периоди на ниски равнища, те предизвикват рецесия. Виждали сме това много пъти в историята, включително по време на Голямата рецесия от 2008 г.

Производство в Европа

Но има и друга причина производството да напуска Европа. Поради тежките регулации на Европейския съюз, Китай и Индия се превръщат в центровете на промишленото производство. Въпреки че икономиката на Китай се основава главно на дълг, тя все пак произвежда голяма част от стоките, които потребяваме.

Вижте повече по темата: Китай – балонът, който просто няма да се спука?

Индексът на икономическия оптимизъм в ЕС е на най-ниското си ниво от октомври 2013 г. По това време Европа се бореше с дълговата криза. През октомври тази година той отчете 93,1 пункта, което е с 6,5% по-ниско от средната стойност за последните 40 години.

Вижте повече по темата: Кредит и дълг II: Финансовото състояние на Европа е по-тежко от всякога

През последните осем месеца станахме свидетели на спад на промишленото производство в ЕС. През септември то се срина с 6,1% – най-големият спад от финансовата криза през 2008 г.

Обезценяването на валутата в Европа

Откакто не изолзваме златото и среброто като сигурни пари, ние сме свидетели на непрекъснато обезценяване на валутите. Това наблюдаваме повече от ясно в Европа.

Вижте повече по темата: Подриването на парите: Печата рекордно количество валута, а според централните банки инфлация няма

В случая на еврозоната паричният агрегат М2 (който измерва физически пари в брой и депозити до 2 години) се изстреля с 21% през последните три години. Това бележи най-голямото му увеличаване от създаването на валутния съюз. Покупателната способност на еврото е с 50% спрямо 1999 г., когато беше въведено.

Вижте повече по темата: Краят на инфлацията

Извън общите динамики и въпреки че в еврозоната вече се наблюдава техническа дефлация, поне в краткосрочен план валутата ще продължава да губи покупателна способност.

Европа влиза в рецесия догодина

Перспективите пред икономиката на Стария континент за 2024 г. са негативни. Натрупването на дългове през периода, когато лихвените проценти в еврозоната бяха отрицателни (2016 – 2022 г.), доведе до значително нарастване на всички видове задлъжнялост. Общо шест страни от 20-те държави-членки на зоната на единната валута имат съотношение публичен дълг към БВП над 100%.

През последната година и половина обслужването на този дълг става изключително затруднено – то е по-скъпо с нарастването на лихвите.

Самата Европейска комисия понижи очакванията си за ръста на БВП на Европейския съюз за втори път тази година. В началото на 2023 г. ЕК смяташе, че икономиката на ЕС ще нарасне с 1% тази година спрямо 2022 г. Последното им очакване е за растеж от 0,6% през тази година, т.е. почти наполовина по-ниско.

Заключения за икономиката на ЕС

Страни от ЕС като Полша, Чехия и Унгария значително увеличиха своите златни резерви през последните пет години. От тези събития можем да заключим, че централните банки се готвят за трудни времена. В момента Германия, най-голямата икономика в Европа, вече е в рецесия.

Вижте повече по темата: Германия навлезе в рецесия

Забавянето на промишленото производство засяга всички европейски страни и икономическото представяне на Европейския съюз като цяло. Свиването на производството е налице в повечето страни от ЕС. Постепенно сякаш се насочваме към рецесия. Последните данни потвърждават това твърдение.

Препоръчваме Ви да прочетете още