Добавете ценово известие

Икономиката през 2012 г. според календара на маите …и почти всички останали

Публикувано от Tavex в категория Златен вестник на 01.02.2012
Цена злато (XAU-BGN)
3334 BGN/oz
  
+ 10 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
43 BGN/oz
  
+ 0 BGN

През 2011 година глобалната финансова криза навлезе в качествено нова фаза. Бързото натрупване на дълг и неуспешните опити за решаването на дълговата криза постепенно доведоха до осъзнаване на очевидното: дългова криза не се лекува с трупане на още дълг, тъй както алкохолизъм не се лекува с водка.

Италия и Испания

Докато през изминалата година всички медии и анализатори говореха за кризата в Гърция и Португалия, ние вярно предположихме и прогнозирахме, че кризата ще се пренесе и ще засегне Испания и Италия. Това вече се случи към края на годината и тука вече няма нищо ново и интересно. И двете държави са обречени на бавна и мъчителна агония, изпълнена с орязване на бюджетните разходи, бюджетни кризи, проблеми с рефинансирането на дълга, която в крайна сметка ще завърши с финансова несъстоятелност, просрочване на дълга, загуби за кредиторите и множество усложнения.

Франция и Германия

Обръщайки поглед към 2012 г. се налага да помислим и за немислимото: кризата ще удари непоклатимите устои на Европа – Франция и Германия. Докато пропагандата на политиците и пресата представят тези страни като финансово стабилни и непоклатими, като Спасителите на Европа, горчивата истина е, че и двете са го закъсали доста здраво, особено Франция. Затова и в този наш брой искаме да се спрем подробно на темата за Франция. На всички наши читатели искаме да стане пределно ясно, че от Франция помощ няма да има, както и че в близко бъдеще самата Франция ще се нуждае от помощ! В един от идните ни броеве ще се спрем и по-подробно на Германия. На този етап можем спокойно да приемем, че няма кой да спасява Испания и Италия, както и Франция. Еврозоната едва ли ще просъществува дълго в този си вид и трябва да очакваме сериозни структурни промени.

Великобритания

За съжаление, тази година обещава кризата да погълне и останалите развити страни. Прогнозата за Великобритания е най-лесна – тя има най-много натрупан брутен дълг в света, като дял от БВП. Обективен поглед на финансите им показва, че те са по-затънали в дълг дори от Гърция, Португалия или Испания. Великобритания е бомба със закъснител, макар и да не знаем още колко време им остава. Понастоящем правителството печата агресивно, за да се финансира и да спасява закъсалите си банки и това неминуемо ще доведе до сериозна обезценка на британската лира.

Япония

2012-та може да се окаже преломна и за Япония. Държавният им дълг спрямо БВП надхвърля многократно този на Ирландия, Португалия, Испания или Гърция. През тази година в Япония  предстои да бъдат рефинансирани над 3 трилиона долара дълг, колосално количество дълг дори и за тяхната икономика. Понастоящем Япония финансира половината от бюджета си с нов дълг или печатане на пари (подобно на Великобритания и САЩ), а това е гаранция за сериозни проблеми в бъдеще. Елементарни изчисления показват, че покачване на лихвите в Япония до 3% ще доведе финансова несъстоятелност, тоест невъзможност да се обслужва дълга, а оттам и  бюджетна и банкова криза, подобно на тази в Европа. Това е също тема, за която не се говори в глобалните медии, но лихвите в Япония не могат да останат вечно около нулата и проблемите там са неизбежни.

САЩ

Значително се изостриха и проблемите на САЩ през 2011. Светът е добре запознат с тяхната финансова криза и тука няма нищо ново и интересно. Техният държавен дълг (спрямо БВП) наскоро надхвърли 100% и Америка все повече започва да наподобява Гърция и Мексико, а доларът – на драхмата и песото. Доларът ще продължава да губи статуса си на световна резервна валута, докато еврото, лирата и йената са твърде слаби, необезпечени, и обременени с огромни дългове. Неслучайно централните банки очакват тези валути да продължават да се обезценяват и продължават да диверсифицират валутните си резерви и да натрупват злато.

2012-та ще доведе и до обща икономическа рецесия в развития свят. Рецесията в САЩ, Европа, Великобритания и Япония е на практика неизбежна. Бюджетните дефицити и натрупаните дългове не допускат допълнително стимулиране на икономиките, подобно на 2009-2010 г. От своя страна това означава задълбочаване на бюджетните им проблеми, влошаване на банковите портфейли, финансови кризи, нестабилност на световните финансови борси, рискове на пазара за акции, както и несигурност на стоковите борси. През 2009-2011-та правителствата се бореха с кризата в условията на растящи (или поне привидно стабилни) икономики и в условията на „стабилни“ държавни бюджети. Комбинацията на глобална финансова криза с глобална икономическа рецесия ще има трагични последствия за затъналите в дълг. В тези условия, повторение на търговските и валутните войни от 1930-те и 1970-те е политически неизбежно. Това означава, че политическият елемент в икономиката ще нарасне, а оттам ще се засили допълнително и политическият риск и финансовата несигурност.

Китай

До неотдавна китайската икономика растеше с феноменални темпове и крепеше глобалната икономика. Докато възгледите за бъдещето и стабилността на икономиката им са доста противоречиви, в краткосрочен аспект икономиката им се влошава много бързо, банковото кредитиране забавя рязко, жилищният им балон издиша вече 4 поредни месеца, а местните власти масово просрочват задълженията си по политически-мотивираните инфраструктурни проекти. Китай е затънал в проблемите си и няма икономическия ресурс или политическата воля да предприема решителни действия, непосредствено преди предстоящата смяна на властта по-късно тази година. Китай не е в състояние да спасява нито САЩ, нито Европа, Япония или Великобритания.

За съжаление, прогнозите за 2012 г. са доста мрачни. Проблемите са много и повсеместни, рисковете са общоикономически, дългови, бюджетни, банкови, валутни и борсови, а несигурността е политическа и геополитическа. Бизнесмените и инвеститорите трябва да са подготвени за всякакви изненади.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още