Добавете ценово известие

Икономиката през 2012 г. според календара на маите …и почти всички останали

Публикувано от Tavex в категория Златен вестник на 01.02.2012
Цена злато (XAU-BGN)
3753,49 BGN/oz
  
- 5,06 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
41,68 BGN/oz
  
- 0,07 BGN

През 2011 г. глобалната финансова криза навлезе в качествено нова фаза. Бързото натрупване на дълг и неуспешните опити за решаването на дълговата криза постепенно доведоха до осъзнаване на очевидното: дългова криза не се лекува с трупане на още дълг, тъй както алкохолизъм не се лекува с водка.

Италия и Испания

Докато през изминалата година всички медии и анализатори говореха за кризата в Гърция и Португалия, ние вярно предположихме и прогнозирахме, че кризата ще се пренесе и ще засегне Испания и Италия. Това вече се случи към края на годината и тука вече няма нищо ново и интересно. И двете държави са обречени на бавна и мъчителна агония, изпълнена с орязване на бюджетните разходи, бюджетни кризи, проблеми с рефинансирането на дълга, която в крайна сметка ще завърши с финансова несъстоятелност, просрочване на дълга, загуби за кредиторите и множество усложнения.

Франция и Германия

Обръщайки поглед към 2012 г. се налага да помислим и за немислимото: кризата ще удари непоклатимите устои на Европа – Франция и Германия. Докато пропагандата на политиците и пресата представят тези страни като финансово стабилни и непоклатими, като Спасителите на Европа, горчивата истина е, че и двете са го закъсали доста здраво, особено Франция. Затова и в този наш брой искаме да се спрем подробно на темата за Франция.

Съотношение на различни видове дълг към брутния вътрешен продукт на държавите от Г10.

На всички наши читатели искаме да стане пределно ясно, че от Франция помощ няма да има, както и че в близко бъдеще самата Франция ще се нуждае от помощ! В един от идните ни броеве ще се спрем и по-подробно на Германия. На този етап можем спокойно да приемем, че няма кой да спасява Испания и Италия, както и Франция. Еврозоната едва ли ще просъществува дълго в този си вид и трябва да очакваме сериозни структурни промени.

Великобритания

За съжаление, тази година обещава кризата да погълне и останалите развити страни. Прогнозата за Великобритания е най-лесна – тя има най-много натрупан брутен дълг в света, като дял от БВП. Обективен поглед на финансите им показва, че те са по-затънали в дълг дори от Гърция, Португалия или Испания.

Вижте повече по темата: Bank of England: Следващата икономическа криза започва в края на годината

Великобритания е бомба със закъснител, макар и да не знаем още колко време им остава. Понастоящем правителството печата агресивно, за да се финансира и да спасява закъсалите си банки и това неминуемо ще доведе до сериозна обезценка на британската лира.

Япония

2012 г. може да се окаже преломна и за Япония. Държавният им дълг спрямо БВП надхвърля многократно този на Ирландия, Португалия, Испания или Гърция. През тази година в Япония  предстои да бъдат рефинансирани над 3 трилиона долара дълг, колосално количество дълг дори и за тяхната икономика.

Вижте повече по темата: Абеномика на негативните лихви в Япония

Понастоящем Япония финансира половината от бюджета си с нов дълг или печатане на пари (подобно на Великобритания и САЩ), а това е гаранция за сериозни проблеми в бъдеще. Елементарни изчисления показват, че покачване на лихвите в Япония до 3% ще доведе финансова несъстоятелност, тоест невъзможност да се обслужва дълга, а оттам и  бюджетна и банкова криза, подобно на тази в Европа. Това е също тема, за която не се говори в глобалните медии, но лихвите в Япония не могат да останат вечно около нулата и проблемите там са неизбежни.

САЩ

Значително се изостриха и проблемите на САЩ през 2011. Светът е добре запознат с тяхната финансова криза и тука няма нищо ново и интересно. Техният държавен дълг (спрямо БВП) наскоро надхвърли 100% и Америка все повече започва да наподобява Гърция и Мексико, а доларът – на драхмата и песото. Доларът ще продължава да губи статуса си на световна резервна валута, докато еврото, лирата и йената са твърде слаби, необезпечени, и обременени с огромни дългове. Неслучайно централните банки очакват тези валути да продължават да се обезценяват и продължават да диверсифицират валутните си резерви и да натрупват злато.

Вижте повече по темата: Кредит и дълг – наркотиците, които убиват съвременната икономика

2012 г. ще доведе и до обща икономическа рецесия в развития свят. Рецесията в САЩ, Европа, Великобритания и Япония е на практика неизбежна. Бюджетните дефицити и натрупаните дългове не допускат допълнително стимулиране на икономиките, подобно на 2009-2010 г. От своя страна това означава задълбочаване на бюджетните им проблеми, влошаване на банковите портфейли, финансови кризи, нестабилност на световните финансови борси, рискове на пазара за акции, както и несигурност на стоковите борси.

Вижте повече по темата: Анатомия на всяка икономическа криза

През 2009-2011 г. правителствата се бореха с кризата в условията на растящи (или поне привидно стабилни) икономики и в условията на „стабилни“ държавни бюджети. Комбинацията на глобална финансова криза с глобална икономическа рецесия ще има трагични последствия за затъналите в дълг. В тези условия, повторение на търговските и валутните войни от 1930-те и 1970-те е политически неизбежно. Това означава, че политическият елемент в икономиката ще нарасне, а оттам ще се засили допълнително и политическият риск и финансовата несигурност.

Китай

До неотдавна китайската икономика растеше с феноменални темпове и крепеше глобалната икономика. Докато възгледите за бъдещето и стабилността на икономиката им са доста противоречиви, в краткосрочен аспект икономиката им се влошава много бързо, банковото кредитиране забавя рязко, жилищният им балон издиша вече 4 поредни месеца, а местните власти масово просрочват задълженията си по политически-мотивираните инфраструктурни проекти.

Китай е затънал в проблемите си и няма икономическия ресурс или политическата воля да предприема решителни действия, непосредствено преди предстоящата смяна на властта по-късно тази година. Китай не е в състояние да спасява нито САЩ, нито Европа, Япония или Великобритания.

Вижте повече по темата: Как Китай се превърна в световния експортен хегемон

За съжаление, прогнозите за 2012 г. са доста мрачни. Проблемите са много и повсеместни, рисковете са общоикономически, дългови, бюджетни, банкови, валутни и борсови, а несигурността е политическа и геополитическа. Бизнесмените и инвеститорите трябва да са подготвени за всякакви изненади.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още