Обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни
Добавете ценово известие

Птичи поглед над новата книга на Рей Далио - Принципи за справяне в променящия се световен ред

Публикувано от Дилян Бъчваров в категория Анализи на 30.11.2022
Цена злато (XAU-BGN)
4200,46 BGN/oz
  
+ 17,12 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
52,89 BGN/oz
  
+ 0,27 BGN
Резюме на новата книга на Рей Далио - Принципи за справяне в променящия се световен ред

Рей Далио е сред най-видните и уважавани инвеститори на нашето време. Той е основател и инвестиционен директор на небезизвестния фонд Bridgewater, който менажира над 140 милиарда долара. През последните години Далио е поел мисията да сподели знанията и принципите си с идните поколения. Оттам идва и неговата известна мисъл:

Най-големият подарък, който можеш да дадеш на някого, е силата да бъде успешен.

Далио е не само един от стоте най-богати хора на света, но е и един от инвеститорите, които успешно са предвидили и справили с кризата през 2008 г. Неговата сензационна книга “Принципи”, която бе издадена през 2017 г., е същинска златна мина за всеки човек, имащ интерес към съвременен бизнес и предприемачество. В нея той синтезира 40-годишния си опит, получен от безброй грешки и успехи.

Но причината за тази статия не е неговата биография или предишните му произведения, а новата му книга, която едва преди месец се появи в България – “Принципи за справяне в променящия се световен ред”. Заглавието ѝ не оставя много на въображението, но “птичият поглед” над случващото се със световния ред, който трудът на Рей Далио ни дава, е безценен.

Говорейки за световен ред и цикли, Далио ни насочва към това, че почти всичко, което се случва във времената, в които живеем, вече се е случило под някаква форма в миналото. Разглеждайки миналото и учейки се от циклите, които са се повтаряли през историята, бихме могли да си вземем нужните уроци за това как да действаме в настоящето и как да се подготвим за бъдещето.

Големият цикъл и защо историята се повтаря

Множеството събития, които се случват ни изглеждат като новост – военни мерки, пандемия, растяща инфлация и пр. Но според Далио, това са епизоди, които се появяват поне веднъж в рамките на животите ни, тъй като това са просто етапи от Големият цикъл, през който минава всяка империя, и редът, който я съпровожда. Следният негов цитат успява да опише идеята добре:

Ако не се е случило в рамките на живота ти, тогава ти не внимаваш – не мислиш, че е възможно. Но почти всички важни събития все още не са се случвали в рамките на живота ти.

Далио изследва някои от най-великите империи на света, но обръща особено внимание на Британската, Китайската и на настоящата световна империя – тази на САЩ. Възхода и падението им разглежда като част от един Голям цикъл, състоящ се от 6 етапа:

 1. Формиране на нов ред
 2. Етап на просперитет и мир
 3. Нарастване на социално-икономическите неравенства
 4. Малък брой хора започват контролират огромни ресурси
 5. Богатите допускат грешка в опитите си за експанзия
 6. Бедните са потърпевши и започва цивилна война/революция

Тук си струва да отбележим, че световният ред се определя главно от страната, която е на върха (в случая – от САЩ). Според Далио, в рамките на 250 години, почти всяка една от съществуващите империи минава през шестте етапа, докато не отслабне и позицията ѝ не бъде отнета от новоизгряваща такава. Но нека разгледаме различните етапи. Това ще ни помогне да разберем стадия от цикъла, в който се намираме, и ще ни помогне да предприемем подходящи действия за предстоящото. 

1. Формиране на нов ред

Новият ред обикновено се формира, когато водещата империя бива изместена от друга такава. Това най-често се случва чрез война, но има други фактори, които могат да доведат до подобно разместване, като търговски взаимодействия, кризи, пандемии, и други. В книгата си, Рей Далио дава за пример САЩ, като империята на върха, и Китай, като страната, която стремглаво се е насочила към това да я измести и да даде начало на нов ред, който обикновено е придружен от:

 • Нисък дълг
 • Ниски социално-икономически неравенства
 • Засилена кооперативност между хората
 • Почит към управляващите

Новият ред дава предпоставки за възход, тъй като е плод на “трудни времена” – война, революция или пък преминаване през тежка криза. Това е моментът, в който хората са склонни да рискуват с нови бизнеси, тъй като се намират в ситуация с ниски лихви и ниска инфлация. Според наблюденията на Далио, скоро след като новият ред е установен, местната валута на новата империя се превръща в световна резервна валута. А това води до следващия етап. 

2. Етап на просперитет и мир

Според Рей Далио, времето на просперитет и мир е това, в което САЩ беше доскоро. То се характеризира с изграждане на стабилна инфраструктура, платформи за обучение, иновации и изгодни международни отношения. Когато една страна стане по-продуктивна, тя става и по-конкурентоспособна, с което расте нейният дял на световните пазари, а с това паралелно и нейната военна мощ. Далио наблюдава състоянието на седем конкретни показатели, за да разбере на какъв етап от Големият цикъл е една страна:

 • Потенциал на лидерите
 • Нива на образованост
 • Нагласа на хората
 • Върховенство нз закона
 • Нива на корупция
 • Разпределение на ресурсите
 • Глобална насоченост

Този етап обикновено продължава, докато поколенията и лидерите, които са допринесли за новия ред, мир и просперитет, не отстъпят руля на новата генерация. Искорията показва, че тя от своя страна е невнимателна, тъй като никога не е преминавала през конфликти или кризи, това само по себе си е предпоставката за следващия етап.

3. Нарастване на социално-икономическите неравенства

Това е етапът, в който една империя достига своя връх. Рей Далио твърди, че поколенията, които не са преминавали през трудности и са живели предимно лек живот, обикновено стават мързеливи и губят критическото си мислене. А това неминуемо изкривява представата им за света и ги прави уязвими към пропагандни техники. Както е казал Чингис Хан:

Тежките времена раждат силни хора. Силните хора раждат лесни времена. Лесните времена раждат слаби хора. Слабите хора раждат трудни времена.

Хората започват да изкарват повече пари, защото се изкарват лесно. Това обаче е нож с две остриета, тъй като води до по-ниска мотивация и конкурентоспособност на индивидите, докато напредналата технология на империята бива копирана от други държави. Хората започват да рискуват и да теглят повече заеми, вярвайки, че ситуацията, в която се намират ще продължи. Далио нарича този етап Върхът.

4. Малък брой хора започват да контролират огромни ресурси

Когато една страна достигне своя връх, тя започва да върви надолу. Големият брой на масово теглените кредити на фона на немотивирани хора, чийто стремеж не е да прогресират, логично води до това значителна част от ресурсите да се озоват под контрола на малък брой души. Формира се и ясно разграничение между различните класи. 

Вижте повече по темата: Анатомия на всяка икономическа криза

Бедните стават по-бедни, а богатите по-богати. Потенциално това е етапът, в който се намира САЩ в момента, и по всичко личи, че е напът да премине към следващия. А колкото до случващото се в момента, Пол Харви има цитат:

Ако САЩ някога падне, то ще бъде вътрешна работа.

Наблюдавайки САЩ, Рей Далио е установил, че в този момент се разпалват конфликти под формата на нови партии, а оттам стартира и разделението на хората. Стандартите на живот постепенно се занижават, политиците стават все по-екстремни, банките започват да печатат повече пари, увеличава се безработицата, инфлацията, а също така и броя на бездомните. Хората, които държат парите си в кеш са напът да се сблъскат с още повече проблеми.

5. Богатите допускат грешка в опитите си за експанзия

Рей Далио вярва, че хората не осъзнават етапа от цикъла, в който се намират. На тях не им се е налагало да се адаптират към новото. Това е и причината повечето богати хора да правят грешки по време на упадъка на една империя. Ситуацията е следната – по време на възход, хората се разпръскват във всякакви дейности, като те често са рискови.

Към момента САЩ се е разпръснал с активни военни бази в над 70 държави, но с темпото, с което се покачват инфлацията, лихвите и дълговете, скоро няма да има възможност да ги поддържа. Империята на САЩ е заела близо трилион от Китай, което е просто един от многото признаци за това, че се задава изместване и начало на нов световен ред. Ето някои от ключовите показатели за това, че една империя е пред упадък:

 • Правителството не успява да спази бюджетите си
 • Неблагоприятни икономически условия (като инфлация)
 • Влошаващ се стандарт на живот
 • Политическа поляризация
 • Вътрешен конфликт между богатите и бедните, различните етноси, религиозни групи и пр.

Доверието към правителството намалява, хората започват да не упражняват правото си да гласуват, тъй като вярват, че нищо няма да се промени. Докато лихвите се качват, а инфлацията расте с рекордни темпове, Рей Далио съветва хората да не държат парите си в кеш, а да инвестират в злато и различни стоки, тъй като те увеличат стойността си. А дори да не успеят, поне ще съхранят парите ни. 

Вижте повече по темата: Кои активи съхраняват най-добре покупателната способност при кризи

6. Бедните са потърпевши и настъпва революция

Далио посочва, че когато размерът на напечатаните пари от банките достигне нови върхове, първите потърпевши са бедните. Средствата, които едва са им стигали да сложат храна на масата и да платят сметките си в края на месеца вече не са достатъчни. В подобен случай по-ниската класа няма какво да направи освен да се обърне към лидерите, към които е изгубила доверие. А когато лидерите не успеят да отвърнат на очакванията им, започват протести, революция, преврат или цивилна война.

Икономическо домино
Ред домино, представляващ неизбежните етапи от Големия цикъл

Във финалния етап от Големия цикъл на една империя, обикновено инфлацията достига рекордни върхове, богатите напускат страната, а други държави усещат слабост и се възползват от нея. Упадъкът се случва малко по малко, а после изведнъж – сякаш се срива мигновено. Това е краят на водещата страна! Тя може да куца още няколко десетилетия, но в реалността, тя просто чака изгряването на новата империя, която ще заеме мястото ѝ и ще даде начало на нов световен ред.

Изводи за бъдещето

Естествените цикли се повтарят от хиляди години насам. Те са неизбежни, но това не е задължително лошо. Хората, които правят крачка назад, за да видят цялата картина, често са онези, за които всеки един етап от цикъла е нова възможност. Моментът, в който инвестираме е също толкова важен, колкото и актива, в който влагаме. А ако не разбираме етапът, в който се намираме, не бихме могли да се възползваме от него.

Би било невъзможно да поберем цялата мъдрост и анализи от книгата на Далио в една статия, затова препоръчваме да ѝ отделите време и да я прочетете – със сигурност ще Ви направи по-подготвени за всеки зъб на колелото. Следният цитат на Далио е добро обобщение на днешното четиво:

Повечето големи възможности в живота идват в моменти на трудност: от теб зависи как ще се възползваш от тези тестове на характер и креативност.Препоръчваме Ви да прочетете още