Добавете ценово известие

Три предимства на инвестиционното злато в съвременната макроикономическа среда

Публикувано от д-р Красимир Петров в категория Лични финанси на 26.05.2023
Цена злато (XAU-BGN)
4333,43 BGN/oz
  
+ 6,20 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
55,05 BGN/oz
  
- 0,16 BGN
Красимир Петров, лични финанси, колонка

С развитието на глобалната икономика става все по-належащо инвеститорите да заделят значителен дял от спестяванията/инвестициите си в инвестиционно злато. Не просто защото златото блести в условията на задаващата се криза, а най-вече защото недвижимите имоти изчерпаха своя потенциал и понастоящем представляват свръхрискова инвестиция с голям риск от загуба при минимална възвръщаемост.

Понастоящем се оформят три фундаментални причини за инвестиране в злато, които подчертават и три ключови предимства на инвестиционното злато в съвременната макроикономическа среда.

Причина 1: Глобална стагфлация

Стагфлацията е сравнително рядко икономическо явление – икономическа стагнация съпътствана с висока инфлация. Стагнация означава, че икономиката не расте, а в лошия вариант икономиката се свива, тоест е в рецесия. Стагфлацията изправя централните банки пред фундаментална дилема:

  1. Или да стимулират икономиките чрез агресивна монетарна политика, което може само да влоши инфлационния проблем;
  2. Или да затегнат монетарната политика, което може само да влоши задаващата се икономическа рецесия. Тоест, банките са поставени между чук и наковалня; пред избор между две злини – влошаваща се инфлация или влошаваща се рецесия.

Важно е да се разбере, че в условия на стагфлация всяка реакция на централната банка благоприятства инвестицията в злато. Първо, ако централната банка затегне монетарната политика с цел овладяване на инфлацията, икономиката се влошава значително, като към задълбочаващата се икономическа криза се наслагва финансова, жилищна, борсова или друга криза, така че всеобщото влошаване на икономиката е особено благоприятно за златото. Всъщност, това е и ситуацията в която се намират централните банки през първата половина на 2023 г. Второ, ако централната банка разхлаби монетарната политика, това значително влошава инфлацията и инфлационните очаквания, което също така благоприятства златото.

Вижте повече по темата: Акции, злато и инфлация: Какво се случва при ръст на лихвата?

Разбира се, в условия на стагфлация централните банки понякога избират третото междинно решение – нито да разхлабват, нито пък да затягат и просто да чакат и да не правят нищо съществено, което единствено влошава стагфлацията и благоприятства златото. Такова бе положението в края на 2021 г. и голяма част от 2022 година. Изобщо изходът от стагфлация е обикновено дълъг и болезнен, с дългосрочен бичи пазар на златото и възвръщаемости от стотици проценти. Добре известен е стагфлационният период през седемдесетте години, когато цената на златото се покачва над 20 пъти, както и периодът между 2008 и 2011 г.

Вижте повече по темата: Как ще изглежда следващата рецесия в Европа и как да се предпазим от нея

Глобалната икономика е подчертано в стагфлация през 2023 г. Въпреки значимото покачване на лихвените проценти до средата на май, водещите икономически индикатори предсказват глобална рецесия, а инфлацията е все така болезнена. Тази тенденция вероятно ще се запази години наред и обуславя растяща цена на златото през идните години.

Причина 2: Кризи

Златото блести в условия на криза – както финансова, така и ликвидна, борсова, жилищна, фискална, дългова, валутна, икономическа, политическа и геополитическа. Това е всеизвестната функция на актива убежище (на английски safe haven), която отличава златото от всички останали инструменти. Тук важи добре известното мото: „колкото по-зле, толкова по-добре за златото“.

Вижте повече по темата: Кои активи съхраняват най-добре покупателната способност при кризи

А кризи Господ дал бол:

  • мега-стимулите, последвали Ковид, доведоха до жестока глобална инфлационна криза, която понастоящем съпътства гореупоменатата глобална стагфлация;
  • рязкото покачване на лихвите през последната година, особено в САЩ, доведе до тежка финансова криза, съпътствана със серия от големи банкови фалити и десетки закъсали банки със сриващи се акции;
  • рястящите лихви доведоха до светкавичен срив на жилищния пазар в САЩ, тоест жилищна криза, която тепърва ще се разразява и може да се отрази върху финансовата система;
  • специално внимание отделяме на катастрофалния срив на търговските недвижими имоти, например офисите, а това са трилиони кредити под вода;
  • ликвидна криза, породена от триадата на покачващи се лихви, банкови фалити и настъпваща икономическа рецесия, което за броени седмици направи банките в САЩ свръхпредпазливи в тяхното кредитиране, предпочитащи да къткат депозитната си ликвидност;
  • серия дребни валутни кризи, но открояващи гигантите Япония и Турция, които може да разтърсят световните борси и финансови системи;
  • геополитическа криза, свързана с оформилата се прокси война между САЩ/НАТО и Русия в Украйна. Далеч по-сложна и опасна е подготовката на Китай да превземе Тайван, перспектива вещаеща зловещи глобални геополитически последствия.
  • дългова криза, понастоящем в затишие и вече забравена, но фундаментално неразрешена и значително задълбочена през последните години, натрупаната задлъжнялост на Гърция, Италия и Испания далеч надхвърля в абсолютно и процентно изражение стойностите, достигнати от тях през предходната европейска дългова криза от 2011 – 2013 г. ЕЦБ бе принудена да понижи лихвите до нула, а впоследствие дори и под нулата, за да овладее кризата – държавите на практика не плащаха лихви и всички ние временно забравихме за опасно високия дълг, но сега, след поредните лихвени покачвания от ЕЦБ, старите проблеми започват отново да изплуват на повърхността.

Вижте повече по темата: Кредит и дълг I: Наркотиците, които убиват съвременната икономика

Особено важно е да се разбере, че тези кризи обикновено се преплитат и преливат от една в друга. Например, подобно на Глобалната финансова криза от 2008 г., жилищна криза обикновено води до финансова криза, тя от своя страна до кредитна и икономическа криза, а спасението на банките пък води от своя страна до дългова и валутна криза. Изобщо, разнообразните метаморфози от една криза в друга се обобщава добре от сентенцията, че финансова криза води до икономическа, икономическата води до политическа, а политическата – до геополитическа.

Причина 3: Спад в цените на жилищата

Мнозинството от хората със спестявания, статистически над 90% от населението в развитите страни, влагат спестяванията си в жилище. След глобалното спукване на жилищните балони по света в периода между 2008 и 2011 г., а и предвид затегнатото жилищно кредитиране, огромни капитали, както на дребни спестители, така и на едри многомилирадни институции, се насочиха към убежището на златото като алтернатива на недвижимостта. Тогава инвестицията в недвижимост бе съпътствана с огромни загуби, а инвестицията в злато се оказа твърде доходоносна.

Вижте повече по темата: Кога да очакваме нов взрив на имотен балон

Сега, през 2023 година, се оказваме в изключително сходна ситуация. Жилищата по света, както и у нас, са твърде скъпи спрямо доходите на населението, а коефициентите на достъпност на жилищата са дори по-ниски от нивата през 2008 година – тоест, сега е дори по-трудно да се закупи жилище даже в сравнение с пика на балона през 2008 г., въпреки рекордно ниските лихви през миналата година. А с повишението на лихвите през последните дванадесет месеца закупуването на жилище е направо невъзможно за огромното мнозинство от населението по света.

Все повече потенциални купувачи осъзнават, че поредния жилищен балон вероятно се е спукал и търсят алтернатива за спасение на спестяванията им от инфлацията. И от всичките възможни алтернативи – акции, облигации, валути и злато – златото се оказва единствената смислена и практична алтернатива. Към нея несъмнено прибягват мнозинството от азиатските и арабските култури, а все повече от „западняците“ отново се пробуждат към тази възможност. Пазарът на злато е глобален и относително малък, така че умерено наливане на капитали на него по правило води до значителни ръстове в неговата цена.

Заключение

Да отбележим, че какво си мисли българинът, какво прави и как реагира на пазарните развития няма отношение към цената на златото, която се формира от глобалното търсене и предлагане. Това, че ние като българи като цяло нямаме инвестиционна култура към жълтия метал, не променя глобалните реалности. От значение е как всеки един ще реагира да предпази спестяванията си от настъпващата стагфлация, от задълбочаващите се кризи и от издишащия жилищен балон, а това може да стане чрез алокация на част от спестяванията във физическо злато под формата на монети и кюлчета.

Статията изразява единствено личното мнение на автора, а не това на Tavex, и не е инвестиционен съвет.

Препоръчваме Ви да прочетете още