Как да спестяваме правилно? Част 2

Споделете тази статия

Трето и Четвърто златни правила на спестяването – нисък риск и разбираемост

След като в предишната статия обсъдихме първите две от общо четирите фундаментални правила, които формират философията на спестяването, в тази част ще се насочим към останалите две. Това са правилата, които трябва да следваме при избора на типа активи, в които да инвестираме, и при избора и структурирането на нашата спестовна/инвестиционна стратегия.

Трето златно правило на спестяването

След като в предишната част обсъдихме важността на това възвръщаемостта по нашите инвестиции да е достатъчно висока, за да компенсира нивото на инфлация, тук вече опираме до следващия ключов въпрос – в какви активи да инвестираме своите пари? Това е много важен въпрос, който трябва да си изясним, ако искаме да спестяваме успешно и да не претърпим неочаквани и потенциално фатални загуби от нашите инвестиции. За да си отговорим на този въпрос обаче, първо трябва да си зададем други два въпроса – каква възвръщаемост търсим и колко висок риск сме склонни или по-скоро способни да толерираме?

Това колко по-висока искаме да е възвръщаемостта по нашите инвестиции зависи от индивидуалните ни предпочитания. Някои хора искат просто да имат достатъчно пари, за да могат да си плащат сметките и да живеят без да се притесняват, че могат да изпаднат във финансова беда, а други биха искали да натрупат богатство.

От друга страна, това колко висок риск сме способни да толерираме оказва и пряко влияние върху това към колко висока възвръщаемост можем реалистично да се стремим. Напълно логично, в повечето случаи, за да постигнем по-висока възвръщаемост, трябва да инвестираме в сравнително по-рискови активи. Инвестирането в такива активи може и да ни осигури много по-високи печалби и дори да ни направи богати, но същевременно вероятността да загубим голяма част от парите си също е по-висока.

В повечето случаи, когато спестяваме и инвестираме, ние не търсим колосални печалби, а просто достатъчна възвръщаемост, която да подсигури нашето финансово състояние в дългосрочен план (особено след пенсионирането). Както вече бе отбелязано, за тази цел е необходимо нашата инвестиция да има възвръщаемост по-висока от нивото на инфлация. А това колко риск сме способни да толерираме зависи от някои субективни фактори, като например нашата лична нагласа и преценка (което е строго индивидуален фактор), но и от обективни такива, като финансовото ни състояние например.

Последното трябва да е водещ фактор, когато преценяваме колко висок риск сме склонни да понесем по отношение на своите спестявания. Ако доходите ни са ниски или пък не са постоянни, предприемането на инвестиции с висок риск може да е твърде опасно за нас, защото би могло да доведе до неочаквани загуби, които да ни поставят в неприятна финансова ситуация. Тук стигаме то второто правило:

Спестявайте само чрез инвестиции, чиито риск сте способни да понесете.

Четвърто златно правило на спестяването

Накрая, но не на последно място, е много важно да не усложняваме нашата инвестиционна стратегия твърде много. Всъщност тя трябва да е възможно най-проста. За повечето хора инвестирането е нещо, което те правят като допълнение към своята основна професия с цел да запазят и да повишат стойността на своите спестявания. Повечето хора, които инвестират, всъщност не са професионални инвеститори, а и не трябва да бъдат.

На инвестирането трябва да се гледа като приятно хоби, което ни носи достатъчно добра възвръщаемост по спестяванията. Именно защото е хоби, няма как да се задълбочим до такава степен в областта, че да можем да се съревноваваме с професионалните инвеститори и хедж фънд мениджъри. Поради този факт нашите познания винаги ще са по-ограничени и много от по-сложните инвестиционни стратегии и инструменти ще останат непонятни за нас.

Твърде много хора се подвеждат по следването на инвестиционни стратегии, които обещават много висока възвръщаемост без да ги разбират или пък доверяват своите пари на инвеститори, чиито стратегии също не разбират достатъчно добре. Това е голяма грешка и един от най-сигурните начини неочаквано бързо да се сбогуваш със своите спестявания. Ако не разбираме дадена инвестиционна стратегия или инструмент, то тя просто не е подходяща за нас.

Без да я разбираме няма как да знаем какви са рисковете, на които се излагаме, няма как да знаем кои са тънкостите на нейния подход, няма как да знаем как функционират финансовите инструменти, които тя използва. Същото се отнася и за инвестирането в конкретен актив – ако не разбираме от какво зависи неговата възвръщаемост, то как можем да се надяваме да постигнем добри резултати чрез инвестиране в него? Ако не разбираме всички тези неща, то ние на практика нямаме никаква представа какво се случва с парите ни! A това е най-лошото нещо, което може да се случи с нашите сView Postпестявания.

Ако се доверим на инвестиционна стратегия, която не разбираме, можем с изненада да установим, че сме натрупали неочаквани загуби или пък че възвръщаемостта е по-ниска, отколкото сме очаквали. Предприемането на такива инвестиции в най-добрия случай е бърз път към финансово разочарование, а в най-лошия – до загуба на нашите спестявания. Затова третото златно правило на спестяването е:

Предприемайте само инвестиции, които са напълно разбираеми за вас.

Ако не разбираме напълно защо предприемаме дадена инвестиция, това е сигурен знак, че е най-добре изобщо да не я предприемаме.

 

Заключение

След като обсъдихме и последните две фундаментални правила на спестяването, нека преговорим и четирите разгледани в рамките на последните две статии. Правилата са:

  1. Поемете спестяването в свои ръце и не очаквайте някой друг да подсигури вашето финансово бъдеще вместо вас.
  2. Спестявайте само чрез инвестирането в активи, чиято възвръщаемост е по-висока от нивото на инфлация.
  3. Спестявайте само чрез инвестиции, чийто риск сте способни да понесете.
  4. Предприемайте само инвестиции, които са напълно разбираеми за вас.

Златото и среброто са сред активите, които най-добре пасват на тези правила. Тяхната възвръщаемост е по-висока от нивото на инфлация – почти по дефиниция, основната функция на златото и среброто като инвестиции е именно да са хедж срещу инфлацията. Същевременно те са и активи, които носят много нисък риск, инвестирането в злато и сребро от гледна точка на риска всъщност не е по-различно от инвестирането в кеш. Скъпоценните метали са даже може би още по-нискорискова инвестиция, защото неочаквани политически и икономически кризи могат да доведат до още по-неочаквани загуби на спестявания във валута. И не на последно място, златото и среброто са „прости“ инвестиции. В добрия смисъл на думата – те не са сложни и трудноразбираеми финансови инструменти, които изискват дълбоки познания по финанси, за да разбираме как функционират като инвестиция и съответно какви са техните предимства и недостатъци.

За някои от вас правилата, които обсъдихме тук, може да се струват много прости, но те формират фундамента на философията на спестяването. Стриктното следване дори само на тези четири основни правила при спестяването би ви гарантирало много по-високо ниво на финансова сигурност, отколкото това, с което повечето хора могат да се похвалят.

 

 Георги Вулджев

Статията отразява личното мнение на автора и не следва да се третира като съвет за взимане на инвестиционни решения.

 

Споделете тази статия
Категори:  
Цена на златото (XAU-BGN)
3086.87 BGN/1Oz + 0.00 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
39.8893 BGN/1Oz + 0.00 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Коментари

Напишете първия коментар
Добавете коментар

Влезте във Вашия профил, за да може да оставите коментар по статията.

Цена на златото (XAU-BGN)
3086.87 BGN/1Oz + 0.00 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
39.8893 BGN/1Oz + 0.00 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Най-четени

Дигитално евро – парична революция или стъпка към бездната

Как добивът на злато прави България по-богата

Защо Европа залага на изкупуване на злато срещу инфлацията

Препоръчани

Светът без златния стандарт I: Пет десетилетия по-късно

Защо биткойн се срина с 53% и какво значи това за критповалутата

Най-големите български банки спират приемането на срочни депозити: Какво означава това

Проучване: Централните банки ще продължат политиката на изкупуване на злато

Правителствата искат да подринат растежа с разходи и бюджетни дефицити

8 причини да инвестираме в злато

Как добивът на злато прави България по-богата

Стабилност чрез изкупуване на злато: Москва не вярва на долари

 

Получавайте първи най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Прочетете още

Инвестирайте в злато с Tavex
Kъм магазина
0 ПРОДУКТ