Добавете ценово известие

Пет принципа на Рей Далио за инвестиране и спестяване през 2022 г.

Публикувано от Даниел Василев в категория Лични финанси на 23.09.2022
Цена злато (XAU-BGN)
4217,42 BGN/oz
  
- 78,98 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
54,39 BGN/oz
  
- 1,26 BGN

Можете да чуете статията като епизод на подкаста ни. Не забравяйте да се абонирате в удобната за вас платформа, за да не пропускате последните ни коментари.

 


Рей Далио е легендарен инвеститор, основател и главен инвестиционен директор на фонда Bridgewater и автор на бестселъра „Принципи“. Той е и милиардер. Тук ще представя пет съвета към инвеститорите за тази година, които даде в прав или заобиколен текст в шоуто на Дейвид Рубинщайн по Bloomberg. Казвам „тази година“, защото финансовата конюнктура вече е различна в сравнение с предишното десетилетие. Далио е коментирал и общите принципи на инвестирането, но тях ще разгледам в отделен анализ.

Вижте повече по темата: Как да се предпазим от лична финансова криза

Препоръчвам да се следят участията му и профила му в LinkedIn, където публикува и части от книгите си, и общи принципи. Добрите идеи не идват единствено в концентриран вид като книга и от един източник. Те често се раждат в хода на една дискусия.

Освен петте „точки за размисъл“ по-долу, Далио е златна мина за опит и съвети като цяло. Предвид икономическите събития от света днес, един от най-важните му коментари за всички нас е обезценяването на парите – тема, която съм разглеждал многократно в текстовете и епизодите на подкаста. Загубата на покупателна способност не е нещо невиждано в миналото, затова Далио казва:

Който не притежава злато, не познава нито историята, нито икономиката.

Говорейки за това, логично е първата му препоръка в списъка да е насочена към начина, по който спестяваме.

1.     Избягвайте да спестявате в пари в брой

Инфлацията подрива покупателната способност на фиатните пари. Това не е случайно. „Фиатни пари“ са „пари“, само защото законът казва така, но те не са обезпечени с реален актив като злато. Колкото повече се печата, толкова повече спада покупателната способност на една валута.

Вижте повече по темата: Какво е инфлация

Европа е добър пример. През последните две години бяха създадени от нищото над 25% от количеството евро, съществувало преди това. Затова еврозоната преминава през най-високата инфлация в историята си – 9,1% през август. Реалното поскъпване на цените вероятно е значително по-високо от това.

Инфографика 1: Загубата на покупателна способност на парите


Важното е, че в хода на времето доходите и спестяванията ни могат да купят значително по-малко стоки и услуги. Затова Рей Далио съветва да се избягва спестяването на пари в брой:

Избягвайте парите в брой или в депозити, които се обезценяват от инфлацията и данъците, а започнете да ги развивате. Най-важното нещо, което можете да направите, е да не държите спестяванията си в брой, особено в настоящето.

Далио не отправя за пръв път предупреждението да не се влага в пари в брой. През май той каза:

Разбира се, че парите продължават да са боклук. Знаете ли колко бързо губите покупателна способност? Акциите са още по-голям боклук.

В ретроспекция виждаме, че засега той е прав. Инфлацията в САЩ и другаде продължава да постига десетилетни рекорди. Въпреки възстановяването на фондовите борси между юни и август, което можем да определим като „рали на мечи пазар“, те отново се върнаха към спад.

2.     Спестявайте повече средства и избягвайте дълг

В статия за „Златен вестник“ нарекох високата задлъжнялост „наркотикът, който убива съвременните икономики“. Година по-късно, страните в Европа са обременени от значително по-висок дълг. Неговата стойност в повечето от тях надхвърля значително размерите от 2008 г., когато се изправихме пред дългова криза. Жителите на Стария континент също са изключително силно задлъжнели.

Инфографика 2: Потребителски дълг – на Балканите и в Европа


Да имаме висок дълг е рисково. Както като общество, така и като индивиди, трябва да опитаме да получаваме повече пари, отколкото харчим. На ниво държава или компания, счетоводният баланс трябва да има повече активи, отколкото пасиви.

Вижте повече по темата: Уроци от растящия потребителски дълг и какво да правим с парите си

Често обсъждаме този съвет и в нашите статии. Интуитивно според повечето хора човек без дълг е финансово по-стабилен от един задлъжнял човек. В анкета във Facebook групата за финансова грамотност „Приказки за икономиката и златото“ 50% от запитаните посочват точно това, докато само 6% са на мнение, че вторият е по-добре. Изглежда, че е по-трудно правилото да се приложи на практика, затова и ставаме свидетели на данните, които виждаме в инфографиката.

Инфографика 3: Потребителски дълг в САЩ


Ситуацията в развитите икономики извън Европа не е по-различна. В САЩ също виждаме рекордна задлъжнялост, която се задълбочава все повече от началото на годината. Трябва да имаме предвид, че при комбинация от инфлация и криза, в която някои страни от Стария континент може да изпаднат още преди края на годината, тази задлъжнялост може да тежи много на личния бюджет.

Да избягваме дълга, доколкото е възможно, не ми казва какво точно да правим. Затова Рей Далио има по-конкретни препоръки за средностатическия инвеститор, който не е милиардер.

3.     Диверсифицирайте портфолиото си – спестявайте в различни активи

Влагането в различни инструменти се нарича диверсификация. Тя е класически инвестиционен подход. Ако заложим само на един инструмент за спестяване или инвестиция, портфолиото ни ще зависи единствено от неговото представяне. Затова има смисъл да притежаваме различни активи. По този начин ако един или няколко от тях се понижат, останалите могат да ни задържат „над водата“ и да ни предпазят от обезценяване на нашите средства.

Принципът е не просто да инвестираме в различни активи, но и те да са добре диверсифицирани. Това важи включително и за тяхната страна на произход.

Логиката на спестяване и диверсификация на Рей Далио е:

 1. Изчисляваме за колко години искаме да имаме спестявания, с които да се грижим за себе си и близките си, ако останем без доходи, и колко средства са ни нужни;
 2. Тъй като огромната инфлация подрива стойността им, понижаваме броя години, например на половина;
 3. Решаваме по какъв начин искаме да използваме средствата си;
 4. Избираме инструменти, с които да се „имунизираме“ от рисковете в системата и започваме да развиваме портфолиото си (това препраща към първия съвет горе);
 5. Диверсифицираме портфолиото си – не само по отношение на инструментите, но и като страни и валута.

Далио припомня, че рискът в системата в момента е много висок. Според него чрез диверсификация на портфолиото, един инвеститор може да очаква доходност от между 3-4% годишно. Трябва да се помни, че съществува обратнопропорционална зависимост между несигурност и доходност – колкото по-висок е рискът, толкова по-висока е доходността.

4.     Не можем да инвестираме при растяща лихва както при ниска лихва

След десетилетие на лесни пари, централните банки по света започнаха да увеличават основните лихвени проценти. Буквално преди дни Европейската централна банка направи най-голямото покачване на ставката в историята. Промените в нея са причината за растежа на икономиките и кризите. Те се отразяват и на всички инвестиционни активи. Историческите им динамики при промените на лихвата сме описали тук. Но това не бива да ни плаши, а да ни накара да се подготвим за тях. В сферата на личните финанси това означава да направим портфолиото си по-устойчиво на шоковете в системата.

Вижте повече по темата: Идва ли икономическа криза в Европа заради увеличаването на лихвата

Какво представлява тази подготовка за обикновения инвеститор? Трябва ли да продаваме инструментите, за да защитим портфолиото си, или е дошъл моментът за покупка? Далио, логично, не дава инвестиционен съвет, т.е. не казва посочва конкретни активи. Но предупреждава, че не можем да влагаме в активите, които сме избирали, когато централните банки са печатали пари и са потискали лихвите. Логиката на Далио е:

При увеличаване на лихвата, всички активи се конкурират. Да кажем, че лихвата е нараснала с 1%. Активите ще се коригират спрямо това, защото има промяна в настоящата стойност на бъдещите парични потоци от тях. Лесните дни от миналото, когато бяхме залети от лесни пари и инфлацията беше ниска, приключиха. Вече сме в различна част от цикъла.

5.     Криптовалутите са рисков актив

Криптовалутите са много волатилни, т.е. цените им могат да се изменят бързо и значително. Само по себе си, това не е причина за загърбването им. Спекулациите в тях могат да донесат бърза печалба или бърза загуба. Самият Рей Далио признава, че „много малка част“ от портфолиото му е в криптовалути, като притежава повече злато, отколкото дигитални активи.

Но според него те са изключително уязвими като категория актив. Инвеститорът посочва различни рискове пред криптовалутите, които според него:

 • са проследими, т.е. не осигурява анонимност на потребителите;
 • вероятно ще бъдат забранени от различни правителства, като Китай вече го направи, а Индия може да ги последва догодина;
 • има проблеми пред размера на пазара, което вероятно означава, че те са балон.

Заплахата от забраната на критповалутите е разглеждана и в нашата медия, например в статията „Биткойн срещу златото“. Тя е хроника на настроенията на централните банкери и управляващите към криптовалутите, които мога да резюмирам така: те не са позитивни. Това не е учудващо, защото биткойн, етер и останалите „дигитални активи“ ще бъдат огромен конкурент на може би най-големия проект на тези институции – дигиталните валути, създавани от централните банки.

Вижте повече по темата: Дигитално евро – парична революция или стъпка към бездната

Връщайки се на темата, Рей Далио поставя по-обхватен въпрос пред криптовалутите. По думите му:

В момента сме в ера, в която ще поставим под съмнение парите като разменно средство и инструмент за съхранение на покупателната способност. По света ще видим не само дигитални варианти в различни форми, но и други видове пари в конкуренцията за тази титла през следващите години.

Представянето на съветите на Рей Далио в ретроспекция

Изложените от Рей Далио принципи позволяват да видим дали той е бил прав към момента. Затова отложих тази статия, изхождайки от логиката, че няма да има фундаментални промени на пазарите в непосредствено бъдеще. Коментарът на инвеститора ще остане меродавен известно време, докато централните банки не започнат да печатат интензивно.

Макар щатският долар да е относително по-силен от останалите фиатни валути, всички те губят покупателна способност много бързо. Във всички развити икономики се наблюдава инфлация, каквато не е изпитвана от десетилетия. Прогнозата на Далио е правилна, защото спестявания във валута носят огромна загуба, особено в момента. Времена на висока инфлация са подходящ момент човек да спестява повече, вместо да харчи, ако го прави в устойчиви на обезценяване инструменти. За жалост, всички форми на дълг продължават да се увеличават на глобално равнище.

Вижте повече по темата: Как обезценяващото се евро влияе на джоба ни

Може да изглежда, че съветът за диверсифициране на портфолиото не е адекватен. От началото на годината повечето пазари са на червено. Изключение правят щатският долар и инвестиционното злато в Европа, където е деноминирано в евро. Но макар доларът да поскъпва спрямо еврото, неговата покупателна способност също се изпарява. Човек губи по-малко от щатската валута, тя отново би ни превърнала в губещи.

Вижте повече по темата: Покупателната способност в Европа се опазва чрез инвестиционно злато – ето защо

В момента именно спестяванията в инвестиционно злато биха задържали човек „над водата“, поне на Стария континент. От началото на годината ето с колко спаднаха:

 • евро: -7,3% (измерено чрез индекса на потребителските цени);
 • S&P 500: -22,7%;
 • биткойн: -60,3%;
 • DAX: -23%;
 • злато (в евро): +6,25%.

Вместо заключение, принципите на Рей Далио се доказват като добър подход за спестяване и инвестиране през 2022 г. Това не е учудващо, като се имат предвид историята на автора им.

Препоръчваме Ви да прочетете още