Добавете ценово известие

Добра инвестиция ли е златото по време на криза?

Публикувано от Даниел Волошчук в категория Златна школа на 31.01.2024
Цена злато (XAU-BGN)
4243,33 BGN/oz
  
+ 3,94 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
53,99 BGN/oz
  
+ 0,16 BGN
инвестиционно злато, криза

В настоящата икономическа среда защитата на личните инвестиции по време на криза може да бъде предизвикателство. Независимо дали говорим за акции, облигации, криптовалути или инвестиционно злато, несигурността, която съпътства рецесията, може да постави под въпрос тяхната сигурност.

Вижте повече по темата: Злато, крипто, акции – кой е най-силният актив на 2022 г. и виждаме ли края на биткойн?

Нека видим дали инвестиционното злато е наистина сигурна инвестиция по време на криза. За да предоставя контекст, ще анализирам представянето на благородния метал в сравнение с други класове активи – акции, криптовалути, недвижими имоти и облигации.

Все пак трябва да се отбележи, че представянето на златото се определя от много макроикономически показатели (като инфлация, лихвени проценти, безработица, брой фалити, доларов индекс DXY и т.н.). Така че цената на златото не е задължително да се повиши, дори и да сме в криза. Но първо…

…какво представлява финансовата криза?

Финансовата криза (или рецесия) има конкретно определение. Въпреки че понякога може да изглежда, че вече сме в криза, за да могат финансовите институции да приемат съществуването на такава, трябва да бъдат изпълнени условията на следното определение:

Рецесията е значително, широко разпространено и продължително забавяне на икономическата дейност, характеризиращо се с две последователни тримесечия на спад на брутния вътрешен продукт на дадена икономика.

Това е определението, прието от международната финансова общност. Но има случаи, в които това определение не е било много полезно. Най-красноречивият пример е Голямата финансова криза от 2008 г., която започна с рухването на една от най-големите американски инвестиционни банки – Lehman Brothers. Но както казва Питър Шиф, главен изпълнителен директор на Euro Pacific Capital:

[За финансовата криза от 2008 г.] разбрах за нея едва след една година. Бяхме почти излезли от рецесията в момента, в който правителството ни каза, че сме в рецесия.

Затова смятам, че моментът на настъпване на рецесията е неправилно определен. Точно поради тази причина, рецесията се е превърнала в толкова голям страх. Прогнозите за това кога започва една финансова криза са несигурни.

За да защитим инвестициите си, е важно да сме подготвени предварително. Диверсификацията на инвестиционния ни портфейл ни дава възможност да се възползваме както от подемите, така и от кризите на икономическите цикли.

Как се справя инвестиционното злато по време на криза?

След като вече знаем какво е финансова криза, нека видим каква е било развитието на цените на златото през последните шест рецесии от 1971 г. насам. Избирам тази година, защото тя отбелязва прелома между щатския долар и златото.

Вижте повече по темата: Светът без златния стандарт I: Пет десетилетия по-късно

За да разберем какво се случва с цената на златото по време на криза, ще разгледаме нейното процентно развитие. Ще използвам периодите, които Федералният резерв обявява за финансова криза.

Криза Официален период на кризата  Процентно развитие на цената на златото
Петролната криза от 1973 г. Ноември 1973 г.– Март 1975 г. + 73,83%
Стагфлация през 80-те години Юни 1979 г. – Ноември 1982 г. + 57,12%
Черния понеделник (1987) 19 октомври 1987 г. + 4,64%
Кризата dot-com Март 2001 г. – Ноември 2001 г. + 6,37%
Голямата финансова криза от 2008 г. Декември 2007 г. – Юни 2009 г. + 11,19%
Криза COVID-19 Февруари 2020 г. – Април 2022 г. + 19,67%

Както виждаме, златото е предизвикало значителна възвръщаемост, особено по време на кризите през 70-те и 80-те години. Важно е да се отбележи, че тези увеличения не бележат максималните повишения на цената на златото.

През септември 1980 г. тя достига рекордно висока стойност от 666,75 долара за тройунция. При изчисляване на доходността от 19,67% цената на златото в края на периода е 375,8 USD за тройунция.

Инвестиционно злато и други активи по време на криза

За повече контекст за представянето на златото по време на криза, нека видим неговото развитие в сравнение с други активи. Класовете, които ще разгледам, са най-разпространените в света на инвестициите – акции, Bitcoin, недвижими имоти и правителствени американски облигации.

В сравнение с останалите четири типа активи, инвестиционното злато е по-сигурно решение по време на криза. Това се дължи на неговите характеристики, които ще разглеждам по-долу.

Преди това обаче бих искал отново да спомена, че макар златото да има по-добри постижения от останалите активи по време на криза, това не се случва в 100% от случаите. Има много макроикономически фактори, които стоят зад представянето на златото. Например по време на кризата dot-com в началото на 2000-те години, американската борса се представя по-добре от златото.

Това събитие се случва на фона на стабилна цена на златото. За разлика от тогава, в края на 2002 г. фондовият пазар в САЩ се срива. Индексът Nasdaq, който включва цената на всички акции, листвани на фондовата борса Nasdaq в САЩ (предимно технологични компании), губи 75% от стойността си през тези две години. Инвеститорите са претърпели загуби оценени на повече от пет трилиона долара.

Защо инвестиционното злато е сигурно по време на криза?

Резултатите на инвестиционното злато по време на криза се дължат на характера му на сигурен финансов инструмент. През хилядолетията златото (заедно със среброто) е най-широко използваната форма на пари. Това е така, защото златото е ограничен ресурс. Не можем да създаваме вечно злато, а дори и да открием огромни ресурси от злато, придобиването им означава много разходи.

Вижте повече по темата: Колко всъщност е цената на златото?

Добивът на злато включва разходите за проучване на терена, анализ на скалните проби, извличане на рудата, отделяне на златото от останалия материал, транспортиране, рафиниране на златото, претопяване и реално производство на златни кюлчета и монети.

Отвъд тези характеристики и физически препятствия, златото винаги е било считано за ценен актив. Нещо, което можем да видим в търсенето на злато от страна на централните банки по света. Покупките от тези институции достигат рекордни нива през последните две години. През първите десет месеца на 2023 централните банки са купили с 15% повече злато, отколкото през същия период на 2022.

Как да започна да инвестирам в злато?

За тези, които тепърва започват да инвестират в злато, е препоръчително да закупят физически златни кюлчета и златни монети. Това е най-лесният начин за инвестиране в злато, но и най-сигурият.

Вижте повече по темата:Инвестиране в злато, част 1: Инвестиционно злато

Притежаването на физическо инвестиционно злато гарантира съществуването на златото. За разлика от борсово търгуваните златни фондове или “хартиеното злато”, при които съществува риск от фалит на контрагента, физическото инвестиционно злато дава гаранция, че вие притежавате продуктите.

Вижте повече по темата: Откъде мога да купя инвестиционно злато в България?

Преди да закупите продукти, ви препоръчваме да се информирате колкото е възможно повече по темата. Инвестиционното злато не е доходоносен актив, нито пък носи краткосрочна доходност. То е дългосрочна инвестиция, чрез която можете да запазите покупателната си способност.

Опция Tavex – златни кюлчета Tavex от 1 грам

Най-лесният метод за запознаване със средата на инвестиционно злато е златното кюлче на Tavex от 1 грам. То е инвестиционен златен продукт, който се произвежда от рафинерията Nadir, акредитирана от London Bullion Market Association.

Лице на 1 грам абонаментно златно кюлче Tavex нов дизайн В наличност

1 грам абонаментно златно кюлче Tavex

Продаваме 157,00 лв. 141 141,00 157 157,00
Купуваме 141,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

Като инвестиционен продукт, то притежава всички стандартни характеристики – 24 карата, предлага се в пластмасова опаковка, която гарантира неговата автентичност. Същевременно се предлага и с абонамент, който представлява закупуването на едно кюлче всеки месец в продължение на 1 година. След изтичането на 12-те месеца получавате едно безплатно кюлче. Абонаментът е валиден за максимум 5 златни кюлчета едновременно.

Изводи – добра инвестиция ли е златото по време на криза?

Да. Както видяхме, в повечето случаи златото се представя по-добре в сравнение с други видове активи, като фондовите борси, Bitcoin, пазарът на недвижимите имоти или държавните американски облигации.

Притежаването на инвестиционно злато в портфейла подсигурява стабилност в най-несигурните времена. В зависимост от съотношението на благородния метал то може да балансира загубите от други класове активи по време на криза или дори да осигури положителна възвръщаемост.

Препоръчваме Ви да прочетете още