Добавете ценово известие

Злато, крипто, акции – кой е най-силният актив на 2022 г. и виждаме ли края на биткойн?

Публикувано от Даниел Василев в категория Анализи на 25.11.2022
Цена злато (XAU-BGN)
4208,34 BGN/oz
  
- 0,59 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
54,74 BGN/oz
  
+ 0,28 BGN
Златен кит над златни монети в статия за представянето на злато, акции, криптовалута първите десет месеца

От началото на 2022 г. ставаме свидетели на динамични промени на популярните активи като инвестиционно злато, акции, облигации, криптовалути и фиатните пари. В края на лятото еврото и британският паунд постигнаха най-ниските си стойности спрямо щатският долар в историята. На дъната си от септември те се търгуваха за съответно 0,953 евро и 1,0391 паунда за долар. От тогава доларовият индекс очаквано се понижи и се върна на стойността си от август.

Вижте повече по темата: Как обезценяващото се евро влияе на джоба ни?

Да видим кои инструменти се представят най-добре през последните почти единадесет месеца. Съпоставката ще на две равнища – първите десет месеца (от началото на годината до ноември) и от началото на годината до момента на писане (24.XI). Към средата на предпоследния месец на 2022 г. повечето инструменти преминаха през динамики, които си заслужава да се включат в общата картина.

Ще представя и някои идеи какво можем да очакваме от тях през следващата година. По всичко личи, че тя ще продължи тенденцията на „интересни времена“, която започна със затварянията на икономиката преди две и половина години. Това може да се очаква най-малко защото увеличаването на основните лихвени проценти ще се отразява все повече на ударените от високата инфлация икономики. Бих очаквал да видим сериозно забавяне на реалните икономики в САЩ и Западна Европа, както коментирах в анализа за следващата рецесия на Стария континент.

Инвестиционно злато

Златото започна годината при цена от 1801 долара за тройунция. След началото на войната между Русия и Украйна стойността му очаквано се изстреля до нов връх от 2049 долара за тройунция, постигнат на 8 март. От тогава жълтият метал се насочи надолу в доларово изражение. В края на септември той се търгуваше за 1622 долара за тройунция – равнище на подкрепа, което беше тествано два пъти след това. Първите десет месеца завършиха при цена на злато от 1645 долара за тройунция. Понижението изглежда сериозно: -8,6% в доларово изражение.

През ноември златото се върна към растеж, поскъпвайки с над 100 долара. Текущата му цена е 1758 долара за тройунция, като така общото му свиване в щатската валута за първите почти единадесет месеца е 2,2%.

Цената на златото обикновено се движи без пряка връзка с акциите, криптовалутите и повечето други инструменти. Тя обаче се влияе обратнопропорционално на щатските облигации и долара. Те бяха два фактора, потискащи представянето на благородния метал. От януари до ноември щатската валута нарасна с 15%, което е едно най-бързите ѝ покачвания в историята. Лихвите по 10-годишните облигации се увеличиха от 1,6 до 4% към началото на ноември, също много скоростен растеж.

Вижте повече по темата: Покупателната способност в Европа се опазва чрез инвестиционно злато

По-горе казах, че понижението на цената на златото „изглежда“, защото релевантната цена в Европа е не в тази в долар, а в евро. В единната валута представянето на метала е значително по-различно. Той стартира 2022 г. при цена от 1600 евро за тройунция, а ноември – при цена от 1645 евро, т.е. реализира ръст от 3,5%. До 24 ноември тя достигна 1690 евро за тройунция, покачване от 5,6%.

Акции

Борсовите индекси достигнаха до върхови равнища в края на 2021 г. През настоящата година обаче претърпяват тежък удар. До края на октомври и към момента на писане всички водещи такива са на червено. Припомням, че определението за мечи пазар е спад с над 20% от скорошния връх.

Таблица: Представяне на водещите борсови индекси

индекс януари – октомври януари – ноември
S&P 500 -19,3% -16,04%
Nasdaq -30,6% -27,7%
Dow Jones -10,5% -6,54%
DAX -17,3% -9,4%
CAC 40 -13,7 -7,9%
FTSE 100 -5,4% -0,5%

Източник: Tradingview; собствени изчисления

Има две фундаментални причини за това представяне – комбинацията от понижаване на печатане на пари (т.е. инфлация на валута) от водещите централни банки и увеличаване на основните лихвени проценти. Колкото по-трудно е финансирането, толкова по-малко средства има за спекулации. Затова за да достигнат до нов връх, основният лихвен процент при всеки следващ цикъл се понижава до по-ниска стойност, отколкото е бил при предишния. Връзката между двете съм разгледал по-подробно тук: Акции, злато и инфлация: Какво се случва при ръст на лихвата? Тя се вижда прекрасно от графиките в дългосрочен план, които съм разбил и на отделните цикли.

Инфографика 1: Влияние на основния лихвен процент върху акциите, златото и икономическите кризи


Само в рамките на ноември фондовите пазари са на зелено. Индексът S&P 500 например нарасна с 4,4% от началото на месеца. Причината са очакванията, че Федералният резерв ще започне да „омекотява“ покачването на основния лихвен процент. До момента централната банка го увеличи на всяка своя среща през 2022 г. Последните три покачвания бяха с по 0,75 процентни пункта.

Рискове пред фондовите пазари

Но временният оптимизъм, който вероятно е поредното рали на мечи пазар (на това мнение в случая са и от Goldman Sachs), явно не взима предвид очакванията за спад на приходите на компаниите. Те ще дойдат от спадащото потребление. Причината за него е двояка. Инфлацията увеличава цените на стоките за купувачите, а растящите лихви оскъпяват достъпа до кредити.

Вижте повече по темата: Уроци от растящия потребителски дълг и какво да правим с парите си

Комбинацията от тези фактори вече потиска пазара на недвижими имоти и в САЩ, и в някои страни в Западна Европа. Затова търговците например се готвят за относително слаби продажби по Коледа. А колко повече високите лихви се отразяват на реалната икономика, вероятно толкова по-слаб ще е и фондовият пазар, особено ако тя навлезе в рецесия.

Инфографика 2: Представяне на индекса Dow Jones през Голямата депресия


Казано иначе, пред фондовите пазари тепърва може да има нови рискове. Тук искам да припомня няколко характеристики на феномена, който наричаме рали на мечи пазар:

  • Обикновено при тях се наблюдава най-бързото нарастване на акциите;
  • Те са краткосрочен феномен и само в рамките на настоящата година имаше няколко подобни;
  • Изстрелването на индексите не означава, че общата тенденция на спад е приключила;
  • Ралитата на мечи пазар често са капан за инвеститорите.

Предвид това, идната година вероятно ще продължи тенденцията на борсов спад – поне докато централните банки не започнат да печатат пари и/или да потискат основния лихвен процент отново.

Криптовалути

От ноември 2021 г., когато достигна върха си, пазарът на криптовалути спада. В рамките на изминалата календарна година пазарната капитализация на всички криптовалути се сви от малко над 3 трлн. долара до под 800 млрд. долара. За сравнение, пазарната капитализация на Apple в момента е 2,4 трлн. долара, а на златото – около 11,6 трлн. долара.

Биткойн, водещата криптовалута, рухна с 60% между януари и края на октомври и с 65% между януари и 24 ноември. От същия месец на миналата година, когато достигна абсолютния си връх, спадът му е още по-значим: -74,3%. Етер изгуби съответно 52, 65 и 72% за същите периоди.

Вижте повече по темата: Златото поскъпна до над 1700 долара за тройунция, биткойн се срина

Ситуацията на пазара беше влошена значително от фалита на втората най-голяма борса за криптовалута – FTX. Той ще повлече надолу още институции, които по всяка вероятност няма да могат да изплатят исканията на клиентите си, защото не разполагат с необходимите средства. Първите такива компании са BlockFi, която блокира възможността клиентите ѝ да изтеглят парите си на 10 ноември, и Genesis, която прекрати изплащанията и отпускането на нови заеми на 16 ноември. Буквално в момента на писане Coinlist спря изтеглянето на средства от депозитите на клиентите си.

Инфографика 3: Цена на биткойн


Значителен риск пред пазара на криптовалута е спекулативното им купуване на кредит (маржин търговия). В ситуация, когато цената на един инструмент спада, инвеститорите, които са го купили, може да се изправят пред принудително затваряне на позициите. Това потиска още повече неговата цена. Ето как се случва този механизъм по-подробно.

Какво е маржин търговия

Някои особено рискови инвеститори купуват и продават активи, включително криптовалути, чрез пари, взети назаем. Този заем се нарича ливъридж (в превод от английски – „лост“) и позволява да се открие по-голяма позиция. Например ако някой разполага с хиляда евро, може да използва на заем още заем още 9 хил. евро и да купи или продаде криптовалута за общо 10 хил. евро. В случая неговата норма на ливъридж e 10:1. Тя показва с колко средства може да се търгува. Ако беше 100:1, нашият спекулант щеше да може да търгува със 100 хил. евро.

Тези 9 хил. евро не идват даром. За да ги получи от брокера или борсата, инвеститорът трябва да вложи своите хиляда евро на депозит. Той служи като вид гаранция за брокера или борсата, която отпуска средствата назаем. Освен това сумата е сред изискванията, за да се поддържа позицията му открита.  Този депозит се нарича маржин, затова когато се инвестират пари, взети назаем, говорим за маржин търговия. Когато се влагат хиляда евро, за да се търгува с 10 хил. евро, изискването за марж е 10%. Ако можеше с хиляда евро депозит да се използват 100 хил. евро за търговия, изискваният марж щеше да е 1%. Както се вижда, колкото по-малък е делът на необходимия маржин, толкова повече пари могат да се вземат назаем и да се използват за търговия на крипто, акции, форекс (валута) или други пазари.

Как работи маржин търговия – хипотетичен пример

Може да звучи сложно, но ето доста опростено как работи маржин търговията. Отивате на борсата с вашите хиляда евро и ги депозирате, за да извършвате търговия на маржин за общо 10 хил. евро. С тези 10 хил. евро си купувате например биткойн. Щом го купувате (т.е. откривате дълга позиция), значи очаквате цената му да нарасне.

Да кажем, че тя наистина се увеличава светкавично с 25% и вие затваряте позицията си. Вече имате 12,5 хил. евро. От тях 9 хил. евро са заетите средства, т.е. ливъриджът. Вашите собствени средства вече са нараснали от хиляда евро до 2,5 хил. евро. Така когато изискването за марж е 10%, вие познаете посоката на движение на актива и неговата цена нарасне с 25%, вашата печалба е 150%.

Супер! Защо тогава не търгуваме всички с огромен маржин? Защото маржин търговията увеличава печалбите, но и загубите. Освен това ливъриджът идва с лихва. При равни други условия, колкото по-дълго се държат отворени позиции, толкова повече се натрупва тя.

Ако купите биткойн за 5 хил. евро (500 лв. собствени средства и 4500 лв. ливъридж), а цената му падне с 20%, загубата за вас няма да е 20%, а ще е 100%, тъй като на теория бихте загубили целия си собствен капитал от хиляда евро – загубите се плащат само със собствени пари.

Какво са маржин кол и ликвидация

Когато позицията тръгне да губи, нивото на маржин може да се насочи към минималното изисквано от брокера или борсата. Когато това се случи, институцията ще се свърже с вас. Това повикване се нарича маржин кол. При маржин кол, инвеститорът е длъжен да направи някое от следните неща:

  • Да намали позицията си;
  • Да добави още собствен капитал, за да я поддържа;
  • Да понижи размера на заетите средства.

Ако не предприеме действия и няма достатъчно средства, за да поддържа губещата си позицията, тя се ликвидира. В случая на криптоборсите обикновено това се прави автоматично от самата система – т.нар. принудителна ликвидация. За нея обикновено се плаща допълнително. В този случай брокерът затваря губещите позиции. Затварянето на една дълга позиция е еквивалентно на продажбата на актива, в нашия хипотетичен пример биткойн.

Какво общо има това с криптовалутите?

Когато пазарът върви срещу позициите на много инвеститори, извършващи маржин търговия, те или ще трябва да увеличат средствата си, или позициите им ще бъдат ликвидирани. При понижение на цената, губещите позиции са тези, които купуват актива (дългите позиции). Тяхното затваряне оказва още по-голям натиск върху цената на един актив, в случая криптовалута, защото настъпва нейното автоматично разпродаване.

JPMorgan предупреди само преди дни, че това може да се случи с биткойн. Според банката, каскадата от ликвидации би могла да потисне цената на криптовалутата до около 13 хил. долара. В началото на годината точно тази съдба сполетя друг криптоактив – жетонът (токън) TIME. За по-малко от месец той рухна от 467 до 144 долара, спад от почти 70%. Както вече посочих, подобна съдба не грози само криптовалутите. Точно масова ликвидация доведе до рухването на акциите на Valeant Pharmaceuticals с 70% по-малко от пет месеца през 2016 г.

Заключение

След пространственото обяснение на търговията на маржин и защо тя е опасна за някой инструмент, нека резюмирам. До момента годината не е добра за по-спекулативните активи, разчитащи в по-голяма степен на достъпа до евтино финансиране. Може да се очаква, че времената за тях ще останат предизвикателни, докато равнищата на лихвата са високи. В случая на криптовалутите резките спадове заплашват да доведат опасна низходяща спирала, при която цената спада допълнително заради ликвидирането на губещи позиции при маржин търговия.

Отговаряйки на въпроса от заглавието: не, едва ли виждаме края на биткойн. Но има висок риск пред най-голямата криптовалута по пазарна капитализация. Когато една криптовалута пострада, ударът често се разпространява и сред другите представители на пазара.

Вижте повече по темата: Кои активи съхраняват най-добре покупателната способност при кризи

Въпреки трудностите, най-добре представящият се актив в евро е златото, но дори и в долари цената му спада доста по-малко от много алтернативи. Металът традиционно се представя добре по време на кризи. Ако икономиките навлязат (в случая на САЩ – отново, след 2022 г.) в рецесия догодина, тя може да поддържа стойността му.

Препоръчваме Ви да прочетете още