Добавете ценово известие

Какво се случва с цената на златото?

Публикувано от Даниел Волошчук в категория Златни вести на 07.03.2024
Цена злато (XAU-BGN)
4326,83 BGN/oz
  
- 0,40 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
55,14 BGN/oz
  
- 0,06 BGN
цената на златото, златен кюлчета

Ценaтa на златото отново достигна нови рекорди. Към момента на писане на статията цената е 2158 долара за тройунция.

Цена на златото в долари

цената на златото в щатски долара

Това е най-високата цена на златото някога. Надхвърля с почти 10 долара предния връх, който беше на 4 декември 2023 г., когато цената на златото се покачи до 2149 долара за тройунция.

През декември цената се покачи благодарение на речта на ръководителя на Федералния резерв Джером Пауъл за инфлационните очаквания. Този път имаме редица фактори, които стоят зад подобно повишение. Нека видим кои са те.

Джером Пауъл дава показания пред Конгреса на САЩ

Ако през декември цената на златото се повиши значително след речта на управителя на Федералния резерв Джером Пауъл, то този път събитията сякаш се развиват в обратен ред. Пауъл трябва да даде показания пред Конгреса на САЩ в сряда и четвъртък (6 и 7 март 2024 г.).

В тези показания се очаква той да обясни паричните решения на централната банка на САЩ пред Камарата на представителите (сряда) и Сената (четвъртък). Предстои да видим дали конгресмените ще сметнат паричната политика, провеждана от Федералния резерв, за ефективна, с повече ползи, отколкото разходи.

Икономическите данни не са от най-положителните

Икономическите данни от последните две седмици показват, че Съединените щати (и не само) са изправени пред системни трудности. Въпреки че интервенциите на Федералния резерв на пръв поглед изглеждат ефективни – т.е. САЩ все още не са официално в рецесия – разходите по паричната политика далеч надхвърлят ползите.

Вечната инфлация

След три години борба с инфлацията, тя все още е проблем в САЩ и еврозоната. Повечето хора гледат официалния темп на инфлация – средностатистическа величина, формирана от динамиката на цените на определени класове стоки и услуги, които не всеки използва.

Повече по темата тук: Какво е инфлация?

“Предпочитаният” от Федералния резерв индекс за инфлацията е индексът PCE (разходи за лично потребление). Според Фед този индекс отразява по-ясно динамиката на цените за домакинствата и реалното въздействие на експанзионистичната политика – инфлацията и прекомерното кредитиране – от периода 2020-2021 г.

През януари 2024 г. годишният темп на PCE е 2,4%. В сравнение с годишния темп на инфлация той е с 0,7 процентни пункта по-нисък, като за същия период инфлацията е 3,1%.

Въпреки това увеличението на двата показателя на месечно равнище (януари 2024 г. спрямо декември 2023 г.) е 0,3% и за двата индекса. Тези увеличения показват, че Федералният резерв не е изпълнил целта си да намали инфлацията, независимо с кой индекс иска да скрие увеличението на цените.

Лихвени проценти – очаквания и реалност

В статията “Златото през 2023 г. – какво се случи и какво може да стане през 2024 г.?” споменахме, че цената на златото през тази година ще бъде подкрепена от намаляването на лихвените проценти в САЩ. Както се очакваше, през тази година щяхме да станем свидетели на три кръга намаления на лихвените проценти, всеки от които с по 25 базисни пункта.

Повече по темата тук: Какво е лихва?

През януари 2024 г. имаше 70% вероятност Фед да намали лихвените проценти през март тази година. Според инструмента FedWatch на CME Group, който измерва вероятността лихвеният процент да се намира в определен диапазон – сега тази вероятност е 3%.

Причината се крие в подхода на Федералния резерв към американската икономика, която според него е стабилна, дори при рекордно високи лихвени проценти. Тъй като икономиката показва устойчивост, в светлината на скъпите кредити и намаления достъп до ликвидност на финансовите пазари – шансовете за понижаване на лихвените проценти намаляват с всеки изминал ден.

Според инструмента FedWatch се очаква лихвените проценти да бъдат намалени едва при решението на Федералния резерв на 12 юни 2024 г.

Пазар на труда

През седмицата от 4 до 8 март ще бъдат публикувани редица данни, свързани с пазара на труда в САЩ. Един от най-важните показатели за стабилността на пазара е проучването за нови работни места и текучество на работната сила (JOLTS – Job Offers and Workforce Fluctuation).

Тези данни се състоят от броя на свободните работни места, напусканията, съкращенията, освобождаванията, смъртните случаи и броя на пенсиониранията. Колкото по-малко са тези JOLTS, толкова по-стабилен е пазарът на труда.

Очакванията за броя на JOLTS през януари 2024 г. са за 8,9 милиона, което е по-малко в сравнение с 9,026 милиона през декември 2023 г. Важно е да се отбележи, че броят на JOLTS все още е по-висок от стойностите преди пандемията. Въпреки това равнището на безработица в САЩ е на рекордно ниски нива от 3,7%.

Единственото обяснение е, че хората вече не се задържат на работа толкова дълго, колкото преди пандемията. Основната причина са съкращенията, особено в отраслите, които стават все по-чувствителни към възможностите на изкуствения интелект и роботиката.

През тази седмица ще бъдат публикувани и данните за молбите за помощи при безработица за периода 24 февруари – 2 март. Очаква се те да останат непроменени в сравнение с периода 17-23 февруари и да бъдат 215 000. При тях вече имаме данни, подобни на тези от периода преди пандемията.

Предстои да видим доколко стабилен ще остане този пазар на труда, като се има предвид, че заплатите започват да нарастват, за да покрият щетите, нанесени от инфлацията на служителите. В светлината на нарастващите разходи за тези заплати, трудния достъп до кредити и заеми, които така или иначе са много скъпи за предприятията, както и на производствените разходи, не е изненадващо, че общото производство намалява.

Производство на ръба

Комбинираният индекс Purchasing Manager’s Index беше ревизиран през февруари, след като по първоначални данни показваше 51,4 пункта. След ревизията, PMI възлиза на 52,5 пункта, което е над стойността от 52 пункта от януари. Той измерва доверието на бизнеса в цялостната икономика в краткосрочен план. Колкото по-близо (или дори под) е стойността до прага от 50 пункта, толкова по-песимистични са прогнозите.

Повече по темата тук: Европа изпада в стагфлация

Наблюдаваме това събитие в еврозоната, където PMI е под прага от 50 пункта от юни 2023 г. насам. Такива ниски стойности се отразяват на индустриалното производство в Европа, или по-скоро на неговата липса.

Колкото по-дълго натискът върху компаниите по отношение на разходите (и регулациите) остане висок, толкова по-малко ще произвежда икономиката.

Брутен вътрешен продукт и публичен дълг

През четвъртото тримесечие на 2023 г. брутният вътрешен продукт на САЩ се нараства с 334,5 млрд. долара. В същото време държавният дълг на САЩ се увеличи с 834 млрд. долара.

Вече не е тайна, че САЩ са държава, изградена върху дълг. Тя не е единствената. Проблемът е в скоростта, с която този дълг нараства. Скорост, която се ускорява. Само през 2023 г. публичният дълг на САЩ нарасна с 1,9 трилиона долара, което представлява увеличение с 6,2 % спрямо равнището от 2022 г. За същия период БВП на страната е нараснал с 1,54 трлн. долара, или с 5,8%. Понастоящем дългът на страната нараства с 1 трлн. долара на всеки 100 дни.

Основният проблем се състои във все по-високите разходи за лихви. Както бе споменато по-горе, “стабилната” икономика според Фед ще отложи намаляването на лихвените проценти възможно най-дълго. Тези отлагания се проявяват чрез огромни бюджетни разходи за лихви по държавни облигации, за които държавата в крайна сметка взема заеми.

Повече по темата тук: Инвестиционното злато блести в текущата финансова криза в САЩ

През 2023 г. бюджетните разходи на САЩ достигнаха 1 трилион долара само за лихви. Като се има предвид, че целият БВП на страната за 2023 г. е бил 27,94 трилиона долара, бюджетните разходи за лихви са представлявали 3,57 % от БВП. С разходи за отбрана в размер на 3,65% от БВП, САЩ се намират в трудна ситуация, в която трябва да изберат между поддържането на ниска инфлация и риска от рецесия, причинена от неплатежоспособността на държавата.

Цените на златото в други валути

Въпреки че тук обсъждахме основно макроикономическите проблеми в САЩ, трудности има в повечето икономики. Държави, които бяха смятани за основни икономически играчи, са в рецесия (Германия, Обединеното кралство и Япония).

Повече по темата можете да намерите тук: Германия навлезе в рецесия

Страните от Стария континент страдат поради повърхностни политики. Казвам “повърхностни”, защото те звучат добре и изглежда, че помагат на гражданите. Но ако ги разгледате в детайли, отрицателните ефекти са повече от положителните. Точно това се случи преди почти два месеца, когато фермерите, на края на възможностите си да произвеждат с устойчива печалба и ограничени от различни мерки, блокираха достъпа до градове като Париж, Брюксел, Берлин и дори до населени места в Румъния, Унгария и Полша.

Подобно напрежение подхранва периоди на несигурност, белязани и от двата въоръжени конфликта в Украйна и ивицата Газа. На фона на такива периоди сигурните активи, като златото и среброто, отбелязват значителен ръст на цените.

По този начин цената на златото (отново) достигна исторически върхове в повечето основни международни валути, като изключение прави (отново) щатският долар.

Повече по темата тук: Цената на златото в евро достигна най-високата си стойност в историята

Колкото повече наблюдаваме подобно поведение на цената на златото, толкова повече трябва да се питаме колко големи са структурните проблеми, причинени от печатането на пари, неподкрепени с никакви активи и от прекомерното кредитиране.

Препоръчваме Ви да прочетете още