Добавете ценово известие

Как сребърното австралийско кенгуру става една от най-популярните монети в света

Цена злато (XAU-BGN)
4335,49 BGN/oz
  
+ 8,26 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
55,14 BGN/oz
  
- 0,06 BGN

Изобразяващо националния символ на Австралия и с продажби от почти 19 млн. тройунции или 591 тона през 2021 г., сребърното австралийско кенгуру е и един от най-популярните варианти за инвестиция в сребро. Лесно можем да разберем защо, предвид комбинацията от достъпна цена, изящен дизайн и фактът, че тя се произвежда от чисто сребро (чистота .9999). За инвеститорите това означава, че монетата може да бъде продадена глобално на стойност, максимално близка до спот цената на среброто.

Сребърното австралийско кенгуру е един от изключително успешните продукти на уважавания в средите на инвеститорите в метали Perth Mint. Като един от най-големите монетни дворове в света, той обработва около 10% от глобалния добив на злато и до 900 тона сребро годишно. Tavex е дългогодишен партньор на Perth Mint и предлагаме водещи пазарни котировки за всяко количество от тази сребърна монета.

Вижте повече по темата: Среброто – невъзпятият стожер на финансовата стабилност

В тази статия ще разгледаме как сребърното австралийско кенгуру се превръща в една от най-популярните монети глобално, каква е историята зад създаването ѝ и с каква символика е натоварено.

Раждането на сребърната монета австралийско кенгуру

Както често се случва в света на инвестиционните метали, успешният дебют на нова златна монета подтиква рафинерията или монетния двор да представи и сребърен вариант. Затова през 1993 г. Perth Mint създава сребърното австралийско кенгуру като производно от много успешното златното австралийско кенгуру, чиято история ще разгледаме в друга статия. Първоначално то е колекционерска монета, произвеждана в ограничен тираж. Но заради високия интерес, от монетния двор разширяват променят концепцията зад нейното производство.

През септември 2015 г. представят нов дизайн, с което се ражда глобално познатата сребърна монета австралийско кенгуру, която познаваме днес. Произвеждана от чисто сребро (чистота .9999), за разлика от предшественика си вече се сече в неограничен тираж. По думите на бившия директор на Perth Mint Ричард Хейс:

Искахме да гарантираме, че новото сребърно австралийско кенгуру ще отговори на ключовите нужди на инвеститорите: да притежават актив, изобразяващ една австралийска икона; да имат достъп до сребро на достъпна цена; да могат да купуват метал с чистота .9999 и да разполагат с него под формата на удобни монети с тегло от една тройунция.

Още с пускането на пазара, сребърното австралийско кенгуру става абсолютен хит. Само за петнадесет месеца са произведени 11,2 млн. броя. От Perth Mint посочват, че през първата календарна година са продадени впечатляващите 10 млн. монети. Представяне е още по-значително, тъй като:

  • Сребърното австралийско кенгуру се конкурира с други познати продукти на самата Perth Mint, включително сериите кукабура, лунар и коала (всяка от които има ограничен тираж);
  • От монетния двор залагат двойно по-ниски продажби на кенгуруто – те са очаквали потребителите да купят 5 млн. броя.

Така още с дебюта си новата сребърна монета австралийско кенгуру става сред петте най-продавани монети глобално. Челното място заема сребърният американски орел. Освен него традиционно много високи продажби отчитат канадският кленов лист, австрийската филхармония и китайската панда. Като добавим и английската британия и като вземем предвид силно нарасналите продадени обеми от всяка сребърна монета в списъка, през изминалите почти шест години класацията не търпи сериозни изменения. Продажбите на кенгуруто през този период също нарастват значително – те почти се удвояват.

Дизайн на сребърната монета австралийско кенгуру

Кенгуруто се предлага само в една разновидност – с тегло от една тройунция или 31,1 грама чисто сребро (чистота .9999). Монетата е законно платежно средство в Австралия и има номинал от един австралийски долар, като и до днес се произвежда в неограничени количества. Нейният диаметър е 40,9 мм, а дебелината ѝ – 3,5 мм.

Дизайнът на монетата е дело на гравьора Джоди Кларк. На лицевата страна на монетата виждаме суверена – кралица Елизабет II, в профил. Както континента Австралия, тя е заобиколена от ивица, наподобяваща вълни, и от надписа: „Elizabeth II Australia 1 dollar”. Портретът на кралицата варира в различните емисии.

Лицева страна на сребърното австралийско кенгуру

Лице на сребърна монета австралийско кенгуру 1 тройунция с лика на кралица Елизабет II

На гърба виждаме самото червено кенгуру, неформален символ на Австралия, в скок. То е заобиколено от стилизирани слънчеви лъчи и, също както кралицата, от стилизиран „океан“. Тук са посочени и параметрите на монетата – надписът AUSTRALIAN KANGAROO („австралийско кенгуру“), годината на отсичане, чистотата (9999 SILVER, т.е. „сребро .9999“) и теглото – “1 OZ” („една тройунция“). Във вълните вдясно от кенгуруто е поставена малка буква „P”. Това е знакът на производителя Perth Mint.

Гръб (реверс) на сребърното австралийско кенгуру

Гръб на сребърната монета австралийско кенгуру 1 тройунция

Ръбът на монетата е „назъбен“. То се нарича гурт и се поставя, за да не се отстранява незабелязано среброто от тях. В миналото, когато златните и сребърни пари са се използвали реално в обращение, това е била честа практика. Повече за гурта и роляата на Леондардо да Винчи в създаването му можете да видите в тази статия: „Какво е гурт и защо монетите го имат“.

Кенгуруто не е просто уникално животно, но и носи значителна историческа символика за австралийската парична система. Като част от герба ѝ, торбестият бозайник се появява на първите местни сребърни шилинги, сечени през 1910 г. В последствие то присъства и на много други банкноти и монети в страната.

Колко вида сребърно австралийско кенгуру съществуват?

Дори и днес глобално разпознатото австралийско кенгуру, произвеждано от Perth Mint, не е единствената сребърна монета, изобразяваща животното. Отново в началото на 90-те години Royal Australian Mint (RAM) – държавната рафинерия, произвеждаща местната валута, започва производство на сребърно кенгуру. То също има номинална стойност от един австралийски долар и също е с чистота от .9999.

Съществените разлики са две. Първо, кенгурото на RAM се произвежда в много оскъден тираж. През последните почти петнадесет години от него се секат по само 20 хил. броя годишно. Това означава, че то не може да се намери в неограничени количества и че се търгува по-скоро като колекционерско, отколкото като инвестиционно сребро. Неговата премия може да е значително по-висока от текущата спот цена на среброто, ако изобщо може да се намери на пазарите далеч от Австралия.

Вижте повече по темата: Инвестиране в злато част 1: Инвестиционно злато

На второ, дизайнът на кенгуруто на RAM се променя ежегодно, което допринася още повече за неговата рядкост. При кенгуруто на Perth Mint няма промени, като при сребърния американски орел например. Тъй като кенгуруто на RAM е относително рядко в Европа, не е много вероятно начинаещ инвеститор да попадне на него, но е добре да се знае за неговото съществуване.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още